<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Gradovi koje strani turisti najteže izgovaraju nalaze se u regionu

Imena

Pogledajte u prilogu kako se izgovara.

21. septembar 2018, 12:00

 Kako da izgovorite Eyjafjallajökull? Od Ptuja do Ćao Praja i Guelj parka, postoji mnogo gradova i znamenitosti koje ni rođeni Britanci ne znaju da izgovore. Bolje da ne pominjemo velški grad Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoc.

Iako mislite da je neko nasumično počeo da pritiska po tastaturi, ispostavilo se da je slovenački gradić Ptuj najteži za izgovor, pa čak 92 odsto turista u novom istraživanju nije moglo da ga izgovori. Većina izgovara „Put-ooj“, a pravilan izgovor je „P-too-ee“. 

Istraživanje koje je sprovela agencija Bolsover Cruise Club pronašlo je i da se ljudi muče sa portugalskim Gimarajsom (88%), hrvatskom Rijekom (84%), makedonskim Skopljem (80%) i meksičkom Oahakom (76%).

Rezultati studije su pokazali da se turisti najviše muče sa grčkim nazivima, kao i da je grčki jezik najteži onima koji dolaze sa engleskog govornog područja, a za grčkim slede slovenski jezici, švedski, danski i hrvatski. Izazovni jezici za strance su i slovenački, makedonski, velški i mađarski zbog velike razlike u gramatici i vokabularu od engleskog jezika. 

Turisti su se takođe namučili i sa znamenitostima, pa je ubedljivo najteža za izgovor Eyjafjallajökull. Zatim sledi Ćao Fraja reka na Tajlandu, park Guelj u Barseloni, tajlandska Kao San ulica i Burdž Kalifa u Dubaiju. 

Iznenađujuće, velški grad i najduže ime u Evropi, a verovatno i najteža reč na svetu Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch našla se tek na 11. mestu. 

Pogledajte u prilogu kako se izgovara.

.