<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

VIDEO Svici su "ugasili" i za to su krivi ljudi

Naša djeca više neće juriti magična svjetla po dvorištu

23. novembar 2023, 6:15

Ali ovi voljeni, bioluminiscentni insekti, u nevolji su. Njihova populacija opada širom sveta dok se gomilaju stvari koje im predstavljaju pretnju. National Geographic piše da se SAD-u čak 18 vrsta suočava s izumiranjem, a stručnjaci kažu da su ugrožene i globalne vrste.

„Želite li da živite u svetu u kojem će to iskustvo biti izgubljeno za vaše unuke?”, pita Sara Luis, kopredsednica Grupe stručnjaka za svice Međunarodne unije za očuvanje prirode. Možda nećete morati. Evo šta možete da učinite kako biste obezbedili da svici nastave da osvetljavaju naša dvorišta i generacijama koje dolaze.

Stvorite stanište svitaca

Najveća pretnja s kojom se svici danas suočavaju je gubitak njihovih staništa. Ali s oko 2.000 različitih vrsta svitaca, postoji veliki izbor okruženja u kojima oni uspevaju da opstanu – uključujući močvare, šume pa čak i gradske parkove – zbog čega su neke vrste ugroženije od drugih.

Međutim, Luis kaže da u svakom staništu treba početi da razmišljate o njihovom životnom ciklusu. Iako ljudi svice najčešće vide kao odrasle jedinke, ti insketi prolaze kroz četiri faze metamorfoze: jajašca, larve, lutke i odrasle jedinke. Kroz većinu ovih faza, svici žive pod zemljom ili u vlažnom tlu gde mogu loviti gliste, njihovu omiljenu hranu.

Možete ponovno da stvorite te uslove u sopstvenom dvorištu tako da jednostavno ostavite malo drvenastih ostataka i otpadaka od lišća oko ivica vašeg imanja.

“To je dobro mikrostanište za mlade svice”, kaže Luis.

Takođe možete da posadite autohtono grmlje i drveće i pustite svoju travu da dugo raste – sve će to pomoći tlu da zadrži vlagu koju vole svici.

Ugasite svetla

Isti sjaj koji svice čini tako izvanrednim takođe ih čini posebno osetljivima na povećanje svetlosnog zagađenja.

Blještuća svetla važan su deo rituala parenja svitaca. Pošto sunce bledi svake noći, mužjaci svitaca lepršaju okolo i blješte svetlima kako bi signalizirali svoje zanimanje. Ako se ženka u blizini zainteresuje, ona se brzo vrati sa svog mesta na tlu, a mužjaci odlete dole kako bi je pronašli.

“Sve se to mora dogoditi da bi sledeća generacija preživela”, kaže Beki Nikols, entomološkinja u Nacionalnom parku Great Smoky Mountains, domu posebno blistave vrste zvane sinhroni svici.

Gradska i prigradska svetla čine te znakove mnogo teže vidljivim. Jedna nedavna studija pokazala je da višak svetla noću – koliko god slabo ono bilo – smanjuje količinu blještanja među mužjacima svitaca, kao i stopu odgovora ženki.

“To je kao da prekidate telefonsku liniju”, kaže Luiis. “To stvarno guši romantiku.”

Srećom, postoje neka rešenja. Možete instalirati senzore kretanja, merače vremena ili prigušivače na sva svetla van svog doma, navući zavese noću kako biste sprečili prodiranje svetlosti kroz prozor i potpuno isključiti svetla kada je to moguće. Zaštićeni poklopci za ulične svetiljke i spoljašnju rasvetu takođe pomažu.

Šta je sa svetlima u boji? Iako se crveno svetlo dugo smatralo prihvatljivim za svice, Luis kaže da se razmišljanje menja. Kad god je moguće, tama je odgovor.

Prestanite da koristite pesticide

Prskanje vašeg dvorišta pesticidima i insekticidima takođe predstavlja egzistencijalnu pretnju svicima koji su ipak insekti.

Luis ističe da su većina pesticida koji se prodaju kućnim baštovanima hemikalije širokog spektra koje će ubiti larve svitaca jednako brzo kao što ubijaju mrave, ose i druge manje omiljene insekte.

Naučnici istražuju alternative hemijskim pesticidima koji bi mogli da deluju na određene vrste, poput komaraca, a ostale insekte ostaviti nepovređenima.

Svici kao turistička atrakcija

Svici su toliko očaravajući da su sada glavna atrakcija na turističkim mestima širom sveta – od Great Smoky Mountainsa u SAD-u do Nanacamilpe u Meksiku i parka šume Daan na Tajvanu. Istraživanja su pokazala da to može biti mač s dve oštrice, dok s jedne strane podstičete razvoj poštovanja prema ovim nesvakidašnjim insektima, s druge ometate njihove životne cikluse i staništa.

Kada posećujete staništa svitaca, pazite kuda hodate kako ne biste gazili odrasle jedinke koje se pare ili njihove larve u razvoju. Ako je odredište za posmatranje svitaca postavilo povišene staze za zaštitu svitaca, nemojte se udaljavati od njih.

Ta vam odredišta takođe mogu dopustiti da ponesete svetiljku koja će vam pomoći da nađete put do savršenog mesta za posmatranje svitaca. Ako to učinite, svakako svetiljku prekrijte tamnocrvenim filterom. Luis ističe da je bolje doći ranije dok je još svetlo tako da vam svetiljka uopšte ne treba.

Uključite se u očuvanje svitaca

Postoje brojni drugi načini na koje možete pomoći svicima van svog dvorišta: Od podrške nacionalnoj organizaciji za očuvanje prirode do rada sa svojom zajednicom na uspostavljanju utočišta za svice.

Luis dodaje da već znamo dovoljno o pretnjama okolini s kojima se suočavaju najugroženije vrste, a zaštita svitaca od tih pretnji može koristiti celom ekosistemu od kojeg zavise.

“Svaka od tih vrsta ima određenu nišu u koju se uklapa”, kaže ona. “One su neverovatan portal za čudesno koji vredi zaštititi.”