<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kupovina tendera preko donacija: Darivaju političare pa dobijaju milionske poslove

Javne nabavke i donacije

Političke partije u BiH uzimaju stotine hiljada maraka svake godine putem donacija privatnih preduzeća, i to kao vrstu 'naplate’ za ugovorene tendere u javnim institucijama.

28. decembar 2016, 12:00

 Da zlo bude veće, većina partija te donacije i ne prijavljuje. Pored toga što su ovakve donacije sa moralne strane neprihvatljive, one su i zakonski zabranjene. Naime, prema zakonu o finansiranju političkih partija, privatna preduzeća koja su s organima izvršne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini sklopila ugovor o javnoj nabavci, ne mogu finansijski pomagati političke stranke. Ipak, do sada se niko nije mnogo obazirao niti na Zakon, niti na moralne vrijednosti, pa je trgovina tenderima preko donacija strankama postala veoma unosan biznis.

Na osnovu podataka do kojih je došao portal BUKA, pet najjačih političkih partija u BiH (SDA, SDP, SNSD, SDS i HDZ BiH) su u proteklih 10 godina inkasirale preko 1,5 miliona maraka na osnovu donacija privatnih preduzeća koja istovremeno imaju zaključene ugovore sa nekim od državnih organa ili javnih preduzeća pod njihovim upravljenjem. Prema podacima vidljivim u finansijskim izvještajima ovih partija za proteklih 10 godina, u njihove kase se slilo tačno 3.365.513 KM po osnovu donacija privatnih firmi.

Ova cifra bi bila mnogo veća da je moguće ući u trag ostatku novca koji se ne nađe u finansijskim izvještajima stranaka i legalnim tokovima, jer je već postala javna tajna da političke partije ne prijavljuju sve donacije, a to su nam potvrdili i sami donatori.

Visina i broj donacija od strane privatnih firmi političkim strankama raspoređen je shodno njihovom učešću u vlasti, a najviše se dijelilo u izbornim godinama.

Tako je, prema podacima do kojih smo došli, najviše novca dobijala Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH), koja je rekorder sa dobijenih 416.000 KM samo u 2008. godini.

U posljednje vrijeme, najveće donacije od strane firmi koje posluju sa državnim institucijama ili preduzećima  dobija Socijaldemokratska partija BiH (SDP).

Samo u 2014. godini, privatna firma Robot general trading CO D.O.O.  iz Sarajeva donirala je SDP-u čak 50.000 KM, a da je pritom imala zaključene ugovore za javnim preduzećima, i to milionske vrijednosti.


Prema SDP-u je bila darežljiva i firma Stanić trade, koja je u 2014. uplatila na žiro-račun stranke 10.000 KM, a zauzvrat, i to pregovaračkim postupkom, ova kompanija je u zadnje tri godine napravila pet ugovora sa državnim BH Telekomom u vrijednosti preko devet miliona KM. 

Možda je i najzanimljiviji slučaj veledrogerije Farmavita iz Sarajeva, koja je od 2011. do danas zaključila na stotine ugovora sa državnim institucijama i preduzećima, a samo u jednoj godini, 2014. donirala je SDP-u 15.000 KM.

Inače, da zlo bude veće, ova firma koja je do sada na račun sklopljenih ugovora sa institucijama i javnim preduzećima zaradila preko 11 miliona KM, iste godine je donirala i Stranci demokratske akcije (SDA) 12.000 KM, a u 2016. godini 10.000 KM. Nema ideologije, čisti biznis. Zauzvrat, Farmavita je u posljednje dvije godine dobila na stotine poslova u javnim institucijama i ustanovama.

Pokušali smo dobiti komentar od rukovodstva ove kompanije, ali odgovore na naša pitanja nismo dobili, iako smo čekali dva mjeseca i dobili uvjerenje finansijskog direktora da će odgovori stići.

I SDA je imala velikodušne donatore u zadnje tri godine, najviše 2014. god. kada im je i firma „Amko komerc d.o.o.” iz Sarajeva donirala 20.000 KM, koja je godinama dobavljač prehrambenih proizvoda Službi za zajedničke poslove institucija BiH.

Potvrdu za ove podatke smo tražili i od direktora ove firme Muamera Alete.

Telefonski razgovor:

Gospodine Aleta, da li Vi, odnosno Vaša firma donira SDA?

"Da, ali vjerujte da je to sad vrlo malo. U ovom momentu ne znam napamet, ali to je vrlo slabo.

U finansijskom izvještaju SDA je navedeno da je samo za 2014. donirano 20.000 KM...

"Moram provjeriti."

