<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čavić : Gradnja objekta nije u skladu sa Regulacionim planom Banjaluke

Predsjednik DP-a Dragan Čavić izjavio je danas da je Ministarstvo za građevinarstvo RS, prostorno uređenje i ekologiju firmi “Grand trejd”, u vlasništvu kontroverznog banjalučkog biznismena Mile Radišića, izdalo lokacijske uvjete i rješenje za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u centru Banje Luke, koji su u suprotnosti s Regulacionim planom grada

14. juni 2012, 12:00

Čavić tvrdi da posjeduje dokumentaciju koja jasno svjedoči o tome da lokacijski uvjeti i rješenje o gradnji, koje je Radišićevoj firmi izdalo resorno ministarstvo, nisu u skladu s Regulacionim planom Grada Banja Luka.

“Objekti koji bi trebalo da se grade na spornoj površini većih su gabarita u odnosu na one koji su predviđeni Regulacionim planom”, naveo je Čavić i dodao da je predviđena gradnja objekta koji je uvećan za jedan podzemni  i dva nadzemna sprata, što je u suprotnosti s usvojenim Regulacionim planom.

Postoji osnovana sumnja, tvrdi on, da nisu u potpunosti riješeni ni imovinskopravni odnosi u vezi sa spornim zemljištem na kojem je Radišić počeo izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa.

Rekao  je da je kao narodni poslanik u parlamentu RS-a uputio zahtjev Ministarstvu za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju, Gradskoj upravi i Specijalnom tužilaštvu RS-a da mu se dostavi sva dokumentaciju u vezi s dodjelom zemljišta i ostalih dozvola firmi “Grand trejd” za gradnju poslovno-stambenog objekta na zelenoj površini u centru grada.

Od Specijalnog tužilaštva RS-a je zatražio, kako je naveo, da odgovori da li je dodjeljivanje 30 dunuma zemljišta kod “Medicinske elektronike” Radišićevoj firmi i dalje predmet istrage ovog tužilaštva.

Predsjednik DP-a je podsjetio da je Specijalno tužilaštvo RS-a u martu 2010. godine, kada je Mile Radišić uhapšen pod sumnjom da je mešetario akcijama držvanog kapitala “Medicinske elektronike”, saopćilo da je pokrenuta i istraga o tome kako je 30 dunuma gradskog građevinskog zemljišta dodijeljeno firmi “Grand trejd”.

“Očekujem da mi u zakonom predviđenom roku od 30 dana ove institucije dostave odgovore na postavljena pitanja”, kazao je Čavić na pres-konferenciji u Banjaluci.

Navodeći da je Radišićeva firma “bez sumnje privilegovana”, predsjednik DP-a je upozorio da je svjesno spriječena tužba banjalučkih ekoloških udruženja u vezi sa slučajem.

“'U vezi sa slučajem Grand trejd',  ovim udruženjima je onemogućeno da dobiju originalnu dokumentaciju, koja je jedino validna  kod pokretanja sudskog postupka da bi se osporila dozvola za nastavak radova. Vlasti u RS-u su u potpunosti u funkciji firme ‘Grand trejd’ i Mile Radišića. Ovaj grad i RS zaslužuju da barem jedna stvar bude raščišćenja dokraja”, kazao je Čavić i ustvrdio da posjeduje informacije da su već sklopljeni dogovori ko će kupiti poslovne prostore u Radišićevim zgradama, ističući da to znači da će izgradnja stambeno-poslovnog objekta biti finansirana sredstvima drugih, a ne vlastitim sredstvima firme “Grand trejd”.

Čavić je podsjetio da je Mile Radišić najavio tužbu protiv njega za klevetu, navodeći da se on “raduje” tom sudskom postupku.

“U ovom gradu oni koji ne odustaju mogu svašta da dožive. Milan Vukelić nije odustajao od svojih zahtjeva, ali je odustao od života, ne svojom voljom”, zaključio je Čavić.