Referendum, dum, dum, dum...

Postupak za koji se ocjenjuje da ugrožava suverenitet i integritet BiH, dok pojedini tvrde da je sam referendum prva stepenica ka novom ratu u BiH

BUKA tim / 18. Juli 2015

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma kojim bi se dovelo u pitanje postojanje Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ali i sve odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH u proteklih dvadeset godina je postupak za koji se ocjenjuje da ugrožava suverenitet i integritet BiH, kako tvrdi međunarodna zajednica, dok pojedini tvrde da je sam referendum prva stepenica ka novom ratu u BiH.

Najdalje u kritici Odluke Narodne skupštine otišao je zamjenik ministra odbrane BiH Emir Suljagić koji je kazao kako su njome otvorena neka vrsta Pandorine kutije jer je Dodik započeo proces o kojem ni sam nije svjestan kuda vodi.

”Nema nikakve sumnje u to da je ova odluka poziv na rat. Već mjesecima sam govorio da je Dodik spreman da izazove organizovano masovno nasilje da bi sačuvao vlast“ rekao je Suljagić za Dnevni avaz.

On je dodao da je sad na potezu međunarodna zajednica, a ako ni ona ne uradi ono čime je obavezana Dejtonskim sporazumom siguran je, kako je rekao, da u BiH ima ljudi, kapaciteta i institucija koje će biti spremne da brane njen integritet i suverenitet.

A međunarodna zajednica jasna je u osudi Odluke o raspisivanju referenduma. On je udar na Dejtonski sporazum i izlazi iz njegovog okvira. Najžešća reakcija uslijedila je iz Američke ambasade . Oni su poručili da referendum predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, i da se plaše posljedica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH.

“Ambasada SAD alarmirana je pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i prijetnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH. Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopštenju izdatom ubrzo nakon odluke Skupštine RS.

Usput i prva žena Američke ambasade u BiH, NJ.E Morin Kormak izjavila je da je referendum aktivnost koja je antidejtonski i antiustavan i predstavlja prijetnju za sve građane u ovoj zemlji, prijetnju boljoj budućnosti ove zemlje, koja bi značila prosperitet, otvaranje novih radnih mjesta i bolje okruženje za buduće generacije. Uz to, ona je kazala kako međunarodna azajednica ozbiljno razmišlja o potezima kojim bi se „kaznila” aktuelna vlast u RS zbog ovog poteza.

U medijima su se već pojavile spekulacije o tome da se razmatra blokada imovine predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na teritoriji Evropske unije, koja podrazumijeva zabranu raspolaganja računima i nekretninama, ali i stavljanje Dodika i pojedinaca i vlasti u RS na tzv. crnu listu.

U međuvremenu stigla je i reakcija Evropske unije. U zajedničkoj izjavi visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini i Komesara za proširenje Johanesa Hana kaže se kako se referendumom dovodi u pitanje koheziju, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine. Oni podsjećaju da se na ovo čak obavezao i Milorad Dodik u februaru 2015. godine zajedno sa ostalim političkim liderima u BiH.
Podsjećamo, Poslanici Narodne skupštine RS su, na prijedlog predsjednika Milorada Dodika usvojili Odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, sa 45 glasova „ZA“. Od poslanika niko nije bio protiv, a 31 poslanik bio je uzdržan. Poslanici čije su stranke sa sjedištem u Sarajevu bojkotovale su ovu Odluku te nisu bili prisutni kada se glasalo.

Uz ovu odluku usvojen je i amandman kojim se definiše da će referendum biti proveden u roku od 50 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Na skupštinskoj sjednici Dodik je kazao kako je referednum ustavno pravo tog entiteta i parlamenta Republike Srpske da raspravlja i odlučuje o raspisivanju referendum kao izrazu narodne volje, na način kako to čine i države u SAD.

Dodik je rekao da Republika Srpska samo traži da se poštuje Dejtonski ustav BiH i razgraničenje nadležnosti izmedju entiteta - Federacije BiH, Republike Srpske i BiH. On je dodao i to da referendum jeste isključivo pravo svakog entiteta, jer to pravo niti je dato, niti pripada BiH, baš onako kako je to i u SAD - pripada državama članicama, a nikako federalnim vlastima na nivou SAD.

