Fajzer je upravo objavio veoma ohrabrujuće vijesti o vakcini

Konačna analiza ispitivanja Pfizerove vakcine protiv korona virusa pokazala je 95-postotnu efikasnost u prevenciji infekcije, čak i kod starijih odraslih osoba, i nije izazvalo ozbiljne sigurnosne probleme, objavljeno je u srijedu iz kompanije.

BUKA portal / 18. Novembar 2020

 

Pfizer je potvrdio 170 slučajeva zaraze korona virusom među volonterima koji su sudjelovali u ispitivanju. Rečeno je da su 162 infekcije bile kod ljudi koji su dobili placebo, dok je u osam slučajeva ubrizgana prava vakcina. Potvrđena je učinkovitost od 95%, rečeno je iz Pfizera, prenosi CNN.

Podaci su pokazali da je Pfizerova početna tvrdnja o učinkovitosti od preko 90% - kako su objavili prethodne sedmice, što je obradovalo zdravstvene radnike i proizvođače vakcine - tačna.

"Učinkovitost je bila dosljedna u svim dobnim, rasnim i nacionalnim demografskim grupama. Primijećena učinkovitost kod odraslih starijih od 65 godina bila je preko 94%", rekli su Pfizer i njegov njemački partner BioNTech u zajedničkoj izjavi.

Pfizer je najavio da će zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu od američke Uprave za hranu i lijekove "za nekoliko dana".


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.