<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sanela Babić za BUKU: Ako odustanemo od kulture - odustali smo od svega

Uvijek je najlakše odustati kada se pojave prepreke, ali ako odustanemo od kulture – odustali smo od svega. Publika koja već godinama prati događaje koje organizujemo nas motiviše da istrajemo.

Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti „Imperativ“ organizuje 6. regionalni festival književnosti „Imperativ“ od 30.5. do 3.6. u Banskom dvoru – Kulturnom centru, u Banjaluci. Za portal BUKA razgovaramo sa Sanelom babić, direktoricom "Imperativa".

Sanela, približava nam se šesto izdanje Festivala književnosti imperativ. Šta ste za ljubitelje književnosti spremili ove godine?

Od 30.5. do 3.6. u Banskom dvoru – Kulturnom centru održaće se 20 književnih programa. Publici ćemo predstaviti 13 izdavačkih kuća na festivalskom sajmu knjige, 19 pisaca kroz programe “Razgovor sa piscem”, “Poeziju će svi čitati”, “Note i slova” i “Lektira u podne”.  Ljubitelji filma će u “Art bioskopu” moći pogledati film Sylvia, o životu Silvije Plat, te izložbu crteža Damira Karakaša u Malom izložbenom salonu Banskog dvora. Tokom festivala održaće se tri radionice kreativnog pisanja - “Bajkovnica”, radionica kreativnog pisanja za djecu sa književnikom Berislavom Blagojevićem, “Proljeće u Banjaluci”, radionica pisanja poezije sa Zvonkom Karanovićem i radionica biblioterapije sa Tanjom Stupar Trifunović. Poeziju domaćih pjesnika predstavićemo kroz scenski prikaz poezije “Smrt nije kraj” koji je sa Teatrom poezije Imperativ scenski uprizorila glumica Miljka Brđanin. Tokom festivala održaće se panel u kojem će učestvovati izdavači i pisci koji će razgovarati na temu autofikcija u savremenoj domaćoj književnosti – nasljeđe Silvije Plat, što je i tema ovogodišnjeg festivala “Imperativ”.

Iz godine u godinu istrajavate, evo već je šesto izdanje festivala pred nama, kako je festival književnost uspio opstati sve ove godine? Pretpostavljam da je tu i mnogo izazova...

Uvijek je najlakše odustati kada se pojave prepreke, ali ako odustanemo od kulture – odustali smo od svega. Publika koja već godinama prati događaje koje organizujemo nas motiviše da istrajemo. Svake godine nailazimo na nove prepreke i nove izazove. Organizacija jednog ovakvog događaja je ogroman posao i probleme rješavamo usput. Kada počne festival, kada se Banjaluka, bar na kratko, pretvori u književni centar regiona, kada u publici vidimo ljude svih generacija – zaboravimo sve probleme i prepreke jer znamo da ono što radimo ima smisla.

Koja ćemo imena iz svijeta književnosti moći vidjeti u Banjaluci tokom trajanja Imperativa?

Sa nama će ove godine biti književnici Srđan Valjarević, Damir Karakaš, Mirjana Drljević, Marijana Čanak, Ivica Prtenjača, Srđan Gavrilović, Ferida Duraković, Stevo Grabovac, Selma Asotić, Milanka Blagojević, Ivančica Đerić, Marija Dejanović, Fedor Marjanović, Tanja Stupar Trifunović, Mihaela Šumić, Zvonko Karanović, Đorđe Krajišnik, Bojan Krivokapić, Berislav Blagojević… Dolaze nam i prevodioci, urednici i izdavači Sandra Karić, Flavio Rigonat, Nina Gugleta, Aleksandra Rašić i mnogi drugi. Sa našim gostima će razgovarati Jelena Kojović Tepić, Saša Berendika, Vanja Šušnjar Čanković i Kristina Ljevak.

slika

Šesti regionalni festival književnosti "Imperativ"

Kultura i zabava

BUKA

Da li je se i ove godine sprema sajam na festivalu,  i on svake godine privlači veliki broj ljudi?

Sajam knjige je prateći dio festivala. Svake godine predstavimo 13 izdavačkih kuća. Ove godine na sajmu će biti izdavačke kuće Booka, Lom, Kontrast, Enklava, Arete, Štrik, Književna radionica Rašić, 9. Dimenzija, Imprimatur, Ramajana, Art Scena, Pčelica i Udruženje književnika Republike Srpske. Sajam je značajan dio festivala “Imperativ” jer je to mjesto susreta izdavača, urednika, prevodilaca, autora i čitalaca. Čitaoci mogu kupiti knjige po sajamskim cijenama i razgovarati sa izdavačima i urednicima o novim izdanjima. Izdavači svake godine “otkriju” nekog pisca. Na sajmu se dogovaraju saradnje i objavljivanje novih knjiga. To i jeste jedna od najvećih vrijednosti književnih festivala – povezivanje i uspostavljanje saradnje između ljudi koji se bave književnom produkcijom, uz predstavljanje autora i novih književnih djela.

Da li ste zadovoljni podrškom nadležnih, pretostavljam da ona uvijek može biti veća?

Čini se da nadležni nisu još uvijek u potpunosti svjesni uloge i značaja kulture i umjetnosti koja može biti naš najbolji ambasador i najefektniji način promovisanja i globalne afirmacije Republike Srpske. Svjedoci smo velikih kapitalnih ulaganja i najava infrastrukturnih projekata koji naravno imaju svoje mjesto i svrhu u razvoju našeg društva, ali zamislite šta bi se kroz dodatni grant od npr. milion maraka za cjelokupnu kulturu Republike Srpske moglo uraditi na njenom internacionalnom pozicioniranju i unapređenju u svim oblastima kulturnog stvaralaštva. “Imperativ” se svojim radom izborio za podršku nadležnih institucija. Rezultati našeg rada su vidljivi i mjerljivi. Pored organizovanja događaja zalažemo se za povećanje budžeta za kulturu, a posebno za poboljšanje položaja književnika koji ne mogu živjeti od svog rada.

Znam da je nezahvalno pitati organizatora za preporuku, ali za one koji ne mogu da posjete sve što će se održati, šta je ono što biste preporučili da se ne smije propustiti?

Ne mogu odgovoriti na ovo pitanje. Ne bi bilo korektno izdvojiti samo neke autore  i programe. Mislim da svako može za sebe pronaći program koji je u skladu sa njegovim čitalačkim afinitetima. Moja preporuka je da ne zanemarite autore koje niste do sada čitali ili možda niste ni čuli za njih. Ja bih upravo njima dala šansu.  

Predstaviće se i mnogi autori iz Banjaluke, koliko je važna podrška domaćim književnicima u današnje vrijeme kada je u svijetu sve manje mjesta za pisanu riječ?

Banjalučki autori imaju posebno mjesto na “Imperativu”. Mnogo radimo na promociji naših  autora i kod nas i u regionu. Banjaluka ima kvalitetnu književnu scenu i raduje me što je “Imperativ” postao mjesto podrške domaćim piscima.  Čitaoci  nestrpljivo iščekuju novi roman Steve Grabovca “Poslije zabave” koji ovih dana treba izaći iz štampe. Pored Stevinog romana, premijerno ćemo predstaviti i zbirku poezije Milanke Blagojević “Moj otac umire u poeziji”. U ulozi domaćina koji će razgovarati sa gostima festivala, ali i predstaviti svoj književni rad, ove godine su Tanja Stupar Trifunović, Mihaela Šumić, Fedor Marjanović, Jelena Kojović Tepić i Berislav Blagojević.