Ali Vi radite sa javnim preduzećima, znate li da je protivzakonito da partije uzimaju donacije od Vas?

"Radim, ali hajte Vi nazovite za pola sata da provjerim je li to tačno, pa se onda čujemo."

Naravno, Aleta nam se više nikad nije javio. Danima smo pokušavali da ga dobijemo na njegov privatni broj, ali bezuspješno. Nekoliko dana smo pokušavali da dobijemo direktora “Amko komerca” i u njegovoj kancelariji, ali smo samo dobijali odgovor da će se on javiti nama.

Jedan od redovnijih donatora SDA je građevinska firma Džena d.o.o iz Gradačca, u kojoj su bili darežljivi svake godine.  Možda to i nije tako čudno jer je ova firma, prolazeći na tenderima javnih preduzeća i institucija, uspjela da zaradi preko 4 miliona maraka. Zauzvrat su za dvije godine uložili u stranku nešto preko 5.000 KM.


Pokušali smo da razovaramo i sa direktorom ove firme Nedžadom Topdžagićem.

Telefonski razgovor:

Gospodine Topdžagić, da li Vi donirate SDA?

Odma' da vam kažem, ja svakoj stranci dadnem donaciju i gotovo svima isto. Nemojte gledati samo kroz jednu stranku.

A zašto pomažete stranke?

Pa, mora se pomagati svakome, treba svakome pomoći. Ja svima dajem i mora se pomagati.

A zar ne mislite da političke partije imaju već dovoljno?

Ne mislim da imaju dovoljno da promoviraju sebe. Za to novca nikad dosta.

Znate li da je zakonom zabranjeno da donirate partije ako imate ugovore sa javnim institucijama?

"Nisam ja sa političkim partijama na tenderima. Ja kažem, ja sam privatnik i mene ne interesuje to. Ja svoje dajem, iz nekih svojih razloga, a ničije tuđe. Tako da...

Da li možda to što Vi dajete utiče na neke ljude i njihove odluke prilikom dodjele tendera?

Pa ne znam, žašto bi. Mislim da nema razloga. To nisu velike svote. Ne vjerujem.

I Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) je imala dobar upliv sredstava od privatnih kompanija. Primjer koji smo izabrali odnosi se na uplatu 3.000 KM donacije od strane firme Monting-energetika, koja je upravo u to vrijeme dobila prve poslove sa javnim preduzećima u FBiH.

Vrijedna pomena je i firma Inter Impex iz Tuzle, koja je nakon uplate donacije HDZ-u dobila posao nabavke gasnog i tečnog hlora za vodovod  u Mostaru. Zanimljivo je da je na čelu ove firme do 2007. godine bio sadašnji zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić iz HDZ-a. 

Sa druge strane, stranke u Republici Srpskoj, za razliku od onih sa sjedištem u FBiH, mnogo su opreznije kada su u pitanju finansijski izvještaji i donacije pravnih lica.

PRIKRIVENE DONACIJE

U Savezu nezavisnih socijaldemokrata bilo je mnogo manje donacija privatnih firmi u odnosu na ostale stranke. Ipak, zanimljivo je da se pred svaki izborni proces sliju desetine hiljada maraka u budžet stranke pod oznakom donacije fizičkih lica, i to onih čija su godišnja lična primanja manja od jednokratne godišnje donacije. Kako saznajemo, ovdje se radi o donacijama preduzeća koja se prikazuju kao donacije fizičkih lica.

I pored toga, uspjeli smo da pronađemo u posljednje tri godine neke od slučajeva davanja donacija SNSD-u od strane firmi koje posluju sa institucijama i javnim preduzećima. Jedna od takvih je i firma „Mojić”  iz Bijeljine koja je donirala 3.700 KM, kao i Energotehnika iz Banjaluke 2.000 KM ili Ehta R.

Ni Srpska demokratska stranka (SDS) nije „gadljiva“ na donacije. Ipak, najzanimljiviji slučaj iskorištavanja i kršenja zakona koji smo pronašli odnosi se na saradnju ove partije sa firmom „Globus Dvorovi“ iz Bijeljine. Naime, „Globus“ je preduzeće koje je dobilo poslove ugostiteljskih usluga za Grad Bijeljinu kojim upravlja SDS. Ti poslovi su dobijeni putem javnih nabavki, dio otvorenim dio pregovaračkim postupcima, a njihova ukupna vrijednost je preko pola miliona KM.

Zauzvrat, SDS-u je „Globus“ otpisao dug od skoro 20.000 KM i to za ugostiteljske usluge pružane u vrijeme izborne kampanje.

