Počinje kampanja „Čitajmo zajedno“

KNJIGE

Knjige u okviru ove kampanje mogu se kupiti u svim poslovnicama Zavoda.

20. oktobar 2017, 12:00

Kampanja „Čitajmo zajedno“ u realizaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS, a u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva počinje u ponedjeljak, 23. oktobra širom RS. Knjige u okviru ove kampanje mogu se kupiti u svim poslovnicama Zavoda.

Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu rekla je da Kampanja "Čitajmo zajedno“ predviđa da za svaku uloženu konvertibilnu marku građana u kupovinu knjiga iz odabranih edicija Zavoda Ministarstvo uloži isto toliko u njihov otkup i tako ga učiniti dostupnim građanima iz nerazvijenih opština Republike Srpske.

"Ovom kampanjom želimo animirati građane na kupovinu naslova najbolje domaće produkcije, podsticati kulturu čitanja, jačati izdavaštvo, podržati i popularizovati Zlatnu Sovu, godišnju nagradu za književnost, i na jedan drugačiji i kreativan način sprovesti otkup bibliotečke građe namijenjene bibliotekama skromnijih fonodva. U pitanju je prva u nizu kampanja koje smo predvidjeli Strategijom razvoja kulture Republike Srpske 2017-2022 tako da u narednom periodu možete očekivati slične, igrive akcije iz svih oblasti kulture i umjetnosti. U ovoj prvoj, smo za partnera izabrali Zavod za udžbenike i nastavna sredstva jer je u pitanju izdavač sa najrazvijenijom distributivnom mrežom, odnosno 18 maloprodajnih objekata širom teritorije Republike Srpske, čime će kampanja biti dostupna svim građanim što nam je trenutno prioritet", rekla je Tanja Đaković.Iz resornog ministarstva poručuju da šira javnost treba da prepozna nove kreativne potencijale izdavaštva, koji garantuju opstanak knjige i njegovanje kulturnog identiteta kroz kulturu čitanja.

"Pored toga što se ne radi dovoljno na popularizaciji čitanja, problem predstavljaju i mediji, u kojima je prostor za kulturu sveden na minimum. Važnu ulogu u njegovanju kulture čitanja imaju biblioteke, međutim, bibliotečki fondovi se ne dopunjavaju redovno, zbog nedostaka sredstava i neredovnog otkupa, tako da čitaoci ostaju uskraćeni za najnovija aktuelna izdanja. Pored toga, neophodno je ulagati u snažniju afirmaciju naših književnika i književnosti, ne samo na međunarodnoj nego i na domaćoj kulturnoj sceni. Takođe, ono što predstavlja problem na polju kulture i umjetnosti u Republici Srpskoj generalno jeste nepostojanje sistema ili postojanje nedovoljno razvijenog sistema nagrada.  U tom smislu, jedan od ciljeva Ministarstva jeste afirmacija kroz razvijanje sistema nagrada, odnosno prepoznavanja i vrednovanja dostignuća u kulturi i umjetnosti, pa tako, između ostalog, i književnosti", kažu iz Ministarstva.

Ovo je, poručuju, prva kampanja, koja će otvoriti novi pristup angažovanja Ministarstva u promociji i popularizaciji kulture, ali i uključivanja građana u kreiranju i sprovođenju jasne kulturne politike.