Definitivna odluka političara: Kinezi će finansirati izgradnju Bloka 7 u Tuzli

SARAJEVO

Danas je odlučeno...

01. april 2019, 6:21

 

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je ubjedljivom većinom glasova predloženu odluku da Federacija bude garant preduzeću Elektroprivreda BiH za kredit kod izvoz-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura radi namjeravane gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Dom naroda sa 46 ZA i 3 suzdržana i bez glasova protiv podržao je davanje garancije. Odluka je ranije podržana i u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH Senad Salkić, obrazlažući detalje tokom te prezentacije, naveo je danas, kao i na februarskom zasjedanju Predstavničkog doma, sve što je dosad učinjeno u pripremnoj fazi, detalje o izboru kineskog projektnog partnera, pribavljanju dokumentacije i potrebnih saglasnosti, kao i niz drugih elemenata o namjeravanoj gradnji Bloka 7.

Tokom rasprave u oba parlamentarna doma, niko nije rekao da je protiv izgradnje, ali je kod pojedinih članova Predstavničkog doma, prije konačnog izjašnjavanja, bilo rezervi u pogledu nepoznanica o projektu, stavu Energetske zajednice i sl. Oni su izjavljivali da ne mogu olako dići ruku za kreditno zaduženje 'teško' više od milijardu KM dok ne budu imali odgovore na sva, njima nedovoljno jasna pitanja u tom času. Bezrezervni zagovornici odluke su, pak, obrazlagali da će ona biti istorijska jer će kreditni novac značiti korisno investiranje koje će očuvati energetsku stabilnost i nezavisnost FBiH odnosno BiH, stabilnost radnih mjesta u rudnicima uglja, a Tuzlacima osigurati mnogo čistiji zrak budući da je predviđeno gašenje većine dosadašnjih zastarjelih blokova Termoelektrane Tuzla te izgradnja novog po najsavremenijoj tehnologiji.

Slični argumenti u prilog projektu gradnje izrečeni su i danas na sjednici Doma naroda. Jedine  sumnje tokom rasprave su izražene iz delegatskog kluba Hrvata, ali ne u smislu potrebe i svrsishodnosti samog projekta, već u smislu toga da li će protivni stavovi iz evropskih krugova proizvesti eventualne posljedice ne samo po Elektroprivredu BiH već i po brzinu evropskog puta države Bosne i Hercegovine.

Ova odluka je donesena uprkos upozorenjima iz Evropske unije i Energetske zajednice.

Iz evropskih krugova je izražena zabrinutost da elektrane na Balkanu, kako navode, zagađuju okolinu više nego višestruko brojnije termoelektrane u razvijenim evropskim zemljama, dok su iz Energetske zajednice ranije izrekli sumnje da garancija Federacije, vezana za ovaj projekat, ima elemente nedozvoljene državne pomoći.

Podsjetimo da je Sekretarijat Energetske zajednice prije nekoliko dana objavio da službeno otvara postupak protiv BiH za rješavanja spora o planiranoj garanciji Federacije BiH za kredit od 614 miliona eura od kineske Eximbank za izgradnju bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Pokretanjem ovog postupka Sekretarijat pruža priliku Bosni i Hercegovini da u roku od dva mjeseca reagira na navode o nepoštivanju zakona o Energetskoj zajednici.

Važno je istaći da ovaj postupak može potencijalno dovesti do kašnjenja u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i do privremene obustave financiranja od strane EU banaka.

Otvaranje postupka je uslijedilo nakon četiri upozorenja koje je Sekretarijat Energetske zajednice uputio vlastima Federacije BiH. Ovim upozorenjima je ukazano na činjenicu da, prema EU pravilima koje je BiH obavezna poštivati, predložena garancija predstavlja nezakonitu državnu pomoć.

Pored upozorenja iz Energetske zajednice i EU Komesar za proširenje Johannes Hahn je također upozorio vlasti Bosne i Hercegovine da ne odobravaju ovu garanciju, jer je ona u suprotnosti s pravilima EU.

Vraćanje kineskog kredita je planirano na 20 godina, s petogodišnjim grace periodom.

Ovom odlukom je okončano današnje zasjedanje Doma naroda.

Na kraju podsjetimo da je Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u BiH.