Dječije pozorište Republike Srpske danas slavi 65. rođendan!

Rođendan vremešne kuće za najmlađe

BUKA portal / 30. Decembar 2020

 

Istorija Dječijeg pozorišta počela je na današnji dan osnivanjem Centra za vaspitno-zabavni život djece, koji su 30. decembra 1955. godine usvajanjem osnivačke Odluke ozvaničili odbornici Skupštine Opštine Banja Luka.

Bio je to veliki novogodišnji poklon tadašnjim generacijama mališana, koje će i do danas ostati vjerni teatru za djecu, čiji su razvoj i uspjesi 1998. godine krunisani statusom nacionalnog teatra Republike Srpske.

Nastupom polaznika škole baleta, priređenog 20. maja 1956. godine, najavljena je i naša prva premijera izvedena 14. oktobra 1956. Bile su to bajkovite lutkarske jednočinke „Šumski car“ i „Zlatna ribica“, koju je po svom tekstu, režirao Vojmil Rabadan.

Od tog datuma, do danas, Dječije pozorište Republike Srpske je na scenu postavilo 314 premijera, a predstave je gledalo više od četiri miliona gledalaca.

Iako je ove godine Pozoriše preživljavalo teške trenutke usljed obustave rada u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, zbir brojki i statistika izvedenih predstava nije nimalo obeshrabrujuća. Nacionalni teatar za djecu, uz sve epidemiološke mjere, ograničen broj posjetilaca i svih rizika koje je donijela korona uspješno je, i prevashodno na radost mališana sačuvalo svoju misiju umjetnosti i živog kontakta sa najmlađima.

Povodom 65. rođendana Dječije pozorište je objavilo  knjigu „Medna kaša grofice Berte“, Aleksandra Dime, u prevodu Ranka Risojevića. Ova knjiga je naše specijalno izdanje, jer je nastala po predstavi „Koboldi“, čija premijera je bila decembra 2019.

Namjera je da ovim, „konkretnim“ poklonom djeci priuštimo knjigu za trajnu uspomenu na godinu koja je bila teška za sve - kako za njih i njihove roditelje, tako i za sve nas koji smo odgovorni za njihovo bezbrižno odrastanje. „Medna kaša grofice Berte“ objavljena  je uz pomoć i podršku Vlade Republike Srpske.

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.