Uskoro nam stiže omiljeni spetakl na noćnom nebu: Kako su otkriveni Perseidi i kako su dobili ime?

U susret jednom od omiljenih astronomskih događaja, meteorskoj kiši Perseidi, podsjećamo se kako je otkrivena i kako je dobila ime.

Prema grčkoj mitologiji Zevsov sin i junak Persej, oženio je Andromedu i sa njom je dobio devetoro djece. Perseidi, riječ koja se odnosi na Peresejeve potomke, danas označava jednu od najpoznatijih meteoriskih kiša koju na noćnom nebu posmatramo svakog ljeta.

A šta nam o Perseidima, meteorskoj kiši koja predstavlja jedan od najuzbudljivijih trenutaka za ljubitelje astronomskih dešavanja, kaže nauka?

Kako su otkriveni Perseidi?

Američki astronomi Luis Svift i Horas Tatli su 1862. godine otkrili kometu u sazvežđu Persej, koja danas nosi njihovo ime Svift-Tatl. Dve godine kasnije, Đovani Skjapareli shvatio je vezu između kometa i meteorskih kiša.

On je tada ujedno i povezao da se spektakl koji na nebu posmatramo svake godine između jula i avgusta dešava kada Zemlja na svom putu oko Sunca prođe kroz orbitu komete 109P/Svift-Tatl.

Kada ostaci koje kometa ostavlja sa sobom na svom putu uđu u atmosferu Zemlje prosečnom brzinom od 70km/s, oni ili isparavaju ostavljajući za sobom svetao trag ili eksplodiraju poput vatrenih kugli.

Iako prolazak Zemlje kroz orbiti komete Svift-Tatl, tokom kog komadići ove komete ulaze u zemljinu atmosferu, traje oko mjesec zemaljskih dana, susret je najintenzivniji između 12. i 13. avgusta, kada je i meteorska kiša sa Zemlje najvidljivija.