I Profesor ustavnog prava Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Mile Dmičić kazao je za Radio Slobodnu Evropu kako ne postoji ni najmanja sumnja da postoji ustavna i zakonska utemeljenost da se referendum održi te da on ne predstavlja atak na dejtonska rješenja, niti će pak, ugroziti dejtonska načela, a posebno ne integritet i suverenitet BiH koja je složena zajednica sastavljena od dva entiteta u čijim je nadležnostima upravo pravosudni sistem.

Na drugu stranu, mnogi se u RS i BiH pitaju čemu priča o referendumu. Zašto se u ovom trenutku nameće referendumska umjesto reformske agende, Predsjednik kluba poslanika Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica izjavio je u kako se Dodik zapravo prepao – zatvora, pominjući slučaj bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera.


Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kazao je da je nakon usvajanja odluke o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, "upaljeno crveno svjetlo" kada je u pitanju bezbjednosno i opšte stanje u RS i BiH.


Kako dalje procedura slijedi. Odluka o raspisivanju referenduma koju je donijela Narodna skupština RS još nije pravomoćna jer je treba potvrditi i Vijeće naroda RS. S obzirom da su članovi Kluba Bošnjaka u tom vijeću najavili veto na odluku o raspisivanju referenduma te da će je proglasiti štetnom po vitalni nacionalni interes.

Ukoliko Odluka ne bude usvojena u Vijeću naroda, a izvjesno je da se to neće dogoditi, konačnu odluku u slučaju raspisivanja referenduma donijeće Ustavni sud RS. Podsjetimo, Predsjednik Ustavnog suda RS je bivši ministar pravde RS Džerard Selman, dok je Milorad Dodik bio premijer Republike Srpske.

Dragan Čavić, lider NDP-a kaže za BUKU da treba imati u vidu da je Ustavni sud apelacijom već dva puta preglasavanjem odbijao ovakve odluke.

„Dakle, postoje dvije krajnje solucije, da se referendum održi ili ne održi. Ako se održi, evidentno je da će se održati pod negativnom odlukom Ustavnog suda BiH. A, drugi aspekt je negativno mišljenje većine članica PIK-a o samom referendumu.Ovakvo referendumsko pitanje je neodrživo i sa stanovišta zakona i sa stanovišta članica PIK-a, prije svega Evropske Unije“ kategoričan je Čavić.

Druga opcija je odustajanje od referenduma ili da se referendumsko pitanje pretvori u neko fakultativno pitanje koje ne proizvodi pravne posljedice.

U svakom slučaju, čak i da se referendum održi, Republika Srpska  ulazi u vrlo tešku i žestoku konfrontaciju sa Evropskom Unijom. I tada se mogu očekivati krajnje rigidni koraci prema Republici Srpskoj.

On kaže da nisu isključene ni sankcije prema Republici Srpskoj.

“EU će referendum okvalifikovati kao nešto što podriva ustavni poredak BiH.

U svakom slučaju, ključna stvar koju sam ja potencirao zakonodavna neprincipijelnost predlagača referenduma. Ako su sve odluke Ustavnog suda neustavne, kako je onda ustavno da prihvatimo ovakav koncept referendumskog pitanja.

On kaže da nisu isključene ni sankcije prema Republici Srpskoj.

“EU će referendum okvalifikovati kao nešto što podriva ustavni poredak BiH.

Čavić ističe kako je ključna stvar koju je potencirao zakonodavna neprincipijelnost predlagača referenduma.

“Ako su sve odluke Ustavnog suda neustavne, kako je onda ustavno da prihvatimo ovakav koncept referendumskog pitanja“.

I i ovom slučaju kao i u brojnim drugim, a podsjetimo da je Milorad Dodik tridesetak puta izvlačio temu referenduma na političku scenu BiH, postavlja se osnovno pitanje - šta nakon referenduma?

Znači 60 dana nakon odluke o implementaciji referenduma pokreću se zakonodavne inicijative po kojima se referendum realizuje.

