<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kako se kalio papak u Republici Srpskoj

Preletači

Sve je počelo te 2014.godine...

04. oktobar 2017, 12:00

Svake dvije godine građani BiH izlaze na izbore, što na lokalne što na opšte izbore. Rijedak je luksuz godine kao što je 2017. u kojima nismo bombardovani budalastim propagandističkim sloganima i ko fol zalaganjima za vlastiti narod.

Davno smo valjda shvatili da ovdje politika ne služi za bogaćenje nacije već za obogaćivanje nekolicine. Davno smo valjda shvatili da pricipijelnost i dosljednost ne stanuju ovdje a da se vrednuju neke potpuno druge stvari.

Davno smo valjda shvatili da naš glas ne vrijedi pišljiva boba, jer opet će srediti da sve nakon izbora izgleda potpuno drugačije nego što smo to zamislili kroz ubacivanje gomile papira u glasačke kutije.

Nažalost, kasno smo shvatili da su upravo oni za koje smo glasali kadri preko noći promijeniti stranačke dresove i priključiti se drugom timu.

Kasno smo shvatili da je ovom "papanskom" ( a kasnije "papkanskom" ) promjenom dresa zapravo uvedena posebna disciplina pišanja po glasu birača, gdje ništa više nije bitno.

Narodna skupština Republike Srpske tri godine nakon formiranja njenog devetog saziva 24.11.2014. godine izgleda bitno drugačije nego što je to narod svojim glasovima izabrao. Narodna skupština je već nakon Opštih izborima te godine počela da se "strateški i interesno" mijenja. Pokazaćemo koliko je sve naime isfingirano i izvrnuto. I blago devijantno.

Sve je počelo kada je portal Klix.ba ekskluzivno objavio snimku na kojoj premijerka RS željka Cvijanović govori o kupovini poslanika,jer je situacija u vezi sa formiranjem koalicione većine bila u to vrijeme neizvjesna.

Na početku snimka, objavljenog tokom novembra 2014, dakle nešto više od mjesec danas nakon Opštih izbora u BiH Cvijanović drugoj osobi govori da se ne sekira, a ova joj govori da su to "sigurno ona dva papka".

"Pa jeste, iz Šukalove stranke (Adam Šukalo, tadašnji predsjednik Stranke Napredna Srpska), ali zato smo mi kupili drugu dvojicu, pa ću vidjeti jesmo li ih kvalitetno kupili, ako oni izdaju da imamo drugu dvojicu. Eto, hajd sad...", čuje se Cvijanović kako govori na snimku.

Nastavak priče oko objave jeste upad policije u prostorije Klixa, razmjena argumenata o tome radi li se o montiranoj snimci ili ne, međutim slijed događaja ide na ruku onih koji su tvrdili kako je snimka autentična. Moglo bi se dodati kako je snimka suštinski autentična , jer su se dogodili brojni preleti iz jednog političkog tabora u drugi.

Afera je dobila naziv "Slučaj papak" a svi koji su odlučili da promijene presvuku dresove nakon izbora nazvani su papcima. Taj termin uveliko se koristi u političkom vokabularu Republike Srpske i dan danas, a preletavanja se događaju gotovo pa svakodnevno, sada već isključivo na lokalnim nivoima.

Kako rekosmo, deveti saziv Narodne skupštine Republike Srpske konstituisan je 24. novembra 2014. godine na osnovu rezultata izbora koji su održani 12. oktobra.

Za predsjednika Narodne skupštine je izabran Nedeljko Čubrilović iz DNS-a.  Kao potpredsjednici ovog Doma su izabrani sredinom decembra te 2014.godine, Senad Bratić (SDA) iz reda bošnjačkog naroda i Nenad Stevandić kao predstavnik najveće opozicione stranke.

Svi naši "papci"

I tu dolazimo do slučaja, koji je i dan-danas osporavan.

Naime, nakon što je Stevandić napustio SDS, prešavši u samostalne poslanike, više puta je od strane opozicije tražena njegova smjena sa funkcije potpredsjednika, te izbor novog potpredsjednika iz redova opozicije.

Stevandić je na izborima bio član SDS-a i kao takav je izabran prvo kao poslanik a zatim i kao potpredsjednik, tvrdili su iz SDS-a.

Stevandić je govorio kako mandat pripada njemu i ostao na toj poziciji i dan -danas. Naknadno je formirana partija Ujedinjena Srpska a Stevandić, iako se zvanično ne priklanja niti jednom taboru, de fakto jeste dio vladajuće većine.


