BUKA Analiza: Sve o popisu stanovništa u BiH na jednom mjestu

Poslije dugih priprema i višegodišnjih odlaganja popis u BiH održaće se od danas do 15. oktobra. Na ovom velikom poduhvatu, kako je ranije najavljeno, radiće oko 18.879 popisivača i 2.464 opštinska instruktora, a sve će se odvijati pod okriljem Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statisiku i Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske.

Šta je popis i koji su njegovi ciljevi?

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova predstavlja proces organizovanog prikupljanja, obrade, analize i diseminacije podataka o stanovništvu, domaćinstvima i stambenim jedinicama jedne zemlje. Cilj popisa je da se obezbijede tačni, potpuni i kvalitetni statistički podaci o stanovništvu i njegovom teritorijalnom rasporedu u skladu sa međunarodnim standardima, pri čemu se obezbjeđuje međunarodna uporedivost podataka, kao i uporedivost sa podacima iz prethodnih popisa.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Na internet stranici Zavoda za statistiku RS jasno je istaknuto da će se podaci dobijeni popisom koristiti za analizu postojećeg društveno – ekonomskog razvoja, planiranje društveno – ekonomskog razvoja i rasta, za naučna istraživanja i u statističke svrhe.

Važno je napomenuti da su prema Zakonu o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godini popisivači i sva druga lica koja obavljaju poslove u vezi s popisom dužni da trajno čuvaju kao službenu tajnu sve podatke prikupljene od pojedinaca koji se odnose na njihove lične, porodične i imovinske prilike, a podaci koji budu prikupljeni popisom koristiće se isključivo u statističke svrhe.

Popisom će se dobiti podaci o broju stanovnika, njihovom teritorijalom rasporedu i demografskim, geografskim, migracionim, ekonomskim, socijalnim, etničkim i drugim karakteristikama; broju domaćinstava, njihovoj teritorijala rasprostranjenost i struktura prema tipu, veličini i generacijskom sastavu porodice; broju, vrsta i veličina stambenih jedinica, njihova teritorijalna rasprostranjenost i uslovi stanovanja i korišćeno poljoprivredno zemljište i stočni fond kojim raspolažu individualna domaćinstva.

Goruća pitanja

Mediji veliki pažnju daju pitanjima nacije, jezika i religije, ali postoje i mnoga druga pitanja na koja građani trebaju da pripreme odgovor.

Važno je napomenuti da na Popisnici P1 piše da građani na pitanja 24. i 25. prema članu 12. Zakona o popisu u BiH, između ostalog, mogu i da se ne izjasne.  Pitanje 24. odnosi se na etničko izjašnjavanje, a građani se mogu izjasniti kao Bošnjak/inja, Hrvat/ica, Srbin/kinja i ne izjašnjava se. Na pitanje 25. koje se odnosi na izjašnjavanje o vjeroispovijesti građani mogu svoj odgovor birati između više ponuđenih opcija: 1. islamska, 2. katolička, 3. pravoslavna, 4. agnostik, 5. ateist, 6. ne izjašnjava se. Popisivač ni na koji način ne smije sugerisati odgovor.

Pitanja na koja građani trebaju biti spremni su i pitanja o poznavanju rada na računaru, obrazovanju, mogućnosti pisanja kratkog teksta, zaposlenju, putovanju na posao, sredstvima za život.

U upitniku za domaćinstvo i stan (P 2) građani će između ostalog odgovarati na pitanja o površini stana, površini kuhinje, načinu korištenja električne energije i zagrijavanja stambene jedinice. Kada su u pitanju podaci o zgradi/kući postoji pitanje koje se odnosi o materijalu od kojeg je napravljen krovni pokrivač zgrade/kuće i stanju u kojem se nalazi zgrada/kuća, načinu snabdijevanja domaćinstva vodom za piće.

Na pitanja koja se odnose na državljanstvo, etničku pripadnost, vjeru i maternji građani imaju potpunu slobodu izjašnjavanja, a popisivač nema pravo sugerisati odgovore, tako da se građani mogu izjasniti onako kako žele. Popisivači će evidentirati sve odgovore, a statističke institucije će im dodijeliti šifre i unijeti u bazu podataka.

Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku rekao je da se popis temelji na izjavi svakog građanina i kao takav se mora i statistički prihvatiti.

„Građanin odgovara za vjerodostojnost podataka koje je dao popisivaču. Kada je u pitanju izjašnjavanje o vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti, te jeziku kojim neko govori, ti podaci ne mogu se tretirati kao lažni, jer svako ima pravo da se o tome izjasni kako želi“, rekao je direktor Agencije za statistiku BiH.

