<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pravilo poznatog kanadskog psihologa zbog kojeg su mu djeca izrasla u sposobne ljude

Ne činite djeci uslugu ako sve radite umjesto njih. Naprotiv.

03. oktobar 2023, 3:03

Kada roditelj razmišlja: „Ja toliko volim svoje dijete da mu neću dati da se muči i radiću sve umjesto njega“, takav roditelj ne mari za svoje dijete, smatra poznati kanadski psiholog Džordan Piterson.

„Postoji jedno pravilo kojeg sam pokušavao da se pridržavam dok su mi djeca bila mala, a ono glasi: ne čini umjesto djeteta ono što može da uradi i samo. To pravilo je pravo smaranje inače, jer potrebno nam je 15 sekundi da obučemo dvogodišnjaka, ali ako pustite dvogodišnjaka da se sam obuče… to se protegne na 15 minuta, ili pola sata, jurite ih po kući…haos! Ali ako im dopustite da nauče sami da se obuku, više ne morate da ih oblačite. Oni nauče da to rade sami! Isto radite i sa postavljanjem stola, sa svime što procijenite da djeca mogu da urade sama“, ističe ovaj psiholog.

On dalje nastavlja:

„Bolje je za dijete da roditelj usvoji stav: prestaću da činim za tebe što je više stvari moguće, što je ranije moguće. Isti princip važi i u domovima za stare – ne činite ništa umjesto starijih što su oni sami u stanju da obave, jer im time uskraćujete osjećanje nezavisnosti, snage, smisla. Isto je i u svijetu biznisa – ukoliko ste dobar menadžer, sebe ćete učiniti suvišnim; daćete drugima autonomiju da rade svoj posao, nećete raditi umjesto njih“, poručuje Piterson.

Ukoliko mislite da djecu štitite preuzimajući sve na sebe, znajte da nikoga ne možemo zaštititi, naglašava on.

„Ljude možemo samo osnažiti i to je to. Ne možete ih zaštititi, osnažite ih, i onda će se oni sami čuvati. Ali, onda im niste potrebni! Tako je, i to je podsvjesni patološki element nekih roditelja. Oni kao da poručuju – nikada me ne napuštaj, ja ću činiti sve umjesto tebe, a ti samo nemoj nikada da me napustiš. Jer dijete onda ne nauči o životu ništa, pa ni kako da ode iz roditeljskog gnijezda“, zaključuje Džordan Piterson dodajući da se u ovo, naravno, ne ubrajaju bebe, jer „o odojčetu se treba stoprocentno brinuti, što majka i radi.

Ali djeca i odrasli ljudi nisu odojčad. Kad ih tako tretirate, vi ih uništavate, zaključuje ovaj klinički psiholog i profesor psihologije na Univerzitetu u Torontu.

Piterson, inače, ima dvoje djece, sina i ćerku. Sin Džulijan Piterson je muzičar i preduzetnik. Osmislio je aplikaciju Essey App koja korisnicima pomaže prilikom pisanja eseja. Ćerka Mihaila Piterson je vlasnica produkcijske kuće i autorka popularnog podkasta, prenosi Zadovoljna.rs