Čuvanje unuka pozitivno utiče na mentalno zdravlje starijih ljudi

Istraživanje je pokazalo da će se starije osobe osjećati manje usamljeno ako ponekad odvedu unuke na igralište ili ih pokupe iz škole.

24. novembar 2022, 6:57

Istraživanje je pokazalo da će se starije osobe osjećati manje usamljeno ako odvedu unuke na igralište ili ih ponekad pokupe iz škole. Naime, u preglednoj studiji su analizirani podaci skoro 200.000 ispitanika iz 21 zemlje te je utvrđeno da redovito čuvanje unuka ima pozitivan učinak na mentalnu dobrobit.

Nasuprot tome, oni koji su se u velikoj mjeri samostalno brinuli o bolesnom supružniku, osjećali su se više usamljeno, piše The Guardian.

"Vidimo jasne nalaze da skrb o unučadi ima pozitivan, dok ona o bolesnom supružniku ima negativan učinak na usamljenost", rekla je Samia Akhter-Khan sa Sveučilišta King's College London.

Nedostatak podrške kod brige o starijim osobama

Znanstvenici su pregledali 28 prethodnih studija koje su uključivale 191.652 ispitanika iz 21 zemlje starijih od 50 godina kako bi analizirali povezanost između osjećaja usamljenosti i neplaćene skrbi.

Jedna studija je pokazala da stariji od 60 godina koji prosječno 12  sati tjedno čuvaju unuke imaju 60% manju vjerojatnost da će se osjećati usamljeno od onih koji to ne rade.

Istraživanje je pokazalo da na manji osjećaj usamljenosti utječu i volonterske aktivnosti. Nasuprot tome, briga za bolesnog supružnika ili rođaka bila je dosljedno povezana s višim razinama usamljenosti i izolacije. Autori sugeriraju da briga o partneru može uzrokovati osjećaj izoliranosti ako pritom nema podrške drugih članova obitelji ili neke organizacije.

"Stariji ljudi imaju važnu ulogu u smislu skrbi i volontiranja"

Autori studije naglašavaju kako postoji "velik kontrast između različite skrbi" te je u nekim kontekstima to skupa i opterećujuća aktivnost, a u drugima isplativa i značajna.

"Na starije ljude obično gledamo kao na primatelje skrbi te kao trošak za društvo u smislu izdvajanja za mirovine i zdravstvenih problema. Ali oni imaju važnu ulogu u smislu skrbi i volontiranja te predstavljaju pravu vrijednost za naše društvo", rekla je Akhter-Khan.

Index