<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Društvo

Dženan Skelić: Filipova maligna beharanja

Zove me prijatelj, da mi obznani da me u nekom malotiražnom, po sadržaju i intenciji stranačkom, jednoumnom i dupeuvlakačkom časopisu pod «kodnim» nazivom STAV, nekakvo polupismeno balinče dvojnog imena a po svemu sudeći višestruke ličnosti i ozbiljne disharmonije identiteta, pokušava obezvrijediti svojim mucavim verbalizacijama mišljenja, svjetlosnim godinama udaljenim od suvislosti.

28. septembar 2022, 9:04


 Pošalje mi taj vjerni drugar i fotku tog nekog uredničkog piskaranja, koje nema ni osnovnu strukturu, kod koje bi se izdvojile jasne tekstualne cjeline, a što je najjadnije, nema niti završnog poentiranja, pa to sve skupa, a i odvojeno, ukazuje na nedostatak temeljnog lingvističkog talenta i apsolutni izostanak spisateljskog dara.

Siže se u suštini da svesti na pljuvanje po svim neprijateljima «voljene i bezgrešne SDA», uz komparativno veličanje lika i djela Izetbegovića Mlađeg. Svako ko ne misli isto, od strane Filipa Mursela, pri čemu nisam siguran da li je ovo stvarno ili umjetničko ime, s obzirom da tukne na «turbo- folkerski» PR u produkciji Jale i Bube, decidno je nazvan ludakom, budalom, glupakom, plaćenikom, izdajnikom i tome slično, bez imalo kreativnosti ili barem naznake nekog šmekerskog i urbanog duha.

Manir laprdanja i nebuloznih sintagmi, koje ne slijede osnovne principe logičko- gramatičkih struktura i njihovih semantičkih zatvaranja i otvaranja, a o udaljenim transferima i rokadama da i ne govorim, svodi se na nabacivanje i nabrajanje slično onome u tekstu o «101 razlogu zašto treba glasati za Bakira», koji je vjerovatno najnesretniji i najneumoljiviji dokaz, kako je projekat časopisa pod uredništvom Begovića (od više nego dobrog hrvatskog oca pjesnika) Mlađeg, koje li koincidencije, propao i jadan.

No, ne bih volio da čitatelj pomisli, da su me navodi urednika, koji mašta da postane pjesnik, povrijedili ili na bilo koji drugi način dotakli. Kao neko ko je 2014. stao na čelu Februarskih protesta, doživio sam blaćenja svih vrsta, te je zbilja teško, o meni, iskonstruisati nešto novo i originalno. Satanističko Demonska Agenda (SDA) me tada sa svih svojih portala i preko svih svojih botova nemilosrdno blatila, lažno prikazivala i još lažnije optuživala, kako za izdaju, tako i za nemoral, pederluk, pedofiliju, mentalnu i moralnu bolest, označavala me kao porodičnog zlostavljača, manijaka, psihopatu, egocentrika i prije svega nečiju marionetu i plaćenika. Teško da poluobrazovani FM Begović može dobaciti svojom ograničenom maštom više od cjelokupnog Brain Storming tima Stranačkog Državnog Atara (SDA).

Ono što me potaklo na reakciju jesu krivi navodi u tom nedarovitom pokušaju satanizacije svih onih koji ne misle isto i ne pušu u isti rog poput te M92 klike. Kao prvo, nisam ja nikakav član niti aktivista Saveza za bolju budućnost (SBB), niti sam šta palio na protestima 2014., niti rušio išta sem nesposobne vlasti, koja decenijama piša po narodu kojem pripadam i cijedi nam i razvlači pamet po crnim rupama novovjekovne povjesti. Nisam ja pri tome za Mursela niti njegov STAV nikakav Dženan Skelić već redovni profesor, doktor nauka, istraživač, psiholog, književnik, pjesnik, kolumnista, društveni analitičar i kritičar i što je najvažnije slobodni mislilac! Svjestan sam toga da budala poput FM Begovića teško ili nikakako ne može prepoznati nikoga i ništa što sadrži truna pameti, a pogotovo ne slobodne pameti!

Kada bih htio nasjesti na plitku retoriku i prizemni karakter urednika u sarajevskom izbjeglištvu, prisjetio bih se njegovih beharanja po Hrvatskoj i pisanja o istragama i procesima vezanim za ta beharanja. Sreća pa sam za ovih pola vijeka naučio da beskičmenjaci i protuhe sklone prevarama i pronevjerama, po prirodi stvari jesu izvorni lašci i spletkaroši, te bilo kakva rasprava sa njima neminovno vodi ka tome da pokupite dio njihove prljavštine i smrada.

Stoga, beharaj u tom smradu i prljavštini još malo, FM-u stranački. Sve će to izgledati drugačije, već dan nakon izbora!