Funkcionerka SNSD-a tuži Banjaluku za više od milion maraka zbog zabrane saobraćaja na Banj brdu/Šehitlucima

Tešanović je ranije tražila od Grada odštetu 900.000 KM, a na jučerašnjem ročištu u u Osnovnom sudu Banjaluka taj iznos je povećala na 1.182.939 KM.

Maja Isović Dobrijević / 26. Novembar 2020

 

Gordana Tešanović, bivša direktorica Doma zdravlja Banjaluka i sadašnja poslanica SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske tuži Grad Banjaluka zbog zabrane saobraćaja do njenog hotela koji se nalazi na Banj brdu/Sehitlucima. Do ovog hotela može se doći pješke, jer je u pitanju rekreativna zona u okviru koje je zabranjen saobraćaj automobilima.

Tešanović je ranije tražila od Grada odštetu 900.000 KM, a na jučerašnjem ročištu u u Osnovnom sudu Banjaluka taj iznos je povećala na 1.182.939 KM. Sada se čeka prvostepena presuda koja bi zbog pandemijskih uslova mogla biti tek početkom sljedeće godine.

GRAD: TEŠANOVIĆ ZNALA ZA OGRANIČEN SAOBRAĆAJ

Iz Grada Banjaluka kažu nam da ostaju pri svom stavu koji je već poznat odranije. Naime, Grad u odgovoru na tužbu Gordane Tešanović navodi da je ista prije početka investiranja u ovaj hotel bila upoznata sa zabranom saobraćaja i da su joj kao investitoru odobrili rekonstrukciju objekta na Banj brdu pod uslovom da se pridržava lokacijskih uslova i odobrene tehničke dokumentacije. Upotrebna dozvola joj je izdana 2014. godine.

„Lokacijskim uslovima je definisan pristup objektu, uz napomenu da za predmetnu saobraćajnicu važi opšta zabrana saobraćaja izuzev vozila stanara, te vozila posebne namjene (hitna pomoć, vatrogasci i slično). Definisano je i da se ne planiraju intervencije na postojećoj saobraćajnoj mreži, te da se pristup objektu ostvaruje preko postojeće saobraćajnice za koju važi zabrana saobraćaja“, pojašnjavaju iz Grada Banjaluka i napominju da je Tešanović bila upoznata sa ograničenjem saobraćaja motornim vozilima na navedenoj lokaciji kako kroz lokacijske, odnosno UTU-e, tako i kroz odobrenje za građenje, te je iste prihvatila i pristala da pod navedenim uslovima izvrši rekonstrukciju postojećeg poslovnog objekta.

Iz Grada ističu da je tužba neosonovana i u dijelu potraživanja naknade i napominju da tužbu osporavaju u cijelosti.

DAKIĆ: VAŽNIJI INTERES VEĆINE GRAĐANA

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu koji je cijelo vrijeme bio uključen u inicijativu da se rampa koja zabranjuje prolaz automobilima na Banj brdo/Šehitluke ne ukloni kada je u pitanju ovaj spor kaže da predstavnici privatne kompanije Trešnja d.o.o. imaju svoj jasan cilj, ali njihov cilj ne smije biti bitniji od opšteg cilja, odnosno interesa većine građana. Dakić kaže da ne bi komentarisao sam poslovni promašaj kompanije.

Dakić je juče pokušao sa prisustvuje sudskom procesu, ali to mu nije bilo dozvoljeno pod izgovorom da su na snazi epidemiološke mjere. Bio je zamoljen da izađe iz sudnice što je i uradio.

“Iz medija smo saznali da je povećan iznos tužbe prema Gradu Banjaluka i biće interesantno pratiti čitav proces da vidimo na koju stranu će sud da presudi. Treba napomenuti da Gradska uprava ima svu dokumentaciju koja ide u prilog zaštite čitave zone da ostane bez velikog prisustva motornog saobraćaja”, rekao je Dakić za naš portal.

Važno je spomenuti da vlasnici hotela imaju pristup objektu.

Advokat Gordane Tešanović Sanjin Kosić rekao je za Capital da su provedeni su dokazi saslušanjem svjedoka i glavna rasprava je zaključena.

"Sada se čeka prvostepena presuda. Odštetni zahtjev je povećan u skladu sa nalazom sudskog vještaka ekonomske struke i postavljen je na iznos od 886.939 KM i na ime dospjele kamate još 296.000 KM. Zahtijevamo nesmetan pristup poslovnom objektu i obavljanje poslovne djelatnosti i da se nadoknadi šteta", rekao je on.

Podsjetimo da su u oktorbru 2015. godine otvoreni hotel i restoran na Banj brdu/Šehitlucima. Iako je pokušano da se ukine zabrana za automobile na ovom mjestu ona je pod pritiskom javnosti i aktivista Rekreativna zona Banjaluka ostala, a svakodnevno na ovom području šetaju stotine Banjalučana svih generacija.

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.