ANP KAMEN SPOTICANJA: Danas dvije sjednice Predsjedništva BiH, da li će biti išta od potpisanog dogovora političara?

U Sarajevu će danas biti održane redovna i vanredna sjednica Predsjedništva BiH.

BUKA / E.P. / 20. August 2019

Pred redovnu sjednicu Predsjedništva BiH, srpski član Milorad Dodik ponovio je da neće glasati za Godišnji nacionalni plan za NATO, mada će se, tek pred sjednicu, znati da li će ta tačka i biti na dnevnom redu.

Lider SDA Bakir Izetbegović odgovorio je da, bez usvojenog ANP, neće biti potvrđeno imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića danas bi trebalo prvo da se održi redovna, a potom na Dodikov zahtjev i vanredna sjednica Predsjedništva.

Peta redovna sjednica trebalo bi da počne u 11.00 časova, a 37. vanredna u 12.00 časova, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.


Član Predsjedništva BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović kazao je novinarima u Sarajevu da su sjednice Predsjedništva BiH zakazane i trebalo bi da budu održane danas.

- Redovna sjednica, na kojoj treba da bude Godišnji nacionalni plan (ANP) i vanredna sjednica na kojoj bi trebalo da bude imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. I pitanje ANP-a i imenovanja predsjedavajućeg VMBiH su pitanja vladavine prava. Zakoni u ovoj državi se moraju poštovati, moraju se poštovati u cjelosti - ističe on.

Kako kaže "nije moguć parcijalan pristup u poštivanju principa vladavine prava".

- Očekujem da imamo i ANP i predsjedavajućeg VMBiH. Jedno s drugim ide, jedno bez drugog neće ići odnosno neće ići imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH bez usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana - naglasio je.       

Očekuje da "svi mi, ako želimo prosperitet u BiH, i svima nama unutar ove države, poštujemo zakon ove države".

- To je najbolje za sve. Poštovati zakone ove države znači postupiti po Zakonu o odbrani BiH, po Odluci Predsjedništva iz 2009. godine, naravno i po Zakonu o VMBiH. Dakle, usvojiti i poslati ANP i imenovati predsjedavajućeg SMBiH - istaknuo je.    

Ističe da treba tražiti načina da bude usvojen Godišnji nacionalni plan, te naravno i imenovan predsjedavajući SMBiH 'i fokus je sad na tome'.


Komentarišući dešavanja u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH uoči sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH, Dodik je istakao da Republika Srpska već pet godina nema predstavnike većinske volje svojih birača u institucijama BiH.

On je podsjetio da su građani na izborima 2018. godine jasno odabrali politiku koja bi trebalo da ih predstavlja u Sarajevu, ali da oni koji su njihov izbor ni za 11 mjeseci ne ostvaruju pravo na političko predstavljanje.

- Nikada nisam komentarisao odnose u Federaciji i kantonima, niti smo mi ikada bilo koga u FBiH ili kantonima uslovljavali da rade nešto što njihovi građani ne žele. Građani Republike Srpske su izabrali svoje predstavnike za nivo BiH, predstavnici EU su više puta isticali da godišnji nacionalni program nije uslov za evropske integracije. Zašto onda stojimo u mjestu? Sada je potpuno jasno da neko želi da dodatno destabilizuje cijelu BiH, a time i Srpsku, i da nas sve zaustavi na putu reformi i evropskih integracija - naglasio je Dodik.

On je dodao da se svako ko je pročitao principe o formiranju Savjeta ministara mogao uvjeriti šta su potpisnici podržali i potpisali, naglasivši da svima prepušta da samo prosude zbog čega je neko odlučio da od sporazuma napravi nesporazum.

- Јoš jednom, vrlo odgovorno, pozivam i apelujem na sve koji su potpisali sporazum da budu odgovorni ljudi i da daju doprinos u formiranju Savjeta ministara u skladu sa izbornom voljom naroda koji su nas birali. Previše posla, projekata i investicija je zaustavljeno i niko neće čekati vječno da se dogovorimo, a investicije idu tamo gdje postoji politička stabilnost. Narodima u BiH treba više posla, investicija, radnih mjesta, ali čini mi se iznad svega nade u budućnost. To je nemoguće realizovati ako za početak ne konstituišemo organe vlasti na svim nivoima - rekao je Dodik.

Formiranje Savjeta ministara, dodao je on, ne treba i ne može više da čeka ni dana.

- Narodi su nam na izborima dali odgovornost za budućnost zemlje i niko nema pravo da se poigrava time ili uslovljava cijeli jedan narod ili entitet onim što nikada nije bilo predmet za formiranje vlasti - kaže Dodik.


Delegacija EU u BiH ohrabruje članove Predsjedništva BiH da putem dijaloga i kompromisa prevaziđu razlike u interesu svih građana BiH, ističući da je formiranje vlasti u BiH od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u EU.

Iz Delegacije EU rečeno je za televiziju N1 da bi sporazum, postignut 5. avgusta, trebalo da služi kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje institucija, čime bi se omogućilo sprovođenje prijeko potrebnih reformi.

Uz podsjećanje da je EU pozdravila sporazum koji su su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. avgusta kao važan korak naprijed i kao rezultat kompromisa između potpisnika, istaknuto je da je EU spremna da nastavi da pruža pomoć, ali da je sada odgovornost na domaćim liderima da krenu naprijed i sprovedu sporazum u roku od 30 dana, kako su dogovorili.


Ranije su lideri SDA, SNSD-a kao i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Izetbegović, Dodik i Dragan Čović potpisali dokument nazvan Principi formiranja vlasti prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnom nivou.

ANP je dokument koji je od BiH zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) u tom vojno-političkom savezu.

Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Inače, usvajanje ANP-a bezkompromisno traži SDA uvjetujući to podrškom imenovanju Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Politička analitičarka Ivana Marić prokomentarisala je današnje sjednice Predsjedništva BiH na svom FB profilu.

"Mogući scenariji za sjednicu Predsjedništva BiH po pitanju ANP-a (NATO): konsenzusom će izglasati ANP, a Dodik će se praviti kao da ne zna da to ustvari znači narednu stepenicu ka NATO savezu, ali će ga opozicija na to podsjetiti. Drugi scenario je da će Džaferović i Komšić preglasati Dodika koji može povući pitanje vitalnog nacionlanog interesa o kojem bi odlučivala NSRS, ali moguće da to neće uraditi jer će na narednoj sejdnici Predsjedništvo BiH u zamjenu za ANP imenovati SNSD-ovog Tegeltiju za mandatara.Treće, Džaferović i Dodik bi mogli preglasati Komšića, mada ne vidim zašto bi SDA pristala da Komšić opet ispadne jedini patriota. Komšić bi mogao povući pitanje vitalnog nacionalnog interesa o kojem bi odlučivao klub Hrvata u Parlamentu FBiH koji je pod kontrolom HDZ-a BiH" napisala je ona.
 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.