Edin Forto za BUKU: Uvjeren sam da ćemo formirati vlast u relativno kratkom roku, nema sukoba u našoj koaliciji

Naš odnos sa SDP-om je jak i stabilan, kao što i treba biti da bismo iznijeli program koji ćemo potpisati za naredne četiri godine.

25. novembar 2022, 7:48

Stranke Osmorke će u utorak 29.11. (iako je presvahodno trebalo to da učine danas) potpisati Sporazum o saradnji sa HDZ-om. To bi trebalo da bude osnova za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH te na nivou Bosne i Hercegovine. Dok neke članice koalicije od osam stranaka vjeruju da će vlast biti uskoro formirana pojedini predstavnici stranaka Osmorke kažu da ne treba čvrsto vjerovati da će nova vlast biti formirana uskoro. Lider Naše stranke Edin Forto u intervjuu magazinu BUKA govori o formiranju vlasti, sukobu zastupnika Naše stranke Damira Arnauta sa potpredsjednikom SDP-a Vojinom Mijatovićem. Forto odgovara da li njihovo razmimoilaženje može ugroziti koaliciju, šta podrazumijeva reforma RTV sistema, a odgovore na ova i ostala pitanja pročitajte u nastavku intervjua.

BUKA: Odrekli ste se mjesta kantonalnog zastupnika, vjerovatno očekujete poziciju u izvršnoj vlasti. Koju?

Kao premijer u prethodnom mandatu i predsjednik stranke koja je jedan od temelja vlasti u Kantonu Sarajevo i želim i očekujem da nastavim s radom u izvršnoj vlasti. Ta očekivanja uslovljena su i brojem glasova koje sam dobio i koje je dobila Naša stranka te stečenim iskustvom. Međutim, mi, budući akteri vlasti u KS, o pozicijama još nismo razgovarali. To je tema koja se prvo mora otvoriti za pregovaračkim stolom pa tek onda prezentirati javnosti.

BUKA: Još ne znamo ko su delagati u Domu naroda, kako će ko glasati, neke stranke Osmorke nisu 100% sigurne da će Osmorka i HDZ činiti novu vlast. Vjerujete li da su stvari oko formiranja vlasti u FBiH gotova stvar?

Dogovor s HDZ-om imamo. Potpisaćemo i Sporazum. Čvrsto ćemo stajati iza svojih riječi. U HDZ-u su bili uvjerljivi što se njihovog obećanja tiče. Brojevi u Domu naroda su na strani Osmorke. Uvjeren sam da ćemo formirati vlast u relativno kratkom roku.

BUKA: I ako Osmorka formira vlast koliko će to biti stabilna koalicija, već imamo sukobe unutar ove grupacije poput sukoba Vojina Mijatovića i Damira Arnauta?

Ne postoji sukob u našoj koaliciji. Osobe koje pominjete su individualci sa jakim stavovima, koji se ne boje reći šta misle. Naš odnos sa SDP-om je jak i stabilan, kao što i treba biti da bismo iznijeli program koji ćemo potpisati za naredne četiri godine.

BUKA: Ko su Vaši kandidati za ministarske pozicije u Vladi FBiH, ali i ostalim Vladama u kojima budete činili vladajuću koaliciju?

U ovoj fazi pregovara se samo o programu, a u narednoj ćemo pregovarati o pozicijama i konkretnim imenima.

BUKA: Kakav je odnos Naše stranke sa SDP-om i mogu li pozivi potpredsjednika te stranke Vojina Mijatovića NiP-u i SDP-u da ne dozvoli da NS dobije mjesto premijera narušiti taj odnos?

Ma ne. Nijedna od stranaka koalicije neće svoje savezništvo uslovljavati pozicijama, pogotovo kad te pozicije neće biti izraz bilo čijih karijernih želja, već kompetencija osoba koje budu na njih kandidovane.

BUKA: Uveli ste naknadu za porodilje i to je dobar primjer, međutim ekološki aktivisti su ogorčeni radom Vlade Kantona Sarajevo. Možemo li očekivati promjene na tom polju?

Ne znam na koje aktiviste tačno mislite, ali ako postoji vlada u BiH koja je podigla svijest o problemu zagađenja zraka, energijskoj efikasnosti, gužvi u saobraćaju i drugim poljima na kojima moramo raditi da bismo unaprijedili kvalitetu života, onda je to vlada Trojke. Ako postoje aktivisti koji žele brže rješenje ovih problema, mi smo tu za dijalog. Ovo nije nešto što se rješava brzo. Podsjećam da je Ljubljana problem zagađenosti zraka i saobraćajnih gužvi rješavala stalnim investiranjem u periodu od 30 godina. Mi nećemo čekati tako dugo, a upravo zbog toga smo i izabrani među 100 evropskih gradova koji će postići nulto zagađenje u narednih 10 godina. Pristupanje ovom programu 100 gradova sam lično pokrenuo.

BUKA: U Sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat spominje se i reforma RTV Sistema. Šta to tačno znači? Neki sumnjaju da se radi o uspostavi četvrtog javnog servisa po mjeri HDZ-a?

Neophodno je povećati naplatu RTV takse i osigurati finansijsku stabilnost javnog RTV sistema. Također, FTV već skoro desetljeće nema upravni odbor i ima direktora u tehničkom mandatu. Oprema je zastarjela. Sve to planiramo popraviti kroz ovu tačku. Naravno da nema govora o posebnom kanalu na bilo kom jeziku, a jezička ravnopravnost u programu u unutar postojećeg sistema se podrazumijeva i na tome ćemo zajedno raditi.