<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik : BiH nema hemiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da, racionalno gledano, BiH nema hemiju i bazični konsenzus za svoje postojanje, i naglasio, da u ovakvim uslovima ni međunarodna zajednica ne može da reaguje, i da je i ona umorna.

15. juni 2012, 12:00

"I oni su shvatili da u BiH nisu napravili održivu zemlju. BiH ne može da se održi na volji drugih, mora da se održi na svojoj volji, na korespondentnoj volji tri naroda u BiH", rekao je Dodik sinoć u intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, BiH je u fazi raspadnja, stvari ne funkcionišu, a Dejton je davno srušen kada je riječ o brojnim pitanjima.

"U takvoj atmosferi očekivati da ovdje teče med i mlijeko i da je jedino neupitna BiH, samo je za ljude koji imaju višak emocija, ništa drugo", rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da se međunarodna zajednica više ne bavi ni Federacijom BiH, zato što je potpuno zamorena jednom atrofiranom situacijom, koja u suštini u FBiH izgleda bezizlazno.

Kada je riječ o odlasku političkih lidera iz BiH u Brisel krajem juna povodom razgovora o odluci "Sejdić-Finci", Dodik je ponovio stav Srpske koji je jasan i koji se neće promijeniti - neposredan izbor, tj. da Republika Srpska bira jednog člana Predsjedništva BiH.

"Nećemo da člana Predsjedništva BiH biramo u parlamentu, već ćemo ići na izbore da ga biramo neposredno. Mi ispunjavamo odluku i Evropa nam ne može reći da se ne ponašamo u skladu sa odlukom. S druge strane, nemamo volju da uvažimo probleme u FBiH i da modeliramo svoj politički sistem zato što u FBiH nešto ne funkcioniše. To nas apsolutno ne zanima", poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li Srpska može očekivati boljeg političkog sagovornika u predsjedniku SBS-a Fahrudinu Radončiću, nego do sada u lideru SDA Sulejmanu Tihiću, Dodik je rekao da bez obzira na to "ko se tamo nađe" treba braniti interese Srpske.