<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zdravlje

Koliko je važna brzina hodanja, a koliko broj prijeđenih koraka

HODAJ DO ZDRAVLJA

17. oktobar 2022, 2:22

Brzina kojom hodate jednako je važna kao i broj koraka koje napravite u jednome danu, pokazalo je novo istraživanje u kojemu se podsjeća da se 10.000 koraka dnevno odavno povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja demencije, srčanih bolesti, raka i od preuranjene smrti. No stručnjaci su nedavno ustanovili da brži tempo hodanja čak i više koristi zdravlju u usporedbi s brojem prehodanih koraka, pišu britanski mediji. “Naša je poruka – hodajte brže”, rekao je koautor istraživanja dr. Matthew Ahmadi, znanstveni suradnik u centru Charles Perkins Sveučilišta u Sydneyu, prenosi HINA. Profesor Borja del Pozo Cruz sa Sveučilišta Southern Denmark, istodobno stručni suradnik Sveučilišta u Cadizu rekao je da studija pokazuje kako i “kod manje aktivnih pojedinaca čak i 3800 prehodanih koraka dnevno može smanjiti rizik od razvoja demencije za 25 posto.” Stručnjaci su ustanovili povezanost između prijeđenih 9800 koraka i 50 posto nižeg rizika od razvoja demencije. Općenito je veći broj prehodanih koraka dnevno bio povezan s manjim rizikom od razvoja raznih oblika demencije. Istraživanje je pokazalo da svakih 2000 prijeđenih koraka postupno smanjuje rizik od preuranjene smrti za osam do 11 posto. Slične veze uočene su i u slučajevima kardiovaskularnih bolesti i razvoja raka.  

U novoj su studiji znanstvenici ustanovili da je brži tempo hodanja općenito utjecao na rjeđi razvoj srčanih bolesti, raka, demencije i preuranjene smrti i da je bio učinkovitiji za zdravlje u usporedbi s ukupnim dnevnim brojem prijeđenih koraka. “Ljudi se češće fokusiraju na svoje fitness trackere i mobilne aplikacije koje im mjere broj koraka, otkucaje srca…, no pritom rijetko razmišljaju o tempu kojim hodaju”, kazao je jedan od autora istraživanja, Emmanuel Stamatakis, profesor na Sveučilištu u Sydneyu. Rezultati studije objavljeni su u časopisima Jama Internal Medicine i Jama Neurology, a koristili su i podatke ranije studije UK Biobank. Zaključak je donesen na temelju podataka prikupljenih među 78.500 odraslih osoba u dobi od 40 do 79 godina, čije su zdravstvene navike praćene sedam godina. “Dakle, dosadašnji čvrsti dokazi upućuju na to da je 10.000 koraka dnevno odličan način za održavanje dobrog zdravlja, a brži tempo hodanja povezan je s dodatnim benefitima”, zaključio je dr. Ahmadi. “Daljnje istraživanje koje će uključivati dugotrajnije korištenje trackera otkrit će nam više informacija o dobrobitima povezanim s intenzitetom svakodnevnog hodanja.”