Draško Stanivuković - "epidemiološki" trn u oku vlastima Republike Srpske

Ugostitelji i drugi nezadovoljni radnici održali su protest u Banjaluci 5. aprila a jedini epilog tog protesta jesu podneseni izvještaji policije prema Tužilaštvu i saslušanje Gradonačelnika Banjaluke.

Elvir Padalović / 04. Maj 2021

foto BUKA

 

Protest je počeo ispred Palate Predsjednika Republike Srpske a nastavljen je ispred Gradske uprave Banjaluka. Više stotina okupljenih "pozivalo" je Stanivukovića da im se obrati, čemu ovaj "nije odolio"- Tako se i desilo.

On se obratio masi, a nakon obraćanja sišao je među demonstrante. Nekad sa maskom, nekad bez nje. Grljenje i slikanje.

I baš kako smo napisali u našem tekstu tog dana: Počeli su protesti ugostitelja i radnika, a završili su sa Draškom Stanivukovićem

Epilog protesta: 

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv tri lica inicijala M.S. iz Bijeljine, D.Š. i Ž.T. iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“.

Kako se navodi u izjavi policije za BUKU, navedena lica se sumnjiče da su dana 05.04.2021. godine kao članovi i odgovorna lica „Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske“ i „Udruženja radnika turizma i ugostiteljstva Republike Srspke“ na prostoru između Palate predsjednika Republike Srpske i Administrativne službe grada Banjaluka postupili suprotno propisima Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske i suprotno Zaključku o izmjenama i dopunama zaključka o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom Korona u Republici Srpskoj od dana 04.04.2021. godine".

Radi se o Milošu Stanišiću, Daliboru Šajiću i Željki Tatiću. Predstavnici oba Udruženja ugostitelja.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka, podnijeli su danas Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv Draška Stanivukovića  iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“.

Miloš Stanišić odgovorio je da se radi o odgovornosti Vlade Republike Srpske, jer je godinu dana davala lažna obećanja ugostiteljima, turističkim radnicima i hotelijerima.

"Ne smatram se odgovornim za protest, ali ću uvijek stati na stranu ugroženih u ovom slučaju su to biti ugostitelji, turistički radnici i hotelijeri, rekao je Stanišić koji je označen kao jedan od organizatora protesta ugostitelja, hotelijera i turističkih radnika zbog rigoroznih epidemioloških mjera koje je propisao Republički štab za vanredne situacije" poručio je on.

Draško Stanivuković je saslušan prošle sedmice. On ide korak dalje - "ovo je politički progon", tvrdi. On se, u svom stilu, oslanja na, kako kaže, podršku naroda. U policiju je došao na biciklu. 

Nakon saslušanja rekao je slijedeće:  

"Prihvatam ovu vrstu krivičnog djela zato što sam ja uz svoj narod. Ovdje je cilj da se zastraše građani ako izađu na proteste i kažu šta misle, nije više cilj zastrašiti gradonačelnika", kazao je Stanivuković i dodao da je narodu je više dozlogrdilo, vlast samo budi revolt. Sjetite se svih korona žurki, pa skupa SNSD-a koji je otvorio kampanju u Banjaluci, pitam zašto je gradonačelnik odgovoran što je narod došao ispred Gradske uprave" poručio je nakon saslušanja u policiji Draško Stanivuković.

Podsjetimo, i prije samih lokalnih izbora u BiH, pa samim tim i za gradonačelnika Banjaluke, MUP RS je podnosio više prekršajnih i krivičnih prijava protiv Stanivukovića, tereteći ga za narušavanje javnog reda i mira, pa čak i za pokušaj državnog udara.

Iz opozicije, očekivano, stižu osude saslušanja gradonačelnika Banjaluke

Srpska demokratska stranka je osudila, kako kažu, zloupotrebu institucija Republike Srpske za političke obračune protiv gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, poručio je Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

On kaže da je SNSD kako bi se građanima Banjaluke osvetio za poraz i kako bi napakostio gradonačelniku u borbi protiv njega, pored skupštinske većine, angažovao Radio televiziju Republike Srpske, JP Putevi RS i MUP RS.

„Kada je propao scenario o tzv. bubici vlast se dosjetila da gradonačelnika Banjaluke okrivi za kršenje epidemioloških mjera prilikom njegovog obraćanja ugostiteljima koji su protestvovali zato što im je uskraćeno pravo na rad. Očito da je odgovornost za primjenu epidemioloških mjera selektivna, jer postoje brojni primjeri kršenja istih od strane vladajuće strukture“, rekao je Radović.