Milinović je istakao da su podaci popisa tajni, da tokom popisa niko nema pravo da bude prisutan, osim samog popisivača, te da su se popisivači obavezali da će sve podatke čuvati kao službenu tajnu.

Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske pozvala je građane da se na vrijeme upoznaju i odgovore na sva pitanja na predstojećem popisu stanovništva u BiH.

“Popisnice se već nalaze na internet stranici statističkih institucija u BiH i svaki građanin može ih pogledati i upoznati se na vrijeme na koja pitanja će morati odgovoriti, posebno o karaketristikama stana i drugo, a sve kako bi anketiranje išlo brže. Ti podaci su važni, jer će biti jedini relevatni i na osnovu njih će se donositi odluke i stoga pozivamo građane da se pripreme i za sva pitanja daju kvalitetne odgovore, koji će svima nama koristiti”, rekla je Čičković.

Ona je istakla da je bilo dosta odustajanja prijavljenih osoba za popisivače, a najviše u posljenjoj fazi, nakon provednog procesa instruktaže, ali da su “zamijenjeni” osobama koje su tokom prijavljivanja i bodovanja određeni kao “rezervni” popisivači.

Istakla je da je proces instruktaže bila kompleksna i obilna materija za neke popisivače, pa su smatrali i da ne mogu da odgovore postavljenin zahtjevima. Jedan broj kandidata je odustao i zbog finansijskog momenta, ali su svi bili upoznati s visinom naknada i šta one obuhvataju. Dodala je da će popisivači dva dana prije popisa obići svoj popisni krug, u prosjeku 80 do 100 domaćinstava i upoznaće se s terenom na kojem će vršiti popis.

Dodatne informacije

Popisom će biti obuhvaćeni svi državljani BiH s prebivalištem ili boravištem u BiH, bez obzira na to da li su u trenutku popisa prisutni ili ne, zatim strani državljani s dozvolom za stalni ili privremeni boravak u BiH bez obzira na to da li su u trenutku popisa u BiH ili ne, lica bez državljanstva, domaćinstva, stanovi i druge stambene jedinice.

Popisivanje će se vršiti svaki dan od 9 do 21 čas i to u nazočnosti najmanje jedne odrasle osobe u domaćinstvu. Svaki popisivač dužan je tri puta doći na istu adresu, i ako nikoga ne zatekne u kući, onda je građanin sa te adrese dužan doći u popisno mjesto kako bi tamo bili popisani.

Ako popisivač, u vrijeme popisivanja, ne zatekne u domaćinstvu osobe obuhvaćene popisom, ostaviće im pisanu obavijest o vremenu ponovnog dolaska popisivača ili adresu i broj telefona nadležnog popisnog mjesta koje osobe trebaju kontaktirati najkasnije do 15. oktobra kako bi bilo organizovano njihovo popisivanje.

Za predstojeći popis u BiH je otštampano pet miliona popisnica, svi materijali su otštampani na tri jezika i dva pisma, a popisivači će sa sobom nositi i oglednu knjigu sa jezicima nacionalnih manjina, ukoliko se neki od pripadnika nacionalne manjine želi izjasniti na svom jeziku.

Kompletan proces priprema i popisa stanovništva u BiH državu će koštati oko 46,5 miliona KM.

Dijaspora

Bh dijaspora će se moći popisati na posebnoj popisnici koja se nalazi na web stranici Agencije za statistiku BiH. Nakon što popisnicu otštampaju i popune građani koji duže od 12 mjeseci žive van BiH, potrebno je da je pošalju putem pošte na adresu Agencije.

Rezultati popisa

Nakon popisa u BiH znaće se kakva je situacija u obrazovnom sistemu, u segmentu zapošljavanja, kakve su mogućnosti o pitanju stambene izgradnje, kakav je stepen tehnološkog razvoja u zemlji, koliko ima nepismenih, koliko pismenih i kojeg stupnja obrazovanja.

Biće poznato i je li poljoprivreda značajan segment ekonomije u BiH, kakva je situacija po pitanju migracije stanovništva u BiH, koji su osnovni izvori sredstava za život građana BiH, te mnoštvo drugih točnih i objektivnih podataka.

Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni u roku od 90 dana nakon završetka popisivanja, a objaviće se podaci o broju popisanih osoba, stanova i domaćinstava, kao i broj domaćinstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Svi rezultati trebaju biti obrađeni do polovine 2016.

Popisne obrasce možete naći na ovom linku (http://www.popis2013.ba/index.php/bs/obrasci.html) i na vrijeme se upoznati sa pitanjima koja su predviđena popisom.

Vezan tekst:

 

BUKA intervju: Na popisu se slobodno izjasnite kako se osjećate

 

 

 

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije