<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako Nijemci odgajaju djecu i šta većina drugih roditelja ne bi dopustila?

Način odgoja na našim prostorima i dalje se razlikuje od evropskog. Volimo reći da smo bliži jedni drugima, a oni hladni, ali je li njemački stil roditeljstva efikasniji od našeg?

31. januar 2023, 2:33

Sarah Zaske američka je spisateljica i mama koja je napisala knjigu o ovoj temi. Kako Nijemci odgajaju svoju djecu i po čemu se njihov stil razlikuje?

Nijemci u biti njeguju osjećaj odgovornosti kod svoje djece od malih nogu. I dok kod nas roditelji žele pretjerano zaštititi djecu – Nijemci se s tim ne slažu, piše Zadovoljna.rs.

“Kad god sam prokomentirala kako nikad ne mogu tako pustiti dijete, moja mama u Njemačkoj bi mi rekla – znam, i ja ovo mrzim. Stvarno mrzim ovo raditi, ali mora naučiti kako se voziti podzemnom, kako se snalaziti u susjedstvu i slično. Jednostavno mora”, kaže autorica.

Zaske kaže da je sve “prilagođeno dobi djeteta”. Evo što Nijemci smatraju “prikladnim za djetetovu dob”.

1. Dopuštaju petogodišnjacima da koriste šibice

Zaske kaže da ju je ta činjenica potpuno šokirala. Djeca koja idu u vrtić uz upute vatrogasaca i nazočnost osiguravajućih kuća potpuno slobodno mogu vani zapaliti vatru.

“Kada sam vidjela svoje dijete kako samo koristi šibice, shvatila sam da to zapravo i nije tako teško”, priznaje autorica.

U ovoj situaciji mnoge mame drugdje bi već predvidjele opekotine na prstima, paljenje kose ili obrva, te šibicu koja bi mogla pasti na tepih i zapaliti cijeli stan.

2. Potiču djecu da što prije krenu u školu biciklom

Već s devet godina djeca u velikim gradovima poput Berlina voze bicikle u školu.

Autorica je bila vrlo skeptična oko toga da dopusti svojoj kćeri Sofiji da sama hoda do škole, a u to je vrijeme Sofijina prijateljica svako jutro prelazila ogromna raskrižja i vozila bicikl u školu.

Zaske objašnjava: “Ako djetetu ne dopustite da se samo vozi u školu, uskraćujete mu nešto. Oduzimate im osobno zadovoljstvo. Vidim da su moja djeca iznimno ponosna na sebe kad god samostalno rade novi zadatak, to je vrlo važno kada je u pitanju samopouzdanje. Najbolje što možete učiniti za svoje dijete je da ga nečemu naučite – a zatim ga pustite da to učini samo”.

3. Ne boje se slatkiša od stranaca

Kad je autorica bila u podzemnoj željeznici u Njemačkoj sa Sofijom, koja je tada imala dvije i pol godine, nepoznata žena ponudila joj je slatkiš. Zaske je pokušala što diskretnije odmjeriti bombon, a Sofia ga je odmah zgnječila. Roditelji u Njemačkoj uče svoju djecu da nikada ne idu kući sa strancem, ali daleko manje se boje slatkiša koje stranac nudi.

4. Ranije razgovaraju o reprodukciji

Zaske kaže da je normalno da djeca u Njemačkoj već sa sedam godina nauče odakle dolaze bebe. Iako ne previše detaljan i formuliran tako da se dijete ne osjeća pretrpano informacijama.

Neki roditelji s ovih prostora taj razgovor odgađaju koliko mogu, a mnoga djeca to jednostavno sama saznaju.

5. Djeca koriste prave noževe od malih nogu

Mališani u Njemačkoj svoje voće režu pravim noževima već s četiri godine, uz nadzor, naravno.

“Uključivanje djeteta u kuhanje i davanje nekih odgovornosti izvrstan je način da ga upoznate s poslom”, kaže Zaske.

N1