<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Stižu kamere koje bilježe zvuk i same šalju kazne

ZANIMLJIVOSTI

Motociklisti koji turiraju svojim dvotočkašima kroz mirna gradska naselja i vozači snažnih automobila uskoro bi mogli da postanu stvar prošlosti u Parizu.

09. septembar 2019, 8:25

U dijelovima grada odlučili su da uvedu novi sistem kamera s 'radarom za buku' koji može identifikovati glasna vozila, vidjeti njihovu lokaciju i automatski ih kazniti.

Sistem su postavili u Villeneuve-le-Roi kod zračne luke Orli, a aktiviraće ga čim vlada potvrdi novi zakon koji dozvoljava ovakve sisteme, kaže gradonačelnik Didije Gonzales.

Novi sistem će povezati audio snimke s policijskim kamerama i automatski poslati kazne, piše Reuters. Sastoji se od četiri mikrofona koji svaku desetinku mjere nivo decibela i mogu triangulisati pravac iz kojeg dolazi.

"Buka je pošast modernog života i veliki zdravstveni problem. Škodi ljudima kao i pasivno pušenje", kaže Gonzales i dodaje da ovim alatom nije moguće osporiti izvor buke.

Zakon o kojem je pričao trebalo bi da stupi na snagu ove jeseni i omogućiće lokalnim vlastima da eksperimentišu s raznim sistemima za snimanje i kažnjavanje vozača koji prekorače limite buke.

Francuzi već imaju zakon koji limitira buku vozila, međutim teško se provodi jer zavisi o individualnom hvatanju i kažnjavanju glasnih vozača.

"Nemamo ništa protiv Harley Davidsona ili Ferrarija, međutim njihovi vlasnici znaju ponekad previše isticati njihovu snagu i buka smeta mještanima", kaže Remi Žordan iz Vileneueva.

Oko 40 ovakvih kamera već je nekoliko mjeseci u radu u blizini pariških barova, a još 17 ih je postavljeno kraj značajnih građevina. Postavili su ih i u naselju Sen-Forget, a u septembru će i centar Pariza dobiti ove kamere. Kako je sistem u testiranju, još nikog nisu kaznili. Vlada planira dvogodišnji testni period u kojem će isprobavati novu tehnologiju i definisati nivo buke koja će biti okidač za kazne.

 

24sata.hr