Milenko Zupur, vlasnik ove kompanije za BUKU tvrdi da se tu radi o dugovima koje je on morao otpisati.

„A sve su to budale, kad moram tako da kažem. Oni su meni ostali dužni i onda smo mi to tako preklopili. Neću ja biti inovator ako ti kažem da su to sve budale koje 'oće-neće platit. Dosta mi je više toga. Ja u kampanji svima dajem i svi uzimaju. Šta da radim? Tako je bilo i sa pokojnim Bobarom u kampanji, ali šta ću. Ne mogu drugačije“, rekao nam je Zupur.

PLAĆANJE ZA MIRNO POSLOVANJE

Da su i stranke u RS sklone primanju poklona bez određenog razloga najbolje pokazuje primjer firme Sportek d.o.o iz Kotor Varoši, jednog od najvećih izvoznika obuće iz BiH. Naime, ova firma je 13.09. ove godine, u jeku izborne kampanje, uplatila SNSD-u 20.000 KM i SDS-u 10.000. Naravno, ovo je nešto što se godinama dešava usljed pokušaja privatnih kompanija da obezbijede mir i lakše poslovanje.


I izvještaji koje objavljuje Služba za reviziju finansiranja političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o reviziji finansijskih izvještaja pokazuju da je većina političkih stranaka prekršila Zakon o finansiranju političkih subjekata. Većinom su se propusti odnosili na neprijavljivanje ili nepravilno prijavljivanje donacija te prihvatanje zabranjenih donacija.

ISPLATI SE KRŠITI ZAKON

Ivana Korajlić iz Transparency internationala navodi da je ovo veliki problem na koji niko ne želi da pokaže prstom. Ona objašnjava da je Zakonom zabranjeno da firme koje posluju s institucijama doniraju političke partije, na šta i Služba za reviziju finansiranja političkih partija iz godine u godinu ukazuje, ali bez rezultata.

"Ove odredbe se krše i iz razloga što su sankcije veoma niske, pa na kraju same sankcije budu višestruko niže nego donacije koje su stranke primile. To znači da im se isplati kršiti zakon. Ove zabrane su uvedene upravo zbog toga što je glavna „računica“ firmi koje finansiraju stranke ta da očekuju da im se stranke oduže naknadno kroz dodjelu ugovora od strane institucija u kojem te stranke vrše vlast. Osim toga, primjeri koje evidentira služba za reviziju, odnosno CIK, su vjerovatno samo mali dio cijele priče, jer stranke veliki dio donacija, posebno one u činjenju, odnosno donacije u obliku roba i usluga, ni ne prijavljuju u svojim finansijskim izvještajima, a CIK nema dovoljno kapaciteta ni nadležnosti, niti mogućnosti da provjerava i dolazi do saznanja šta sve nije prijavljeno. Tako da, opet, i te sankcije, osim što su niske, ni ne izriču se u svim slučajevima, jer veliki broj njih ostaje ispod radara", tvrdi Korajlićeva.

Prema njenim riječima, uz sve ovo, praksa je i da se direkno iz institucija i javnih preduzeća sredstva preusmjeravaju partijama ili za njihovu promociju, što je tek protivno zakonskim odredbama, ali to je već drugi, još problematičniji dio priče o finansiranju stranaka u BiH.

"TI BiH se već godinama zalaže za unapređenje zakonskog okvira, postoje i veoma jasne preporuke GRECOa, čijom primjenom bi se uvelo korištenje jedinstvenih bankovnih računa, uvela mnogo veća transparentnost, i povećale sankcije, ali političke partije nemaju interesa da same sebi režu granu na kojoj sjede, pa zbog toga i odbijaju usvojiti izmjene zakona", rekla je Korajlićeva za BUKU.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana „Tender“ navodi da su donacije, i to ne uvijek novčane, političkim partijama itekako povezane sa rezultatima tendera. Prema njegovim riječima, privrednici u BiH se na sve načine bore ne bi li stvorili sebi bolje uslove u odnosu na konkurenciju, a kod nas je za to na prvom mjestu potrebno „podmazati“ političare.

„Ovo je nešto što je postalo čak i prihvatljivo. Niko to ni ne osuđuje, iako je sve jasno kao dan. Te aktivnosti su najveće u predizbornim godinama, a posebno u vrijeme kampanje. Čak se ono što partije prikazuju kao donacije odnosi na manji dio. Većina toga su usluge koje se dogovaraju za predizborne kampanje i potrebe političkih partija, a zauzvrat te firme budu privilegovane na tenderima. Tako da je sasvim jasno da dio korupcije u javnim nabavkama otpada na finansiranje političkih partija“, zaključuje Vukajlović.