<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Opozicija u RS : Nećemo potpisati Dodikov Kodeks

Na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u četvrtak, 6. septembra, političke partije, koje učestvuju na lokalnim izborima u Republici Srpskoj, trebalo bi da potpišu Kodeks ponašanja u predizbornoj kampanji u tom entitetu.

05. septembar 2012, 12:00

Već sada je izvjesno da tekst Kodeksa neće potpisati opozicione političke partije - SDS i PDP, ali i DP, čiji je lider Dragan Čavić poslao nekoliko svojih dopuna Kodeksa.

„Demokratska partija zahtjeva da se potpisnici kodeksa obavežu da svi javni funkcioneri koji nisu kandidati na lokalnim izborima ne smiju učestvovati u kampanji niti svoj položaj koristiti u te svrhe, da se aktuelna vlast obaveže da javni novac i ostala javna sredstva poput javnih medija, automobila i slično neće koristiti da bi vodila kampanju, te da neće vršiti pritisak i zastrašivanje na zaposlene u javnim institucijama i ustanovama zbog njihovih političkih opredjeljenja“, objasnio je Čavić.

Prema njegovim riječima „jasno je da Dodik neće na tako što pristati, pa onda ni da DP neće staviti svoj potpis ispod ponuđenog kodeksa“.

Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS kazao je da je „sa Miloradom Dodikom koji na ovaj način vrši funkciju predsjednika RS nemoguće kodeks potpisati“.

„Milorad Dodik jedini je predsjednik u regionu koji nije zamrznuo svoju stranačku funkciju, što je SDS zatražio od njega i to kroz izmjene zakona o sukobu interesa koje nisu dobile podršku da uđu u parlamentarnu proceduru. Da je predsjednik Dodik to prihvatio onda bi se o kodeksu moglo razgovarati i preći preko svega onoga što je kao premijer RS radio pred izbore 2010. godine kada je vodi jednu vrlo prljavu kampanju, pa čak i prijetio otvoreno građanima RS koji ne budu glasali za SNSD. Kako on do sada svojim primjerom nije pokazao kako se treba ponašati jedan predsjednik onda s njim nije moguće ni potpisati kodeks o ponašanju tokom kampanje“, zaključio je Govedarica.


Predsjednik Partije demokratskog progresa  Mladen Ivanić za BUKU kaže kako ova partija neće potpisati kodeks zato što je "SNSD stranka koja je najprljaviji i najprimitivniji rječnik koristila u prethodnoj kampanji, zato što je SNSD stranka koja na najdirektniji način zloupotrebljava javni radio televizijski servis, zato što je SNSD ukrala 500 glasova na samo dva biračka mjesta u Krupi na Vrbasu, što je dokumentovano i sankcionisano od strane CIK-a, zato što SNSD-ovi funkcioneri koriste državne avione i helikoptere za vođenje kampanje i iz čitavog niza drugih sličnih razloga".

"PDP će voditi fer i korektnu kampanju, kao što  to uvijek i radi, bez vrijeđanja protivnika, ali ovaj kodeks, koji je inicirao SNSD,neće potpisati jer je licemjerno da se kodeks potpisuje sa strankom koja u svakoj kampanji radi upravo ono čemu se kodeks suprotstavlja" rekao nam je predsjednik PDP-a Mladen Ivanić

Na drugu stranu izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić rekao je da odbijanje SDS-a i PDP-a da potpišu kodeks ponašanja u izbornoj kampanji, samo je jedan od načina da se odbije učešće u gradnji i učvršćivanju Republike Srpske kao demokratske i moderne zajednice .

Vasić je rekao da su SDS i PDP odbijanjem da potpišu kodeks ponašanja, kojeg je predložio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a ne neka pojedinačna stranka i koji je politički potpuno neutralan i bezazlen, pokazali svojevrsni politički autizam.

„SDS i PDP možda misle da ovim činom pokazuju svoj opozicioni položaj i odnos prema aktuelnoj vlasti Republike Srpske. Jasno je da oni, u stvari, nemaju nikakvu opozicionu politiku niti politički program koji može konkurisati na stranačkom političkom tržištu. Nikoga kod opozicionara nije promovisalo odbijanje nečega što je dobro za cijelu državu, pa neće ni njih“, rekao je Vasić za agenciju Srna.


Predsjednik Socijalističke partije RS Petar Đokić izjavio je za agenciju Anadolija kako će kodeks imati smisla samo ako ga prihvate svi politički akteri.

„Bilo bi dobro da se to i ranije inciralo kako bi se kampanje fokusirale na stvarne probleme građana, a ne na dizanje političkih tenzija“, rekao je Petar Đokić.


Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, za BUKU kaže kako je cijela priča oko Kodeksa ponašanja koju je predsjednik Dodik uputio političkim partijama u RS zapravo "pucanj u prazno", besmisleno moralisanje koje nije utemeljeno u političkom ponašanju i političkom stavu.

