<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Oslonac dobrih prilika sredine u kojoj živimo je u nama samima

UDRUGA MLADIH AGAPE

Mladi imaju najmanje za izgubiti ukoliko jasno i glasno pokažu neslaganje s političkom klimom u njihovoj sredini, koju nekad kreiraju tako drastične i besramne odluke vlasti.

09. juni 2015, 12:00

„Neočekivano poskupljenje vode samo je jedna u nizu neprilika koje gradske vlasti podmeću građanima Ljubuškog računajući na njihovu pasivnost. S druge strane jedna je u nizu prilika da građani pokažu da se njihova volja i glas računaju kako u ovoj tako i u svim drugim inicijativama koje se direktno ili indirektno tiču njih samih i njihove sredine“, rekla je za BUKU Marija Herceg, predsjednica Udruge mladih Agape iz Ljubuškog.

Udruga mladih Agape već duže vrijeme ukazuje na probleme sa skupom vodom u ovoj opštini. Održali su ulične akcije, prikupljali peticije sve sa ciljem da javnosti ukažu na činjenicu da u Ljubuškom teče najskuplja voda. Iz ovog Udruženja su nam rekli da je najskuplja voda nedavno, bez dodatnog objašnjenja, još više poskupjela, iako se radi o ljubuškom prirodnom bogatstvu.

„Mi vjerujemo da se rješenje ovog problema nalazi u otkrivanju ilegalnog i nesavjesnog trošenja vode, čija je implementacija vjerojatno teža nego – sustavno skidati još malo s računa redovnih platiša. Iako još nemamo konačnog odgovora na mnoštvo potpisa prikupljenih peticijom, smatramo da je inicijativa već uspjela kad se krenulo s peticijom. Kratkoročno – ne očekujemo ravnodušnost vlasti po ovom pitanju i iako nas ponekad vide ko naivne idealiste, vjerujemo u pozitivan odgovor na peticiju. Dugoročno i uz negativan odgovor vlasti, smatramo da ovakvim građanskim inicijativama malo po malo potičemo na aktivno građanstvo i na učešće svih građana u odlukama vlasti, kreirajući tako autoritet grada tako gdje treba biti - među građanima“, kaže Marija Herceg.Na pitanje koliko su građani zainteresovani za problem poskupljenja vode Marija kaže da u Udruzi Agape vjeruju da nije u pitanju zainteresovanost građana nego nedostatak uvjerenja da mogu nešto promijeniti. „A to je problem bilo kakve društvene aktivnosti i neaktivnosti – komentari građana se uopće 'ne čuju', kamoli da smjelo – svojim postupcima i reakcijama diktiraju društvene i političke promjene u svojoj sredini“.

Ona se usuđuje reći da su gradske vlasti nespremne i iznenađene reakcijama građana koji su progovorili o skupoj vodi, pa vjerovatno zbog toga i trebaju više vremena da odgovore na pitanja koja su im upućena. „Mi vjerujemo da je komunikacija vlasti i građana na svakodnevnoj bazi prijeko potrebna, a danas bar imamo razna besplatna tehnološka i druga sredstva da se ona i ostvari. Zbog ovog je jako bitno i udruživanje građana u formalne i neformalne grupe jer su time njihove reakcije ozbiljnije i utjecajnije“.

Iako je problem skupe vode veliki problem, Marija Herceg kaže da vide kraj ovoj situaciji.

„Ponavljam, vjerujem da vlasti neće ostati ravnodušne na preko 1.600 prikupljenih potpisa, nego će radije prionuti da iznađu druga rješenja za podmirenje troškova -ukoliko su troškovi oko isporuke pitke vode uopće u pitanju. Ovo je još jedan katalizator netransparentnosti – to što ne znamo sve detalje i razloge poskupljenja, ili nam se jednostavno čine nelogičnima. Nije u pitanju ni sama cijena nečeg tako bitnog kao što je voda, nego uvjeti u kojima se ta odluka donijela, i nejasnoće vezane za uzroke“, objašnjava naša sagovornica.

Udruga mladih Agape bavi se neformalnim obrazovanjem i angažovanjem mladih po pitanjima razvoja njihove sredine. Obrazovanje uključuje aktivan građanski angažman, volonterizam, političko obrazovanje i sudjelovanje u društvenim pitanjima, inkluziju u društvo obespravljenih osoba, ljudska prava, savjestan i održiv razvoj sredine.

Dok ima mladih nije sve izgubljeno

Na pitanje kakav je položaj mladih u Ljubuškom Marija Herceg kaže da nije divan, ali nije ni sve izgubljeno, dok god ima mladih.

„Kad bi htjeli iskoristiti kakav takav položaj – drznuti se i dati sve od svoje divne mladosti da sebi stvore prilike, da ne očekuju prilike, da se zapitaju zašto su se našli u takvoj sredini – da ona njima pruži, ili da oni njoj pruže?  A mogu pružiti. Nama je to životna misija, nadamo se i njima“.

Rad ovog Udruženja ukazuje da je oslonac dobrih prilika sredine u kojoj živimo u nama samima, posebno mladima.„Mladi imaju najmanje za izgubiti ukoliko jasno i glasno pokažu neslaganje s političkom klimom u njihovoj sredini, koju nekad kreiraju tako drastične i besramne odluke vlasti. Ukoliko gajimo mentalitet ’očekivanja’ od sredine u kojoj živimo, posebno u vidu zaposlenja i političkog utjecaja, jasno je da ćemo s vremenom toliko podcijeniti sami sebi da nećemo samo vjerovati da se naš glas u nekoj sredini ne računa, nego se ne računa ni naš ostanak u toj sredini“, ističe Herceg Marija.

Iz Udruge Agape kažu da pokušavaju da društvenim adutima poput volonterizma, aktivizma i neformalnog obrazovanja pokrenuti i potaknuti na drugačije razmišljanje od navedenog.

„Svojim dosadašnjim radom prepoznali smo da je najčešći društveni invaliditet građana njihov strah. Tako će dugoročna dobit svih naših uspješnih akcija i projekata biti upravo – slobodan građanin koji može i hoće utjecati na sve što ga se tiče, ali i na ono gdje je poželjan – djelovati“, kaže Marija.

Poruka za čitaoce BUKE?

„Portal BUKA nije bez razloga dobio ovakav ugled i uspjeh u društvu. Vjerujemo, naime da čitatelji ovog portala trebaju i dobivaju informacije koje se tiču njih samih, društva u kojem žive i sredstava kako poboljšati i sebe i društvo. Ako nastavi prema svom cilju – da pruži informacije koje obogaćuju, obrazuju, podižu svijest o pravim vrijednostima, onda se možemo samo nadati da će njegov primjer slijediti i druga medijska sredstva“, kaže Marija Herceg iz Udruge mladih Agape iz Ljubuškog.