Kako je Izrael riješio problem obrazovanja

Obrazovanje

Većina dece u svetu ima dobar obrazovni potencijal i trebalo bi da ima jednaku šansu. Ali to nekada nije moguće iz raznoraznih razloga, a najčešće je to siromaštvo. Zato Perah International, koji postoji u 25 zemalja širom sveta, pokušava da svoj deci obezbedi istu polaznu tačku kroz svoj jedinstveni program studenata-mentora i u tome je veoma uspešan

10. april 2018, 12:00

Ništa nije važnije ni moćnije u životu od dobrog obrazovanja jer to omogućava budućnost, ne samo svakom detetu već i jednom društvu. Ali mnoge zemlje, pa i Srbija, imaju problema sa obrazovnim sistemom koji posebno zahteva revolucionarne promene danas kada generacije odrastaju u digitalnoj eri. Izrael je rešio mnoge probleme u obrazovanju uz pomoć projekta Perah International koji spaja decu kojoj je potrebna pomoć jer imaju neke poteškoće (u učenju, psihološke, vršnjačko nasilje...) i studente-mentore koji rade sa njima na prevazilaženju toga.

Projekat Perah osnovan je 1974. godine, a pokrenuo ga je Institut za obrazovanje Dejvidson koji funkcioniše unutar Vajcman instituta za nauku, vodećeg izraelskog istraživačkog instituta.Perah je izuzetno popularan projekat u Izraelu jer daje odlične rezultate. Godišnje organizuje 25.000 univerzitetskih studenata, sa različitih visokoškolskih ustanova u zemlji, koji rade kao mentori u više od 1.200, odnosno trećini izraelskih škola sa decom koja su najugroženija. 

Dr Amos Karmeli, direktor Perah Internationala, koji je jedan od najvećih projekata za mentorstvo i edukaciju dece iz razvijenih gradova ali sa ugroženom obrazovnom, socijalnom i kulturološkom pozadinom, priča za Original kako su oni uspeli da reše neke od problema u obrazovnom sistemu Izraela.

"Svaka druga porodica u svetu želi da pruži detetu više nego što je sposobna i što želi. Mi smo na neki način zamena za ono što bi roditelji hteli da pruže a ne mogu. To ne znači da ne vole svoju decu, već nisu u mogućnosti da im obezbede sve što žele. Zato mi spajamo studente različitih univerziteta i decu koja imaju različite potrebe i kojoj studenti-mentori prenose svoja znanja i rade sa njima. Tajna našeg uspeha je jednostavnost, veoma strukturiran sistem hijerarhije i posvećenost ljudi, ali i to što u osnovi mi tragamo za bazičnim potrebama ljudskih bića -- odrasli uvek pokušavaju da zaštite mlade, da ih nauče i pokažu im put u životu, i to je tačno ono što i mi pokušavamo. Mi pokušavamo da dobru praksu Peraha koja u Izraelu postoji već 43 godine ’kopiramo’ i u drugim zemljama i kod drugih ljudi", objašnjava Amos Karmeli kako funkcioniše Perah International.

Većina dece u svetu ima dobar obrazovni potencijal i trebalo bi da ima jednaku šansu. Ali to nekada nije moguće iz raznoraznih razloga, a najčešće je to siromaštvo. Zato Perah International pokušava da svoj deci obezbedi istu polaznu tačku. Većina dece dolazi iz porodica koje ne mogu sve da im omoguće. Ne mogu svi roditelji da obezbede deci privatne učitelje, da plate privatnu školu, da plate obrazovanje... Tu Perah stupa na scenu. Pokušava da pomogne tim porodicama i toj deci da realizuju zdrav potencijal koji imaju i prigrabe mogućnosti koje im svet nudi, i da oni sutradan postanu studenti univerziteta. Ali korist od ovog programa imaju svi -- deca, porodice, studenti, škole, univerziteti, društvo...

"Deca dobijaju fantastičnog starijeg prijatelja, nekoga ko ih sluša, ko im pomaže, zastupa ih, ko je uvek tu za njihove potrebe i najvažnije -- uzor za zdraviju budućnost. Porodica dobija jer svako ko pomaže njihovom detetu -- a deca su najvažnija na svetu -- dobrodošao je. Studenti dobijaju životnu lekciju koju neće zaboraviti ni kada ostare, to je iskustvo za ceo život. Negde dobijaju honorare, negde akreditacije, diplome... Samo društvo takođe ima korist. Daću vam primer šta smo primetili: da ako samo jedno dete u razredu ima mentora iz Peraha, ceo razred ima korist. Kako? Ako to dete koje je najproblematičnije i kojem najviše treba pomoć, ima mentora studenta, onda bolje razume šta se u razredu dešava, bolje je nego ranije, češće podiže ruku na času, mirnije je... pa i sam učitelj lakše radi sa drugom decom. Jer u mnogo slučajeva takva deca samo sede na času, ne uče ništa i smetaju drugima da uče", objašnjava Karmeli i dodaje da škole u Izraelu bukvalno čekaju u redu kako bi studenti-mentori iz Peraha došli da rade sa njihovim učenicima. 

Moćno obrazovanje može mnogo toga da promeni, smatra Karmeli koji je inače u penziji i ceo svoj život je posvetio edukaciji i mentorstvu.

"Koliko je moćno obrazovanje pokazuje i to što ono može biti korišćeno i na loš način i zloupotrebljeno. Primer je nacizam. Ali zato uz dobro obrazovanje možemo mnogo da postignemo", napominje Karmeli. 

Model koji je osmislio Perah je zbog svog uspeha prihvaćen na stotinu univerziteta u 25 zemalja u svetu.