<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ljekari su otkrili koja je najgora hrana za mozak: Potpuno ga "preoblikuje"

Nezdrava hrana preoblikuje vaš mozak kako biste se vraćali po još, pokazuje studija Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu nastala u saradnji s Univerzitetom Jejl.

25. mart 2023, 9:32

Masnoća i šećer u čokoladicama, grickalicama i slatkišima pokreću sistem nagrađivanja tijela, učeći ga da ih preferira u odnosu na drugu hranu, pokazuje nova studija.

Njemački istraživači su pratili moždanu aktivnost u dve grupe dobrovoljaca koji su dobijali jogurte, a jednoj je data verzija s većim sadržajem masti i šećera.

Reakcija mozga na hranu sa visokim sadržajem masti i šećera bila je znatno povećana u grupi koja je jela jogurte s visokim sadržajem šećera i masti nakon osam nedelja. Ovo je posebno aktiviralo regiju u mozgu odgovornu za motivaciju i nagradu.

Dr Mark Titgemejer, s Instituta Maks Plank za istraživanje metabolizma u Kelnu, rekao je da nezdrava hrana stvara "nove veze" u mozgu koje je teško "odučiti".

"Naša merenja moždane aktivnosti pokazala su da se mozak prepravlja kroz konzumaciju masne hrane. Podsvjesno se uči da preferira hranu koja nagrađuje. Kroz ove promjene u mozgu, nesvjesno ćemo uvek preferirati hranu koja sadrži mnogo masti i šećera", pojasnio je.

Prethodne studije na miševima su pokazale da su ove promjene u mozgu takođe uzrokovale povlačenje kada im je oduzeta hrana s visokim sadržajem masti, povećavajući nivo anksioznosti.

Redovno jedenje hrane sa visokim sadržajem masti može da poveća rizik od gojaznosti, kao i od smrtonosnih bolesti srca i moždanog udara.

Klix