<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Predstavljanje autorskog projekta PETRA BILBIJE - AZIMUT - elektronika uživo za 3D zvuk i video u Banskom dvoru

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 28. februara (srijeda) 2024. godine u 20.00 časova PETAR BILBIJA predstaviće autorski projekat AZIMUT - elektronika uživo za 3D zvuk i video.

20. februar 2024, 1:34

Ovaj događaj organizuje se u saradnji sa udruženjem "FLUKS LAB".

Bespatne pozivnice za ovaj događaj mogu se preuzeti od 21. februara (srijeda) na biletarnici Banskog dvora, svakim radnim danom osim vikendom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Projekat AZIMUT Petra Bilbije predstavlja istraživanje na polju prostorne postavke muzike i dizajna zvuka. U posebno formiranoj scenskoj postavci, sa kružnim auditorijumom i radijalno postavljenim ozvučenjem koje omogućava da se zvuk prostire i osjeća u tri dimenzije, ovaj koncert prati i video rad postavljen na dva ekrana na suprotnim stranama sale.

AZIMUT (u svom originalnom značenju - pravac, definisan uglom u sfernom koordinatnom sistemu) u ovom slučaju predstavlja ključni princip i koncept rada.

U postavci u kojoj zvuk ka slušaocu dolazi iz svih pravaca, koncepcija muzičke kompozicije je potpuno drugačija nego uobičajeno, kada zvuk stiže frontalno, sa stereo sistema. Ovdje se radi o modularnoj kompoziciji, gdje se muzički elementi (melodije, ritmovi, harmonije itd.) tretiraju kao gradivni blokovi, koji se pokreću u prostoru i u improvizatorskom izvođenju sačinjavaju kompozicije koje svakom slušaocu, u odnosu na njegov položaj (azimut) u auditorijumu, zvuče drugačije.

Tema azimuta može se posmatrati kroz više aspekata ovog rada: kroz naglasak na prostorni doživljaj zvuka, kroz pojedinačne kompozicije gdje svaka ima drugačiji karakter (zauzima drugačiji pravac), kroz stanovište i položaj slušaoca, kroz improvizatorski proces izvođenja itd.

Sve ovo prati i vizuelni dio rada koji se takođe uklapa u modularni pristup, a sastoji se od apstraktne animacije sastavljene od posebnih elemenata, koja paralelno prati zvuk i svojim kombinovanjem upotpunjuje zvučnu sliku koja se stvara uživo.

Muzika nastaje u spoju elektronskog zvuka i ljudske, organske, kontrole i upravljanja, gdje je kroz improvizaciju posebno naglašena neizvjesnost i jedinstvenost trenutka stvaranja.