Dodik napao novinarku iz Banjaluke

Napad na Gordanu Katanu

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na dopisnicu Oslobođenja iz Banjaluke Gordanu Katanu.

07. septembar 2012, 12:00

Podsjećaju da je na konferenciji za medije u četvrtak u Palati RS Dodik najgrublje uvredio Katanu, kazavši joj da je "lažljivica koja besramno laže o njemu u svojim kolumnama" i optuživši je za "političku pristrasnost".

Iz Udrženja naglašavaju da je predsjednik RS napao novinarku Oslobođenja samo trenutak nakon što je u funkciji predsjednika SNSD-a potpisao i javnosti predstavio Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornoj kampanji i obavezao se na fer i demokratsko ponašanje u tom periodu.

"Ovo nije prvi slučaj osionog ponašanja kojim Milorad Dodik sprječava novinare da u miru i dostojanstveno obavljaju svoj posao, pritom kršeći osnovne postulate slobode, demokratije i ljudskih prava, ali i rušeći ugled institucije Predsjednika RS", saopšteno je iz Upravnog odbora udruženja BH novinari.

Ističu da je Dodik, kao predsjednik jedne od vodećih političkih stranaka u BiH, napadom na Gordanu Katanu, dan uoči početka zvanične predizborne kampanje, jasno stavio do znanja kakav tretman novinari u ovoj zemlji mogu očekivati u narednim danima, kao i to u kojoj mjeri će on poštovati kodeks ponašanja političara koji je prihvatio.

U Udruženju BH novinari napad na kolegicu Gordanu Katanu doživljavaju kao napad na cijelu novinarsku zajednicu u BiH te pozivaju novinare da dignu svoj glas protiv bahatog ponašanja Milorada Dodika, ali i svakog drugog politčara koji atakuje na slobodu izražavanja i prava novinara.

Istovremeno očekuju od Centralne izborne komisije i međunarodnih organizacije koje nadgledaju političku kampanju za lokalne izbore da javno stanu u zaštitu novinarske profesije, kao i prava svih novinara i novinarki u BiH da slobodno, dostojanstveno i bez straha od progona obavljaju svoje novinarske zadatke tokom predizborne kampanje.

Vezani tekstovi:

Pročitajte kodeks ponašanja za političke partije potpisan u Banjaluci!

Opozicija u RS : Nećemo potpisati Dodikov Kodeks