Podsjetimo Stevandić zvanično napušta stranku podnošenjem ostavke na sve funkcije krajem maja 2015. godine. Na dan podnešenja ostavke tvrdi kako će ubuduće biti opozicioni poslanik u NSRS-u te da će glasati u skladu sa svojim opredjeljenjem.

Nakon peripetija u vezi sa Stevandićem, konačan izbor svih potpredsjednika Narodne skupštine je izvršen 21. decembra 2015. kada su izabrani Sonja Karadžić Jovičević (SDS), iz reda najveće opozicione stranke, Željka Stojičić (SNSD), iz reda hrvatskog naroda, te Nenad Stevandić na prijedlog kluba SDSK, a koji je prethodno istog dana podnio ostavku na mjesto potpredsjednika da bi se omogućio izbor iz redova opozicije.

Prvo  iznenađenje na političkoj sceni Republike Srpske bilo je naprasno napuštanje opozicionog NDP od strane Vojina Mitrovića, čovjeka koji je u kampanji 2014.godine Milorada Dodika  javno nazivao lopovom, navodeći primjere velike pljačke prilikom izgradnji bolnice u Bijeljini. Napuštanje se dogodilo na konstitutivnoj sjednici Narodne skupštine RS. Mitrović je svojim činom izazvao sumnje da je on jedan od dvojice "kupljenih" poslanika a koji se spominju na snimci Željke Cvijanović. Jedan od prvih papaka.

"Iz svog rodnog sela Jelaz , Dodiku je Mitrović poručio da je je najveći kriminalac i krivac za sudbinu semberskih sela, nakon katastrofalnih majskih poplava" saopštio je NDP u povodu istupanja Mitrovića iz stranke.  

Paralelno sa njim Ilija Stevančević, lider Partije ujedinjenih penzionera postaje samostalni poslanik, i time "poželjna dama za udaju". I on se spominjao kao jedan od papaka.

Poslanički klub SDS napušta Slavko Dunjić iz Gradiške, koji je političku karijeru nastavio kao član novoosnovane stranke – Izvorni SDS.  

Nekoliko mjeseci nakon Stevandića, SDS napušta i Darko Banjac, koji uz Stevandića i prethodno Dunjića, osniva poslaničku grupu a pošto za poslanički klub u NSRS treba postojati i četvrti poslanik, nije se dugo čekalo.
Duško Ivić "napušta" DNS i postaje samostalni poslanik, kako bi ujedno pmogao postati član novoformiranog Srpskog samostalnog kluba, u kojem su pored njega još Dunjić, Banjac, Stevandić.

Kako rekosmo, Stevandić osniva Ujedinjenu Srpsku, Darko Banjaca veoma brzo postaje član Demokratskog narodno saveza, dakle član partije na vlasti u RS, a Slavko Dunjić postaje član Ujedinjene Srpske.

Vojin Mitrović djelovao je prvo kao samostalni poslanik, pa kao poslanik u Klubu SNSD-a da bi u ovoj godini ponovo prešao u samostalne poslanike.

U znak protesta ptrotiv neprocesuiranja slučaja “Papak”Adam Šukalo I Goran Đorđić napuštao koaliciju I počinju djelovati opoziciono.

Parlament 2014 vs. parlament 2017

Ako uporedimo sastav Narodne skupštine RS domah nakon izbora i sastav parlamenta trenutno, sve je jasno. Najveći gubitnici su definitivno stranke opozicije, prije svega SDS ali i NDP. Odatle su političari najviše preletali na suprotne tabore.

Tako su mandati dobijeni glasovima naroda na izborima 2014.godine: SNSD 29, Koalicija SDS – PUP – SRS RS 24 poslanika, Koalicija DNS-NS-SRS 8 poslanika, PDP 7 Domovina 5, NDP 5, SP 5. Od ukupno 83 mandata narodna skupština izgleda ovako: SNSD ima 29 poslanika, SDS 18, PDP 8, DNS 8  Domovina 5, Socijalisti imaju 5, NDP 4 poslanika dok na ostale otpada 9 poslanika.


Nakon ove analize treba se dobro zamisliti nad svrhom izlaženja na izbore. Političari svojim rošadama pokazuju koliko su iznad zakona, iznad ljudi u ovoj zemlji. Papaka će uvijek biti, ali pitanje je jedno – ko na kraju ispade pravi papak? Možda je odgovor i bliže nego što mislite…