Madridska gradonačelnica odrekla se privilegija

Madridska gradonačelnica Manuela Carmena drži se svojih strogih principa odbivši prihvatiti božićni dar poduzetnika, javlja The Local.

08. januar 2016

Carmena, 71-godišnja bivša sutkinja i aktivistkinja za radnička prava tijekom diktature generala Franca, prva je ljevičarska gradonačelnica španjolske metropole u više od 20 godina. Njezino pismo u kojem objašnjava zašto odbija dar španjolskog poduzetnika, vodič o pjenušcima, postalo je viralno u Španjolskoj nakon što ga je na Tweeteru objavila njezina koalicija Ahora Madrid.

    "Dragi prijatelju, znate da osobe na vlasti ne mogu primati darove", napisala je gradonačelnica u pismu te da će knjigu poslati gradskoj knjižnici kako bi u njoj mogli uživati madridski građani.

Nakon što je preuzela položaj u svibnju prošle godine, Carmena se odrekla niza gradonačelničkih privilegija kao što su VIP mjesta u madridskoj areni Las Ventas, kazalištu i na brojnim sportskim događanjima. Obećala si je smanjiti plaću, a odrekla se i službenog vozila pa na posao putuje metroom.

Nova je gradonačelnica ukinula financiranje prestižne škole za borbu s bikovima zbog prava životinja. Za Badnjak je grad priredio večeru za 200 madridskih beskućnika, a planiraju i socijalni program studentskog čišćenja grada.

Gradonačelnica planira zamijeniti sva imena ulica povezana s diktatorom Francom s imenima mjesnih junaka i slavnih žena poput spisateljice Emilije Pardo Bazán i republikanke Dolores Ibárruri. Ujedno želi promijeniti ime novog trga nazvanog po Margaret Thatcher jer je "željezna lady porobila radnički pokret".

Jedan od novih prijedloga je Nikola Tesla. Trg Vázquez de Mella u središtu Chuece, madridske gay četvrti, nazvat će po Pedru Zerolu, španjolskom borcu za gay prava koji je umro od raka u lipnju prošle godine.

Izvor voxfeminae.net