" Mi imamo političke partije i ona su takve, kakve su,i prisutne na ovdašnjoj političkoj sceni već punih dvadeset godina, i vi ih sada učite elementarnim stvarima i učite ih da se ponašaju prema Kodeksu. Mislim da je reakcija pojedinih opozicionih partija bila potpuno ispravna jer su inicijativu označili za licemjernu. Svi oni koji prate političke prilike ovdje imaju primjedbe na ponašanje ljudi u vladajućim partijama koji izlazi iz okvira jednog civilizovanog ponašanja. Mislim da bi prava stvar bila da se takav jedan Kodeks počne primjenjivati u vladajućoj stranci i da ga potpišu i svi članovi a prije svega funckioneri koji su vrlo često bahati, i koji se odnose ponižavajuće prema drugim ljudima" smatra Topićeva.

A kodeks na nivou BiH?  - Svi potpisali , osim Dodika



Predstavnici 35 političkih stranaka iz cijele BiH potpisali su danas u Sarajevu "Kodeks ponašanja političkih stranaka u izbornoj kampanji", prvi put otkako se provode izbori u našoj zemlji

Potpis nije stavio SNSD Milorada Dodika, mada je predstavnik ove stranke učestvovao u izradi dokumenta.

Stranke su svojim potpisom obećale fer i korektnu izbornu kampanju za lokalne izbore 2012. godine. Obećali su da neće pozivati na govor mržnje, na nasilje i svaki drugi oblik širenja nacionalne, vjerske ili rasne mržnje, kao i da neće podsticati neravnopravnost spolova, širenje bilo kakvih nenamjernih ili neosnovanih optužbi, neistina i insinuacija o bilo kojem kandidatu.

Obećale su da neće koristiti javna sredstva i dobra u svrhu izborne kampanje; da neće vršiti negativan politički uticaj na organe za provođenje izbora radi favorizovanja vlastitih političkih ciljeva; da neće uticati na opredjeljenje birača, potkupljivanjem novcem ili poklonima, da neće ucjenjivati ili zastrašivati birače u vlastitu korist na bilo koji način, a posebno prijetnjom otpuštanjem ili premještanjem s radnog mjesta; da neće sprječavati novinare u obavljanju njihovog posla i da će preduzeti sve pihvatljive mjere za iskorjenjivanje svih formi izborne prevare prije, tokom i nakon dana izbora.

Inicijator i organizator današnjeg potpisivanja "Kodeksa" je Demokratska inicijativa za Evropu uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta.

"Danas je otvorena nova stranica u političkom životu BiH",  rekao je Martin Raguž iz HDZ1990, jedne od stranaka čiji predstavnici čine Demokratsku inicijativu za Evropu.

Osim Raguža u ovoj inicijativi su Azra Hadžiahmetović (SBiH), Nermina Kapetanović (SDA), Nermina Zaimović-Uzunović (SDPBiH), Branislav Borenović (PDP), Lazar Prodanović (SNSD) i Marinko Čavara (HDZBiH).

Potpisivanju ovog kodeksa prisustvovali su i predstavnici međunarodne zajednice.


Tanja Topić smatra  da vrhunac cinizma leži u činjenici da Kodeks ponašanja nije potpisan od strane SNSD-a na nivou BiH

"Dakle ili ste uljudni ili ne, i onda to nema nikakav predznak, entitetski, niti stranački" zaključuje Topićeva za BUKU.


Kodeks ponašanja Interparlamentarne unije



Kako izgleda jedan kodeks ponašanja pročitajte u izvodima izbornog kodeksa Interparlamentarne unije, organizacije sa sjedištem u Ženevi, a čije su članice gotovo sve zemlje svijeta sa parlamentarnom demokratijom:

- Kandidati i partije će izbjegavati kritike drugih partija, njihovih lidera i kandidata koje se ne odnose na njihovo javno djelovanje, ili kritike koje nisu zasnovane na nezavisno verifikovanim činjenicama. Kritike će biti ograničene na programe, politike i djelovanje u političkom životu u prošlosti.

- Kandidati i partije će njegovati civilizovan način izražavanja prema političkim oponentima bez blaćenja.

- Kandidati i partije će poštovati pravo drugih kandidata i partija da iznose iste takve stavove o njima, i na njih će reagovati civilizovano i argumentovano. Izbjegavaće jezik mržnje i konflikta i poštovati pravo drugih na vlastito mišljenje. Kandidati i partije neće ni na koji način ometati predizborne aktivnosti drugih kandidata i partija.

- Kandidati i partije će izbjegavati komentare na privatni život drugih kandidata i političara.

- Kandidati i partije neće ulaziti u privatne prostorije građana radi vođenja kampanje, osim ako im nije eksplicitno dozvoljeno.

- Kandidati i partije u kampanji neće koristiti materijalna sredstva, osim ona koja su im legalno dodijeljena.

- Kandidati i partije će se javno odreći i osuditi svaki vid verbalnog i fizičkog nasilja.

- Kandidati i partije neće zastrašivati glasače niti im nuditi mito.