Učenici u Visokom naslikali najveći mural u BiH

Najveći mural u BiH osvanuo je na više od 720 kvadratnih metara na asfaltu ispred Konvikta Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

Radio Sarajevo / 24. Oktobar 2019

foto: Radio Sarajevo

Mural je samo jedan dio višemjesečnoga projekta “Upoznaj moje pismo. Jedan svijet s mnoštvom pisama – pogled u zajedničku kulturu” koji je posljednjih šest mjeseci vodio dr. sc. fra Zvonko Benković.

"Projekat je počeo u februaru 2019. godine kada smo kontaktirali sve ambasade u Bosni i Hercegovini i zamolili ih  da nam pošalju pismo (abecedu ili azbuku) kojom se služe, jednu knjigu, kao i riječ koja je obilježila njihovo djetinstvo. Uz ovo smo pokrenuli i anketu gdje smo mladima postavili više od 30 pitanja iz pismenosti, kulture, općeg obrazovanja", kazao je za Radiosarajevo.ba fra. Zvonko Benković.

Kako nam je kazao, odgovore koje su dobili od predstavnika ambasada i učenika uvrstili su u mural u obliku ilustracija, tako da gledajući kulturološki on sublimira mnoge kulture i nacije svijeta.

"Idejno rješenje murala pod nazivom 'Rijeke slova' dao je slikar Damir Sarač, a razloga je bilo mnogo. Jedan od glavnih je bila želja da približimo bosančicu našim učenicima i posjetiteljima naše Škole na jedan nesvakidašnji način. To nam je na koncu i uspjelo nakon višemjesečnih priprema i pomno isplaniranog svakog simbola i ilustracije. Gospodin Sarač je zajedno s učenicima i profesorima naše Škole u dvadesetak dana naslikao 58 slova i 16 ilustracija", ističu iz FKG Visoko, iz koje navode i da je riječ o najvećem muralu u Bosni i Hercegovini.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.