<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Najjača raketa u istoriji eksplodirala desetak minuta nakon polijetanja

SPACEX-OV Starship, letjelica nove generacije, razvijena za prijevoz astronauta na Mjesec i dalje, bez posade je prvi put izašla iz Zemljine atmosfere, no kontakt je s njom izgubljen ubrzo nakon polijetanja. Raketa od dvije faze lansirana je s lansirne rampe kompanije Starbase Elona Muska u Boca Chici u Teksasu, javlja Index.hr.

18. novembar 2023, 5:54

Trebala je u svemir letjeti 90 minuta, ali kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija. "Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu", rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo. 

Sistem Starship uspio je poletjeti mnogo dalje od prvog pokušaja u aprilu,  ali je na kraju završio još jednom eksplozijom.

Raketa i svemirska letjelica sigurno su se podigle s platforme, a uspješno su se upalila sva 33 motora. Tokom posljednjeg pokušaja više motora se prerano ugasilo.

Zatim su se dio s motorima i svemirska letjelica Starship uspješno odvojili, a Starship je upalio svoje motore i odgurnuo se. Taj proces završio je uništavanjem odvojenog sistema s raketama, koji je eruptirao u plamenu loptu iznad Meksičkog zaljeva. No letjelica Starship uspjela je nakratko nastaviti svoje putovanje.

Šef NASA-e Bill Nelson čestitao je SpaceX-u nakon leta Starshipa.

Jim Free, administrator NASA-ine direkcije za razvoj istraživačkih sustava, također se oglasio na društvenim mrežama te rekao da je ovaj testni let označio korak naprijed za razvojni program Starshipa.