<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ovaj jezivi hotel prozvan je najružnijim na svijetu. Niko u njemu nikada nije noćio

Hotel Ryugyong, inače poznat i kao "hotel propasti", nalazi se u sjevernokorejskoj prijestolnici Pjongjang i prozvan je najružnijim na svijetu.

07. septembar 2023, 1:42

Temelji ovog masivnog hotela u koji je uloženo 700 milijuna eura postavljeni su još 1987., no do danas nitko u njemu nije prenoćio.

"Hotel propasti" 

Hotel se trebao otvoriti 1989. na Svjetskom festivalu mladih i studenata i tako osvojiti rekord najviše zgrade na svijetu, međutim to se nikada nije dogodilo. Sjeverna Koreja doživjela je ekonomski krah nakon što je uložila ogromnu količinu novca u izgradnju novog stadiona i širenje aerodroma. 

Kostur zgrade izgrađen je 1992., kada se stalo s radovima. Nakon 16 godina gola betonska konstrukcija prekrivena je staklom i metalnim pločama, a ovaj pothvat koštao je 167 milijuna eura. 

Propali pokušaj otvorenja 

Njemački lanac luksuznih hotela Kempinski javno je obznanio sudjelovanje u upravi hotelom te najavio veliko otvorenje 2013. Samo nekoliko mjeseci kasnije napustili su projekt, nakon čega su se proširile glasine da je zgrada nesigurna iznutra. 

Jedna od tih rijetkih osoba kojima je bio dozvoljen posjet hotelu je Simon Cockerell, direktor turističke agencije iz Pekinga, koji je 2012. zatekao ogoljenu i nedovršenu betonsku infrastrukturu. 

"Bilo nam je potrebno puno vremena podići se na 99. kat dizalom, jer postoji samo građevinski lift, a ne suvremeno dizalo sa svim tipkama", objasnio je. 

Hotel je visok 330 metara, a trebao je sadržavati preko 3000 soba i pet rotirajućih restorana na vrhu, odakle bi se pružao pogled na čitav grad. Prošlo je 36 godina od početka gradnje, no i dalje nije primio nijednog gosta. 

Index