Besplatni udžbenici za sve osnovce u Banjaluci: Uštedili smo na funkcionerima

BANJALUKA

Učenici banjalučkih osnovnih škola za narednu školsku godinu dobiće besplatne udžbenike.

21. juli 2021, 1:05

 

Na tenderu za nabavku udžbenika kao najpovoljnija izabrana je ponuda JP „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“, a u pitanju je nabavka vrijedna 1,5 miliona KM. Udžbenici će biti podijeljeni u 26 osnovnih škola u Banjaluci.

Tim povodom, je danas održan sastanak sa predstavnicima Aktiva direktora osnovnih škola kako bi se utvrdio plan podjele udžbenika po školama.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke rekao je da je Banjaluka jedini grad u regionu u kojem osnovci ne plaćaju udžbenike.
Planirano je da od 3. do 12. avgusta škole dobiju udžbenike, a onda će škole podijeliti udžbenike đacima. Ovaj program će obuhvatiti više od 11. 000 učenika.

„Na ovaj način biti obezbijeđene su značajne uštede za kućne budžete građana.Roditelji ta sredstva mogu preusmjeriti u druge svrhe. Ovo je napokon postalo realnost, a ne obećanje. Mi sada možemo da kažemo roditeljima da ne kupuju udžbenike, da penzioneri kupuju jeftinije mjesečne karte. Takođe, dobijaju se novi parkovi, igrališta. Pred početak nove školske godine u OŠ ‘Branko Radičević’ na Starčevici ćemo potpuno renovirati dvorište”, rekao je Stanivuković. On je rekao da su uštede napravili na funkcionerima, jer oni ne koriste službene automobile u privatne svrhe.

 

Direktorica osnovne škole Sveti Ćirilo i Metodije iz Piskvice Olgica Tešić rekla je da se radi o hrabrom projektu.

„Kao prosvjetni radnik i majka sam sretna što roditeljima mogu reći da ne moraju brinuti kako će za svoju djecu nabaviti udžbenike“, rekla je ona.
Stanivuković je rekao da se razmatra način kako da se sačuvaju udžbenici i za naredne godine, da se kompleti dopunjavaju zbog ekonomskih i ekoloških razloga.

Stanivuković je pozvao republičke vlasti da isto urade i na nivou RS.

Podsjetimo da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, odnosno Vlada Republike Srpske obezbijedilo je i za školsku 2021/2022. godinu besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, zatim za učenike pobjednike republičkih takmičenja u školskoj 2020/2021. godini, kao i za sve učenike od trećeg do devetog razreda osnovnih škola koji su treće i naredno po rođenju dijete iz porodica sa troje i više djece. Budžetom za 2021. godinu za ovu namjenu predviđena su sredstva u iznossu od  3.000.000 KM.

Prema trenutnim podacima, za školsku 2021/2022. godinu besplatni udžbenici biće obezbijeđeni za oko 9.000 učenika prvog i oko 9.140 učenika drugog razreda osnovnih škola, dok je ukupno oko 10.620 učenika koji su treće ili naredno dijete po redu rođenja iz porodica sa troje i više djece.