Beč izdvaja osam miliona eura za sadnju novih stabala!

AUSTRIJA

„Drveće značajno doprinosi zaštiti klime i boljem kvalitetu zraka u gradu", stoji u saopštenju Grada Beča.

21. juni 2019

Na području grada Beča ima oko 480.000 stabala, no sve zelenija austrijska metropola, koja se odlučno bori protiv klimatskih promjena, želi ih još više! Onečišćenje zraka je posebno izraženo u velikim gradovima, stoga se bečka gradska uprava odlučila na sadnju velikog broja novih stabala te će za tu namjenu, kao i za održavanje postojećeg zelenila, u 2019. i 2020. godini izdvojiti čak osam milijuna eura.
Kako se svjetski gradovi bore protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja?
Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a neki od njih odlučili su se učinkovito hladiti sadnjom drveća. Britanska vlada će tako u sklopu svojih napora u borbi protiv klimatskih promjena u sljedeće dvije godine financirati sadnju više od 130.000 stabala u gradovima širom zemlje, a u Parizu će, između ostaloga, posaditi urbane šume na četiri amblematska mjesta grada – na mjestima gdje bi ih malo tko uistinu očekivao. I grad u kojem su sagrađeni neki od najviših svjetskih tornjeva spreman je na veliku promjenu – u New Yorku je novim zakonom zabranjena gradnja „prljavih“ visokih tornjeva od stakla i čelika. New York se klimatskoj krizi i njenim katastrofalnim posljedicama odlučio suprotstaviti izgradnjom uzdignutih zelenih površina i proširenjem obale rijeke East River, koja će biti viša od sadašnje te će tako štititi grad od budućih uragana i visokih plima u nadolazećim desetljećima. Najnoviji primjer imamo i u našem susjedstvu. Nama znatno bliža austrijska metropola bi zahvaljujući odluci bečkog gradskog vijeća uskoro trebala postati još zelenija. Naime, ove i sljedeće godine će se za sadnju novih stabala u svim bečkim okruzima izdvojiti čak osam milijuna eura! Prema najavi, akcija sadnje novih stabala započinje u okruzima Ottakring, Leopoldstadt i Favoriten. U potonjem će se tako ozelenjeti ulica simboličnog imena Waldgasse ili u prijevodu „šumska ulica“. 


Mjera protiv ljetnih vrućina
U bečkoj su gradskoj upravi itekako svjesni da drveće u gradovima ima vrlo važnu ulogu, posebice u gusto izgrađenim urbanim područjima gdje služe kao svojevrsna „klimatizacija“ te doprinose zaštiti klime i boljoj kvaliteti zraka. Sadnjom dodatnih stabala, osobito platana, jasena i brijestova, osigurat će se kvalitetniji zrak i zaštita od vrućina, posebice sve izraženijih opasnih toplinskih valova. Zeleni su, kao uostalom i najveći dio Bečanki i Bečana, izuzetno zadovoljni donošenjem ove odluke te ističu kako će ova mjera uvelike pomoći dosadašnjim naporima za zaštitu klime i grad učiniti još ugodnijim. Također, ponosno se navodi činjenica kako Beč ima „najniže emisije CO2 u cijeloj Austriji.“ Gradska vijećnica zadužena za zaštitu okoliša, Ulli Sima, sadnju novih stabala također smatra nužnom mjerom za dobrobit stanovnika Beča: „Zahvaljujući ovom posebnom proračunu, brže ćemo zasaditi još više stabala, što je jedna od mnogih mjera protiv efekta toplinskih otoka uzrokovanih klimatskim promjenama, s kojima se velik broj ljudi vrlo teško nosi.“ 

Više na ekovjesnik.hr