AFERA KISEONIK: Objavljene e-mail prepiske, nastavlja se "prepucavanje" saopštenjima

BANJALUKA

Nova "prepucavanja" saopštenjima

12. oktobar 2021, 5:50

 

Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH danas je obavijestio javnost da se već 17 dana namjerno ne nabavlja medicinski kiseonik u dovoljnim količinama za liječenje pacijenata, poput traženja od Messera dozvolu za velepromet medicinskim kisikom u tenderu za bolnicu Gradiška, znajući da je ta vrsta dozvole nepotrebna, jer je Messer proizvodač i po drugoj osnovi može isporučivati lijek, što uspješno i radi godinama.

"Ili priča direktora UKCRS da ne može nabaviti medicinski kiseonik, jer nije raskinuo ugovor sa Tehnogasom, stvarajući na taj način osjećaj krize i panike među građanima, te kupujući vrijeme da se preko institucija, ili pojedinaca u tim institucijama vrši pritisak na Agenciju za ostvarivanje sulude ideje koju sam već spomenuo. Do sada su ovi institucionalni pritisci dolazili sa dvije strane- prva je pokušaj ministra zdravlja Alena Šeranića da na prošlonedeljnoj konferenciji entitetskih ministra zdravlja i predstavnika Brčko Distrikta, dobije saglasnost za upotrebu tehničkog gasa. Na tom sastanku mu je od strane svih učesnika jasno poručeno da ne postoji zakonska mogućnost da se ta zamisao sprovede", rekao je Zolak.

Dodaje da druga linija pritisaka ide preko Stručnog vijeća(Upravnog odbora) Agencije, čiji su članovi juče u večernjim satima dobili zahtjev za hitan sastanak ovim povodom.

"Saglasnost prisutnih članova na tom sastanku nije data.Za sve navedeno posjedujem konkretne dokaze u vidu prijedloga zapisnika sa konferencije ministara zdravlja i predstavnika Brčko Distrikta, te viber prepisku Stručnog vijeća Agencije sa pomenutom inicijativom", rekao je Zolak.

Zolak je medijima dostavio i dopis ministru zdravlja RS u kojem je ministra informisao o prepisci između UTP Uljanik i službenika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BIH.

"Iz nje je evidentno da i Uljanik može obezbijediti medicinski kiseonik potreban Republici Srpskoj. Prošle sedmice i predstavnik Messera je obavijestio kako mene, tako i vas, da i kompanija Messer može obezbijediti potrebne količine lijeka-medicinskog kisika. Uzimajući u obzir navedeno, tj. da imate na dvije strane obezbijeđene potrebne količine, važeću dozvolu za puštanje u promet medicinskog kisika iz UTP Uljanik, te Krajinagrupu kao registrovanog veleprometnika medicinskim kisikom koja tu dozvolu može iskoristiti za uvoz, i Messer kao proizvođača sa dozvolom za unutrašnji promet, molim vas da do danas u 15h izađete sa saopštenjem za javnost i jasno kažete da krize u snabdijevanju medicinskim kiseonikom nema, barem što se objektivnih razloga i prepreka tiče. Ukoliko ne učinite to, smatraću vas lično odgovornim za paniku i vještačku krizu, koju neki od vaših direktora bolnica šire zadnjih dana. U tom slučaju, zbog vašeg ćutanja, ću biti u obavezi da javnost lično obavijestim, te na taj način doprinesem smirivanju panike koja već vlada u Republici Srpskoj", rekao je Zolak.

U isto vrijeme kada je medijima stigla informacija od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dobili smo i saopštenje iz Vlade RS u kojem stoji da je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić sa saradnicima održao danas u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite sastanak sa direktorima bolnica u Republici Srpskoj.

"Sastanak je organizovan u cilju sagledavanja aktuelnih informacija i iznalaženja potencijalnih modela za prevazilaženje problema sa snabdijevanjem kiseonikom sa kojima su suočene ove zdravstvene ustanove. Direktori bolnica jedinstveni su u stavu da se mora tražiti zajedničko rješenje, jer se dopremanje kiseonika u bolnice u Republici Srpskoj, a koji je dokazane bezbjednosti, kvaliteta i koncentracije kiseonika, koji odgovara lijeku, ne smije dovesti u pitanje, jer bi time direktno ugrozili zdravlje i živote svojih pacijenata", ističe se u saopštenju.

