<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

HORKESTAR NA OBILJEŽAVANJU DANA OSLOBOĐENJA STOCA OD FAŠIZMA

STOLAC

UABNOR Stolac organizuje obilježavanje 25. Oktobra, Dana oslobođenja Stoca od fašizma i domaćih izdajnika.

14. oktobar 2019, 2:28

 

Ove godine je jubilarna 75- godišnjica, pa organizatori namjeravaju dočekati mnogobrojne goste bolje nego ikad do sada. Pored već redovnog marša kroz Stolac, koji će ove godine biti nešto kraći, program na spomeniku palim borcima NOR-a i žrtvama fašizma svojim nastupom obogatit će Horkestar iz Beograda. Oni će izvesti partizanske, i revolucionarne pjesme, odajući počast palim antifašistima, i žrtvama fašističkog terora. Stočani su ponosni što će ove godine svima pokazati regionalnu antifašističku povezanost i namjeru da nastave dalje sa izgradnjom antifašističkog fronta.

Horkestar, samoorganizovani hor i orkestar iz Beograda, oformljen je jeseni 2000- te godine povodom projekta TGTO umjetničke grupe Škart. U početku nazvan Horkeškart, kao asocijacija na grupu koja ga je stvorila, kasnije postaje Horkestar i nastavlja svoj život i muzički put. Iako su se članovi Horkestra često mijenjali, grupa ostaje dosljedna principima i prvobitno zacrtanim koordinatama djelovanja.

Ovaj sastav očigledno predstavlja žilavo tijelo koje se lako prilagođava novim situacijama, pritom ne mijenjajući svoje originalne stavove i koncept. Horkestar je zadržao dio repertoara Horkeškarta, koji se sastoji od revolucionarnih i radničkih pjesama, pjesama komponovanih na stihove domaćih pjesnika (Vasko Popa, Stanislav Vinaver, Duško Radović), obrada pjesama new-wave bendova (Šarlo Akrobata, Paraf, Dobri Isak), pridodao pjesme komponovane na tekstove mislilaca (Dr. Protić, Milena Marković, Ivan Glišić) kao i autorske pjesme članova hora.

Nastupa i u koncertnim prostorima i na mjestima gdje se ne očekuje da hor pjeva – ulicama, trgovima, pijacama, domovima za nezbrinutu djecu, gradskom prijevozu, parkovima. Često podržava humanitarne, ekološke i građanske akcije. Horkestar je inicijator međunarodnog Festivala samoorganizovanih horova “Svi u glas”. Prvi Festival je održan u Beogradu 2011. godine, a svake godine se iznova održava kako u republikama bivše Jugoslavije, tako i u drugim zemljama (Austrija, Njemačka) na inicijativu tamošnjih samoorganizovanih horova. Horkestar je i dalje dosljedan svojoj antifašističkoj orjentaciji i na nastupima to naglašava jasnim porukama.

Poruke su prisutne i u vezi sa različitim nelogičnostima i negativnim promjenama u društvu, ženskim pravima i pravima stigmatizovanih grupa i pojedinaca. 1.10.2018. u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gdje je održan prvi nastup ovog sastava, Horkestar je proslavio punoljetstvo. U 2019. godinu ulazi sa novim albumom „Ain’t Gonna Happen“ koji je objavljen u Japanu, kako za japansko tako i za domaće tržište.

Dođite u Stolac, 26. oktobra, da čujete kako zvuče, i koju poruku šalju, borkinje i borci iz Horkestra!