Banjaluka zbog prezaduženosti tri godine bez kredita

Glamurozno najavljivani projekti u najvećem gradu Republike Srpske u proteklih nekoliko godina izgleda da će ostati samo puka predizborna obećanja, jer Banjaluka više nije u mogućnosti da podiže kredite i tako dobije neophodan novac za kapitalne projekte u gradu!

atv / 28. Juni 2013

Grad je kreditno zadužen sa 207 miliona maraka, a kada se tome doda 36 miliona KM kreditnih obaveza gradskih javnih preduzeća jasno je da je zakonski limit zaduživanja gradova i opština od 18 odsto budžetskih sredstava – probijen, pišu Novosti.

Iz Administrativne službe grada potvrdili su da će zakonski limit uzimanja kredita biti probijen ove, naredne i 2015. godine.

- Banjaluka samo ove godine mora da vrati 22 miliona maraka kredita, čime će procenat zaduženosti premašiti 18,4 odsto redovnih prihoda Grada koji iznose 119 miliona KM. Sljedeće godine zaduženost će biti još veća i iznosiće 19,08 odsto, a 2015. godine očekujemo da zaduženost bude 18,69 odsto redovnih prihoda – saopštili su iz Odjeljenja za finansije ASBL.

Međutim, zaduženje u naredne tri godine moglo bi da bude još veće jer je Grad dao garancije za zaduženje „Toplane“ od 27 miliona maraka, a velike su šanse da nad tim preduzećem bude pokrenut stečajni postupak.

U cijeloj situaciji najviše bi mogle da profitiraju banke, s obzirom na to da je Grad najveći dio kredita u iznosu od oko 182 miliona KM podigao upravo od komercijalnih banaka. Kod sedam domaćih banaka gradske vlasti su uzele 40 dugoročnih kredita.

U redovnim prihodima Grada na kraju prošle godine učešće duga iznosilo je nešto manje od 11 odsto, što je u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS koji dozvoljava zaduživanje opština i gradova do 18 odsto prihoda.

Uzalud upozoravali

Odbornici opozicije kažu da su upozoravali gradsku vlast još prije nekoliko godina na ovakav razvoj događaja, ali su tadašnje strukture vlasti tvrdile da Grad neće biti prezadužen.

- Postavlja se pitanje kako će Grad dalje dizati kredite i realizovati kapitalne projekte, jer prema sadašnjem stanju to više nije u mogućnosti i Ministarstvo finansija neće to dozvoliti Banjaluci. Takođe je pitanje koliko je bilo potrebno podizati kredite i ulagati novac u vodosnabdijevanje seoskih područja pored toliko nerešenih važnijih projekata – rekao je odbornik PDP u Skupštini grada Zoran Talić.

Izvor: ATV

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.