<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banjalučke “FLUTETE” predstavile spot za kompoziciju “Od Šukejena do Šibuje” VIDEO

BANJALUKA

Kvartet flauta “Flutete” iz Banjaluke snimio je spot za djelo “Od Šukejena do Šibuje”, autora Nikolaja Bruhera.

29. decembar 2020, 11:38

Sport je ove sedmice premijerno predstavljen banjalučkoj publici, a predstavlja ekranizaciju djela koje je prvi put izvedeno 2017. godine, kada su članice “Fluteta”  osmislile i realizovale projekat pod nazivom “All these premieres”.

Tim povodom razgovarali smo sa Sunčicom Lončar, jednom od članica “Fluteta”.

Kako ste došle na ideju snimanja spota i zašto djelo “Od Šukejena do Šibuje”?

U svijetu klasične muzike, pogotovo na našim prostorima, snimanje spota nije uobičajeno. Ako govorimo o snimanju onda je to uglavnom audio snimanje, uživo ili studijsko, s ciljem izdavanja audio albuma, arhiviranja muzike i sl. Ali, vizualizacija nekog djela u vidu spota je velika rijetkost.

No, rekla bih da je u našem slučaju spot ipak bio logičan slijed događaja. Naime, još 2017. smo naručile djelo za naš sastav od njemačkog kompozitora Nikolaia Brüchera. On je kratko te godine boravio u Hirošimi i taj boravak ga je inspirisao da napiše djelo u kojem će zvukom predstaviti jedan dan u životu pomenutog grada: od buđenja, zvuka razdanjivanja i ubrzavanja tempa, preko idilične muzike koja opisuje boravak u prirodi, tačnije gradskim parkovima gdje se opušta, meditira, piknikuje…..do užurbanih poslovnih četvrti, noćnog provoda….. I čim smo pročitale tu ideju odmah smo mogle da zamislimo ne samo zvuk, nego i slike, kadrove, pravi film. A tek kad je stigla partitura i kad smo počele vježbati djelo osjetile smo značaj priče kao podloge u postavci interpretacije.

Tri godine smo djelo izvodile uživo pred raznolikom publikom u zemlji i u inostranstvu i nije bilo onih koje je djelo ostavilo ravnodušnim. Publika je vrlo često s nama željela podijeliti utiske o djelu, pričali su nam svoje izmaštane priče, detaljisali o tome koji ton ih je na šta posjetio ili šta misle da je simbolizovao u djelu. To je već bilo dovoljno da se rodi ideja o snimanju spota, ali najveći podstrek za realizovanje ove ideje smo dobile tokom učešća na festivalu FIMU u Francuskoj u junu 2019. kada smo svirale pred nekoliko stotina ljudi među kojima se našao i velik broj profesionalnih muzičara. Nakon dugog aplauza i izlaska na bis mnogi su nam se obratili s pitanjem gdje mogu kupiti naš CD jer im se djelo “Od Šukejena do Šibuje” veoma dopalo. Tad smo odlučile da nećemo samo snimiti audio, nego i video kako bi djelo doprlo do što je moguće više publike.

Koju priču ste željeli da ispričate spotom?

U prvom redu smo željele vizuelno predstaviti priču djela koje je naišlo na tako veliko divljenje od strane publike, ali naravno s muzikom u prvom planu. Nema svako djelo priču, čak ni djela programske muzike koja nastaju na osnovu vanmuzičkih sadržaja često nisu priča nego samo slika pa samim tim nisu pogodna za ovakvu vrstu vizualizacije. “Od Šukejena do Šibuje”, od gradskog parka (Šukejen) do poslovne četvrti (Šibuja) u kojoj se odvija i noćni život je djelo koje stvrano priča priču što se u spotu i vidi. Zatim, htjele smo se iskušati u nečem novom i donekle stranom klasičnom muzičaru. Nije da nas nema ispred objektiva, ali većinom se radi o objektivu foto aparata kad se fotografišemo za najavu nekog događaja ili smo pred kamerom u televizijskom gostovanju. Ali, nismo do sada “igrale uloge” u nekom režiranom projektu. Nismo ni sada bile glumice u pravom smislu, ali smo vidjele kako izgleda iza kamera. Ali, najbitnije je što smo htjele klasičnu muzičku približiti širem auditorijumu koristeći savremena sredstva komunikacije. Iako smo vrlo aktivne u koncertnoj djelatnosti mi ipak sviramo u prostorima koji imaju u prosjeku 60-80 mjesta za publiku. Naš broj koncerata puta broj osoba u publici nije u konačnici zanemariv broj i smatramo da svaki put dobijamo još nekog novog ljubitelja klasične muzike. Ali, kad smo vidjele broj pregleda na youtube u prvih nekoliko sati od objave spota uvidjele smo da klasična muzika i njeni izvođači i te kako moraju danas imati višestruke puteve dolaska do publike.

 

Kakvi su vam prvi utisci nakon ovako velikog projekta?

Još se nisu slegli utisci jer je prošlo svega nekoliko dana od premijernog emitovanja spota u Art bioskopu Banskog dvora. Premijeri su prisustvovali predstavnici sponzora i donatora koji su projekat podržali, predstavnici medija, ali i stručnjaci iz oblasti muzičke umjetnosti. Njihovi komentari i pohvale za naš rad su nam dali vjetar u leđa i vjerovatno ćemo se opet nekad u budućnosti odlučiti za ovakav ili sličan projekat. Veliku zahvalnost dugujemo našem prijatelju Drašku Gajiću, profesoru na Akademiji umjetnosti u Banjaluci koji je osmislio i režirao spot i rukovodio snimanjem. Pod njegovom dirigentskom palicom je sve teklo uvijek prema unaprijed utvrđenom planu i rasporedu, bez prolongiranja obaveza, probijanja rokova i sl. Baš kako funkcionišu i “Flutete” što je zapravo i tajna našeg uspjeha.