Muka natjerala: Banjalučani u redovima čekaju da se prijave za mjesto popisivača

Prema riječima građana gužve traju od prvog dana kada je javni poziv objavljen, pa ne mogu preporučiti vrijeme kada nema gužvi za prijavu za ovaj posao.

Ispred gradske uprave zatekli smo devetnaestogodišnjeg Zorana Grahovca koji se kao i svi ostali nada da će njegova prijava za popisivača biti prihvaćena.

“Došao sam prije jedan i po sat i čekam da bih se prijavio na mjesto popisivača u gradu Banjaluci. Nadam se da ću zaraditi nešto novca, jer nisam zaposlen, a ispunjavam sve kriterije koji se traže za popisivače. Vjerujem da ću se ovdje zadržati još nekoliko sati, do 3 časa ću sigurno završiti, jer je tad i kraj radnog vremena za prijave”, kazao je Grahovac za BUKU.

Nemanja Milić
rekao nam je da ima više od osamnaest godina i da je slobodan u vrijeme kada se bude trebao obavljati popis, pa se i on nada da će njegova prijava biti prihvaćena.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Imam 23 godine, ne studiram i nisam zaposlen. Ukoliko bih dobio posao popisivača to bi mi bio jedini izvor prihoda koji su mi potrebni. Veliki broj mojih prijatelja i poznanika se prijavilo za ovaj posao što govori o ogromnoj zainteresovanosti za posao popisivača, a u Banjaluci se prima između 1.000 i 1.200 popisivača”, kaže Milić za BUKU

Predsjednik Popisne komisije Banjaluka Dubravko Malinić nedavno je rekao medijima da su građani veoma zainteresovani za podnošenje prijave za instruktore i popisivače za područje ovog grada, u okviru popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH ove godine. Objasnio je da proces prijave zahtijeva intervjuisanje kandidata, te da se zbog toga prijavljivanja ne odvijaju željenom brzinom.

Podsjetimo da je poziv za prijavu kandidata za gradske instruktore i popisivače za područje Grada Banjaluka objavljen 10. jula.

“Zainteresovani kandidati za gradske instruktore i popisivače dužni su da se prijave lično u prostorijama Popisne komisije Grada Banja Luka, na adresi Trg srpskih vladara br. 1, a prijave za učešće u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine na području Grada Banja Luka moći će da se predaju u periodu od 11. do 31. jula, u vremenu od 10 do 15 časova, u prostorijama Administrativne službe Grada Banjaluka, kancelarija 600 (sprat III, aneks IV)”, stoji u javnom pozivu grada.

Prijave građana za učešće u popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH mogu se podnijeti do 31. jula, svakog radnog dana od 10 do 15 časova u prostorijama Administrativne službe grada Banjaluka, a nakon obrađivanja prijava prvi preliminarni rezultati trebali bi biti objavljeni na oglasnoj tabli do 10. avgusta, a konačni do 25. avgusta.

 

POMAMA ZA POSLOM POPISIVAČA

Za samo dva dana od kada je objavljen javni poziv za prijavu kandidata za popisivače na predstojećem popisu stanovništva u BiH prijavilo se oko 5.000 bh građana, potvrđeno je ranije iz Agencije za statistiku BiH. Iz Agencije za statistiku BiH ističu da je od ukupnog broja prijavljenih, njih 1.000 konkurisalo za poziciju opštinskih instruktora, a 4.000 za popisivače.

Sve to potvrđuje da za ovim poslovima, među bh. građanima, vlada prava pomama, jer je već prvog dana od raspisivanja konkursa vladalo ogromno interesovanje. Tako su se u velikom broju bh. opština i gradova i krajem protekle sedmice stvarali redovi ispred kancelarija popisnih komisija, a najviše među njima je nezaposlenih i studenata, koji žele da zarade na ovaj način.

Ekonomski stručnjaci navode da upravo to pokazuje u koliko teškom položaju se nalaze nezaposleni i mladi u BiH, jer su jedva dočekali jedan ovakav konkurs kako bi bilo šta zaradili.

Radmila Čičković, direktor Zavoda za statistiku RS, rekla je ranije medijima da je, prema informacijama kojima oni raspolažu s terena, interes građana RS za posao popisivača i instruktora ogroman.

“Zaista, možemo reći da je interes nezaposlenih građana i studenata jako veliki, i to u svim opštinama i gradovima RS”, kazala je Čičkovićeva.

KRITERIJI ZA POPISIVAČE

Za potrebe popisa u BiH biće angažovano 18.879 popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 odsto, koji će biti angažovani u slučaju odustajanja nekog od izabranih kandidata. Pored toga, biće angažovana i 2.464 opštinska instruktora, od kojih će svaki biti nadležan za sedam do deset popisivača, a biće obučeno i dodatnih 20 odsto, koji će biti angažovani u slučaju odustajanja.

Popisivači će biti plaćeni po broju ispunjenih obrazaca, u zavisnosti od broja popisanih osoba. Kako je predviđeno, popisivači će po jednom popunjenom obrascu kao naknadu dobiti od 1,75 do 1,95 KM u zavisnosti od područja u kojem će raditi, a instruktori 70 KM po popisivaču.

Kriteriji za odabir popisivača i opštinskih instruktora su bh. državljanstvo, da imaju najmanje 18 godina, da se protiv njih ne vodi krivični postupak, da imaju najmanje srednje obrazovanje, da su stanovnici naseljenog mjesta ili opštine u kojoj će obavljati poslove popisivača, da imaju čitak rukopis, da budu na raspolaganju preko dana, uveče i vikendom za posao.

Prema dosadašnjim najavama, popis stanovništva u BiH će koštati više oko 42,6 miliona KM i biće vršen od 1. do 15. oktobra ove godine.

 

 

 

 

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije