<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Antonijević i Marić o logorima u Prijedoru: Onaj mršavi sa tuberkulozom... Prikazivali su ga u cirkusu po Evropi! To je bilo otvoreno...

VIDEO

U emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na televiziji Hepi, voditelj Milomir Marić ugostio je režisera filma „Dara iz Jasenovca“ Predraga Antonijevića sa kojim je razgovarao o reakcijama na film.

23. februar 2021, 11:22

Tokom razgovora koji je odbacio bilo kakvu kritiku Antonijevićevog uratka, jer, kako i sam režiser kaže, oni koji su čistog srca ne mogu kritikovati ovaj film, dotakli su se se i rata u Bosni i Hercegovini.
Konkretnije, pokušavajući povući paralelu između logora Jasenovac i logora u okolini Prijedora Marić i Antonijević su na jedan krajnje bezdušan i blagorečeno neprimjeran način poveli dijalog. 


Marić: Živeo si u Americi u vreme ratova devedesetih, stvaranja crne legende o Srbima. od izbijanja rata u bosni i od otkrivanja logora u okolini Prijedora celokupna svetska propaganda je htela da dokaže pojavili su se nacisti novog doba i to su Srbi...

Antonijević: Tako je. To je onaj sa tuberkulozom što je kao bio mršav... Jeste.

Marić: Ali to je bilo otvoreno, oni su mogli da izađu iz tog logora kad god hoće. To je bio neki sabirni logor da se sklone da ih neko ne ubije. I oni su njega posle nahranili, odveli su onog mršavog i prikazivali su ga u cirkusu po Evropi. Eto to je njihova propaganda. I sada, u isto vrijeme konkuriše „Quo vadis, Aida“ i „Dara iz Jasenovca“. Ovdje je priča da je Srebrenica genocid i oni tu priču hoće da čuju, a ovu priču srpsku o Jasenovcu neće.

Antonijević: Tako je. I to je nažalost tako. Mi smo već decenijama prikazivani kao loši momci. Ružni, prljavi, zlikovci... Ali, to je jedan sterotip koji je i dalje prisutan i dalje se diktira...

Ovako govore jedan od najopoznatijih novinara u Srbiji i proslavljeni režiser negirajući zločine i logore u okolini Prijedora, dehumanizujući žrtve u tim istim logorima, vrijeđajući one koji su preživjeli najstrašniju torturu, pa na kraju bili i ubijeni, te umanjujući razmjere zločina... A sve to dok u isto vrijeme pričaju o tome kako neko drugi radi istu stvar u slučaju Jasenovca. 
Potpuno je neshvatljivo da jedan režiser ovakvog filma, za Marića manje-više, na televiziji sa nacionalnom frekvencijom u vrijeme kad predstavlja film kojim želi pokazati zlo na djelu u jednom logoru, negira i umanjuje to isto u nekom drugom ismijavujući žrtve. 

Razgovor o logorima u BiH od 11. minuta: