Dodik traži izmještanje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, Komšić priznanje Kosova

Milorad Dodik traži sjednicu Predsjedništva BiH u vezi premještanja ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, a Željko Komšić takođe traži sjednicu tog tijela u vezi priznanja samoproglašenog Kosova.

BUKA portal / 09. Septembar 2020

 

Kako otkriva Avaz, član Predsedništva BiH Milorad Dodik juče je predao zahtjev da se održi vanredna sjednica Predsjedništva BiH s tačkom dnevnog reda o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, nakon čega je drugi član Predsjendištva BiH Željko Komšić, takođe, zatražio je vanrednu sednicu, ali s prijedlogom da BiH prizna Kosovo.

Avaz navodi da su zakazane dvije sjednice za danas, jedna da se razmatra premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim za 11 sati, a ona u kojoj Komšić traži priznanje Kosova u 10.45.

Podsjetimo da je Dodik prije dva dana na sjednici NSRS najavio da će uputiti zahtjev da BiH premjesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, a Komšić i Šefik Džaferović u javnosti su ocijenili da je Dodikov prijedlog nerealan i populistički.

Dodik je to učinio nakon što je u Vašingtonu potpisan sporazum u kome se, između ostalog, navodi da će Srbija premjestiti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.