SDS skandalozno: Državni grb u državnim institucijama!

<p><strong>I dok je nesrećni portir, sav u znoju, vuknjao grb Bosne i Hercegovine po hodnicima Parlamentare skupštine BiH, ni slutio nije da će biti uvučen u aferu mjeseca, ma šta mjeseca, po pregaocima SDS-a, aferu godine u Bosni i Hercegovini.<br /></strong></p>

23. januar 2012, 12:00

 Kako svaka kancelarija svake stranke ima grb države kojoj pripada, a kako je SDS  bosanskohercegovačka partija, učinilo se nadležnom logističkom skupštinskom osoblju da bi i u kancelariji Kluba poslanika SDS-a trebalo da stoji grb pripadajuće joj države. Učinilo se to i nesrećnom portiru, koji je vuknjao žuto-plavi simbol klimave državnosti.


Ali, prc.

Nije SDS šaka žita pa da ga svaka ptica pozoba. Na prvoj liniji otadžbinskog fronta našla  se partijska sekretarica, koja je pitala kolegu portira otkud mu pravo i po čijem planu unosi grb u kancelariju. I to ne bilo kakvu kancelariju. To je osveštana i tamjanom okađena kancelarija. Lično je Ognjen Tadić uz popovsko sasluženje sveštao i kadio. Ne biva da u kancelariju Kluba poslanika SDS-a u Parlamentarnoj skupštini upada neko ko hoće da kači grb zemlje u kojoj živimo. Nije logično po logici ove partije.

Kako je radnik bio uporan, sekretarica je nazvala Aleksandru Pandurević, poslanicu SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da ,,izreguliše stvar“.

Pandurevićeva, očigledno vrhunski poznavalac uređenja enterijera poslaničkih kancelarija, ogorčeno je upitala odakle nekome pravo da određuje kako će izgledati njihov radni prostor. Aleksandra vrlo dobro zna da po osnovama SDS-ovog feng šuia, ne može da se u ovu prostoriju smjesti i grb Bosne i Hercegovine. To direktno utiče na protok podzemnih voda, koje bi svojim lošim djelovanjem smanjili učinak i produktivnost SDS-ovih kadrova u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako to nije pomoglo, Aleksandra Pandurević sa sa sfere arhitekture prebacila na sferu dnevne politike, pa je ingeniozno izjavila:

,,Očito je da su neki u parlamentu BiH računali na naše emocije i ogorčenje zbog toga što je država BiH juče rekla da oni koji su počinili ratni zločin u Dobrovoljačkoj nisu odgovorni za to i da su vojnici JNA izvršili samoubistvo u Dobrovoljačkoj."

Dakle ti ,,neki“, 'ajde da ih nazovemo dobro obaviješteni domari, tačno su znali kad i kako će biti riješen slučaj ,,Dobrovoljačka“, pa su, eto, sačekali taj 18. januar da unesu grb tamo gdje mu je i mjesto i tako napakoste Pandurevićevoj, SDS-u i vaskolikom srpstvu.

Na stranu što je u najmanju ruku čudnovato kako grb nesrećne Bosne i Hercegovine još na početku mandata nije sačekao nove stanare i kako po difoltu nije sastavni dio kancelarijskog inventara. Još je čudnije što je Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović informisao poslanike da je direktorica Službe za zajedničke poslove institucija BiH Sanja Јokić obavijestila Kolegijum tog doma da nije postojalo naređenje rukovodstva ove službe da se u prostorijama Kluba SDS-a postavi grb BiH.  Poređenja radi, to bi bilo jednako situaciji da se po uspostavljanju kliničkog centra, na ulazu ne nalazi znak crvenog krsta jer ,,nije postojalo naređenje rukovodstva“.

Ali Aleksandra Pandurević  na realnost ne gleda baš tako. Prema njenim riječima, punim teorija zavjere, radnici, računajući na emocije i revolt prema državi BiH zbog njene takve odluke u slučaju ,,Dobrovoljačka”, došli su da ih provociraju, ne bi li izazvali njihov revolt.

Čiji i kakav revolt? Pa, u državnoj kancelariji treba biti državni simbol, što bi moglo podrazumijevati i grb! Jedina pogreška je zbog čega se uopšte toliko čekalo na postavku grba. Dakle, nije problem raditi u državnoj instituciji, dobijati platu za (ne)rad u istoj, plus silni dodaci za sve moguće i nemoguće, ne to nije problem, ali je problem imati obilježje rasipne i velikodušne institucije u kancelariji.

I na tu svu logiku Pandurevićeva je drsko našla ,,retoričko patriotsko rješenje“ :

,,Očito je da mi smetamo jer dolazimo u kancelarije. Ali sve dok insistiraju da mi budemo u ovoj BiH, mi ćemo dolaziti i u onoj zgradi će jedna trećina biti naša i mi ćemo je uređivati kako hoćemo.”

Ne dolazite vi zato što neko insistira, pa niste valjda đaci na popravnom da vas neko tjera u ,,teheransko Sarajevo“. Dolazite zbog gore narečenih mrsnih plata i dnevnica.

SDS i nije nešto gadljiv  na novce institucija koja ih iz naših džepova bjesomučno plaćaju, pa su spremni svojatati ,,trećinu zgrade“, ali istovremeno im grb te iste države nije po mjeri u radnom prostoru.

Mali savjet u dosljednosti. Naredni put, kad dobijete platu sa državnim pečatom, čisto iz principa, odbijte je.

Dakle, ako vam je mrzak grb zemlje u kojoj ste obezbijedili egzistenciju, zašto ne odstupite sa svojih (ne)radnih mjesta? I čemu takvi snishodljivi i u najmanju ruku maliciozni pozivi na aferu i skandal koji zapravo ne postoji? Grb, zastavu, ta ostale simbole, zajedno sa vama kao reprezentom naroda, plaća taj isti narod iz svojih džepova, a ne neke imaginarne i nepostojeće zavjereničke sile koje bi nekom da ,,napakoste“.