Navodi da je žalosno i mučno postalo gledati kako vladajuća elita koristi sva raspoloživa sredstva, uključujući i institucije kako bi napakostili  legalno izabranom gradonačelniku.

„Primjetno je da je gradonačelnik Banjaluke, trn u oku vlasti, jer građani prepoznaju njegov pošten i predan rad koji je javan i u njihovom interesu“, istakao je Radović.

On je poručio da SDS najoštrije osuđuje korišćenje institucija za političke obračune i da upozorava vlast da se ovo ponašanje neće moći još dugo tolerisati. 

„Ukoliko se nastavi demonstracija i upotreba moći koju su pojedinci prigrabili koristeći poluge vlasti i opozicija će se morati organizovati koristeći demokratske metode i sredstva za borbu protiv ovakve vlasti. Ova vlast je bahata, nepravedna, ne vodi računa o interesima naše društvene zajednice i sigurni smo  da će građani dati punu podršku opoziciji koja ima viziju bolje, ljepše i pravednije Republike Srpske“, rekao je Radović. 

Iz Stanivukovićeve matične partije, PDP-a, također osude saslušanja.

“Saslušanje u policiji, zbog, navodno, kršenja epidemioloških mjera samo je potvrda nemoći stranke Milorada Dodika da se demokratskim, argumentovanim, sredstvima bori u političkoj areni, a ne koristeći svoju udarnu pesnicu, MUP, koji bi trebalo da ima iste aršine prema svim građanima" istakli su u PDP-u.

Sagovornike BUKE pitali smo radi li se ovdje zaista samo o postupanju zbog nepridržavanja mjera ili je u pitanju precizno, selektivno kažnjavanje samo iz razloga što je Stanivuković opozicija trenutnim republičkim vlastima? Ima li osnove za pozivanje Stanivukovića, kada on nije organizator protesta, ima li njegove krivice što nije pozvao ljude da se raziđu? On je ranije tog dana kazao kako neće slati Komunalnu policiju na narod, već da je MUP RS nadležan da to kontroliše i provodi.

"Koliko će ljudi biti na jednom mjestu to treba da kontroliše MUP RS, a ne komunalna policija. Više se ne zna koje su mjere Republičkog štaba i one ne zavise od epidemiološke situacije već od pritiska koji se stvori. Mjere koje se donose su lakrdija – kazao je Stanivuković rekavši tada da je ogorčen na mjere Republičkog štaba.

"Bez namjere da ulazim u raspravu u vezi sa pravnim aspektima eventualne krivice gradonačelnika i predstavnika horeke, ali ne mogu a da ne primijetim selektivan pristup nadležnih institucija u vezi sa navodnim kršenjem epidemioloških mjera", kaže za BUKU komunikolog Mladen Bubonjić.

I politička analitičarka Tanja Topić se slaže- ovo pokazuje jedan veoma selektivan pristup, koji je očigledno politički obojen, kad je riječ o poštovanju epidemioloških mjera i kontniuitet u odnosu prema neistomišljenicima. 

"Kad kazem selektivan pristup, podsjetiću na brojne korona partyje čiji su oganizatori i sudionici pripadali nekim drugim političkim opcijama, a prošli su nekažnjeno. Tobože je najavljivan politički kraj nekima od njih ali su nastavili da sjede na istim funkcijam" ističe Topić za BUKU.

Smatra kako je riječ o treniranju epidemiološke strogoće, dat u izuzetnim prilikama, kad mjere ne poštuju "njihovi". To je ta selektivnost u primjeni zakona, postojanju pravne države, samo kad vladajuće partije daju zeleno svjetlo i to u tačno odredjenim slucajevima. To nikako ne amnestira nikog od odgovornosti za poštivanje mjera u ovoj situaciji. Očito da je politički a ne epidemioloski trn u oku u Banjaluci novi gradonačelnik i da je podrška koju je dobio prilikom protesta "zasmetala" čuvarima političkog reda" naglašava naša sagovornica. 

Bubonjić dodaje kako se selektivnost se u ovom, kao i u svim dosadašnjim slučajevima, odnosi na licemjerstvo vladajućih, ali i ukazuej da je potrebno razmotriti odgovornost prozvanih.

"Ne bi trebali sporiti odgovornost prozvanih, ali postavlja se pitanje zašto niko nije odgovarao za čuvene korona žurke i stranačke skupove za vrijeme restriktivnih mjera. Međutim, kada imate monopol i u tužilaštvu i u sudu sve postaje jasnije. Vrana vrani ne kopa oči." zaključuje Mladen Bubonjić
 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.