Ministar Šeranić direktore zdravstvenih ustanova izvijestio je da je na nedavno održanom sastanku ministarske konferencije u oblasti zdravstva, a na kojoj su učestvovali i predstavnici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, predloženo da se donese privremeno rješenje u aktuelnoj situaciji.

"Ono podrazumijeva da se po modelu Republike Srbije napravi rezervna opcija koja bi omogućila da se snabdijevanje kiseonikom, koji je odgovarajućeg kvaliteta i bezbjednosti, shodno potvrđenim laboratorijskim nalazima, obezbijedi za vrijeme od tri mjeseca, a kako bi u tom periodu mogle da se završe administrativne procedure vezano za nabavku i dopremanje medicinskog kiseonika u zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, uz osiguranu kontrolu kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ministar i rukovodioci bolnica su konstatovali i da izlaženje u javnost pojedinaca sa neprovjerenim informacijama, u kojima predlažu navodna „instant“ rješenja, dodatno zbunjuje i obmanjuje javnost.

"Upozoravamo da oni koji to rade ne raspolažu sa objektivnim informacijama sa terena i o radu zdravstvenih ustanova, što i sami priznaju, ali ih to ne spriječava da namjerno insinuiraju da u zdravstvenom sistemu Republike Srpske nema volje za rješavanje problema nesmetanog dopremanja kiseonika. Podsjećamo, Bolnica Gradiška se u nastojanju da nabavi potrebne količine kiseonika nedavno suočila sa problemom da jedini ponuđač nije dostavio potrebnu dokumentaciju, čime nabavka nije mogla biti realizovana. O dopremanju kiseonika, takođe, govore neinformisani i needukovani pojedinci koji nisu upućeni u logističke, tehničke i bilo koje druge pretpostavke i kapacitete potrebne za snabdijevanje zdravstvenih ustanova, niti raspolažu sa takvom vrstom informacija od strane dobavljača", ističe se.

Osim toga, dodaju, o kvalitetu kiseonika, uprkos njegovim dokazanim svojstvima, sebi su uzeli za pravo da govore oni koji nikada nisu ni nogom kročili na kovid odjeljenje, a kamoli liječili pacijente ovom vrstom terapije.

"Ističemo da je u proteklim danima izvršena kontrola kvaliteta kiseonika od strane za to akreditovane laboratorije u većini zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog nivoa u Republici Srpskoj, a dobijeni nalazi su dokazali da je kvalitet kiseonika koji se koristi za liječenje pacijenata i bolji nego što je propisano za lijek. Rezultati analiza za ostale ustanove, očekuju se u što skorije vrijeme. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, u saradnji sa rukovodiocima bolnica, nastaviće da svakodnevno ulaže sve napore kako bi se obezbijedile potrebne količine kiseonika zdravstvenim ustanovama, u najboljem interesu pacijenata", saopšteno je.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je Srni da direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak očigledno nije detaljno pročitao imejlove svojih saradnika koje je ponudio medijima, jer da jeste vidio bi da oni ne dokazuju nijednu njegovu tvrdnju i ne nude nikakvo rješenje.

"To što je navodno ponuđeno, nije zapravo nikakvo rješenje, što se iz samih imejl prepiski koje su objavljene jasno i vidi", istakao je Šeranić.

Ministar zdravlja je naglasio da je mnogo manji problem u dostupnosti kiseonika na svjetskom, odnosno regionalnom tržištu u odnosu na unutrašnji promet.

Kada je riječ o ministarskoj konferenciji koja je održana prošle sedmice, ministar Šeranić je pojasnio da je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske predložilo nekoliko rješenja u vezi sa aktuelnom situacijom, dok direktor Agencije, koji je na sastanak i pozvan u dobroj namjeri, da bude dio rješenja, nije predložio nijedno.

"Naprotiv, sve prijedloge je apriori odbacio", rekao je Šeranić.

Podsjetimo, afera “Kiseonik” izazvala je burne reakcije, a iz UKC RS poručuju danima kako kiseonika imaju u manjim zalihama zahvaljujući donatorima. Zolak je ranije objavio je kako firma Messer može isporučivati potrebne količine medicinskog kiseonika ovoj ustanovi.