„Hoće li odmah biti oslobođeni oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni? Šta je sa onima koji su u sudkim procesima? Hoćemo li spriječiti da SIPA djeluje na teritoriji Republike Srpske?“ – pita se Dragan Čavić

„I na kraju, hoće li referendum u RS-u proći kao i onaj u Grčkoj, gdje će volja građana biti derogirana. Evo već sad imamo nagovještaje i od Željke Cvijanović i od Dodika o oni ne misle niti planiraju bilo kakvo niti otcijepljenje, niti derogiranje odluka na nivou BiH“ zaključuje za BUKU lider NDP-a.

"RS ima privilegiju da postane zemlja sa najbesmislenijim referendumskim pitanjem ikada" smatra Boris Bajić, bloger i kolumnista za BUKU. 

"Kad pogledate samu formulaciju pitanja koje započinje sa "da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona", jasno je da samo nepismena osoba može da zaokruži da. Još u osnovnoj školi se uči da je Ustav najviši pravni akt jedne zemlje, shodno tome, svakom ko podržava nešto neustavno treba oduzeti pravo glasa, u najmanju ruku" kaže nam Bajić

Ovako, na prečac donesena odluka o raspisivanju referenduma bez sagledavanja suštinskog značaja i posljedica, svrsishodna je jedino samoj sebi, dodaje on.

"Život građana se neće promijeniti nabolje, koliko god visoko "NE" bilo, jedino što se može desiti je da se ostvari po koja prijetnja iz Federacije, mada čisto sumnjam, pas koji laje ne ujeda" ističe Bajić za BUKU.

O tome šta ćemo dan nakon referenduma, treba pitati ovih 45 poslanika koji su dali zeleno svjetlo referendumu.

"Svaki od njih bi valjda morao da zna šta se konkretno želi postići referendumom i koje su posljedice. Čisto sumnjam da su u stanju i da ponove pitanje" dodaje.

Za kraj Boris Bajić se pita šta i ako građani odgovore većinski NE.

"Hajde da se za trenutak pretvaramo da hoće. Šta onda? Eto, narod ne podržava nametnute zakone i primjenu njihovih odluka. Što to znači? Da li će RS samoinicijativno da poništi sve presude Suda BiH? Šta je sa predmetima koje vodi Tužilaštvo BiH, a desilo su se na teritoriji RS? I najvažnije pitanje od svih: gdje će građani RS, koji smatraju da su oštećeni radom neke od BiH institucija da traže pravdu? Eto, pretpostavimo da neko od građana smatra sa je ostećen od strane Agencije za osiguranje depozita, koja je BiH institucija? Kome da ih tuži, posto "ne priznaje" rad Tužilaštva BiH i sud BiH?"

"Još je mnogo pitanja na koje sam siguran da niko od 45 poslanika koji su glasali za referendum, kao ni sam predlagač referenduma nemaju odgovore" kaže nam za kraj Boris Bajić.

 
Milorad Dodik ovoga puta nije kazao šta će se dogoditi dan nakon referednuma. Kakvi će biti potezi vlasti u RS, nakon što narod odluči kako odluči. Zanimljivo jeste da je na to pitanje odgovorio prije 4 godine tadašnjem poslaniku Slobodanu Popoviću.

Dodik je tada između ostalog kazao kako imaju neki plan te da je referendum, kao demokratsko sredstvo, snažna politička podloga za mnoga ponašanja koja će obezbijediti jedinstvo na prostoru RS, obezbijediće da predstavnici u zajedničkim organima moraju jedinstveno da djeluju jer ih obavezuje referendum.

„Neće istog dana kada se održi referendum prestati rad Suda i Tužilaštva BiH, ali to će biti nova okolnost. Nesumjivo nova pravna činjenica i nesumnjivo politička činjenica  za sud i tužilaštvo” kazao je tada Milorad Dodik.

Teško je ovom času predvidjeti u kom pravcu će ići priča o referendumu u Republici Srpskoj. Atmosfera, dodatno nabrušena nakon napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, u svakom slučaju nije dobra.

Dimna zavjesa u vidu referenduma, kojom se svakako i ovog puta maskira teška ekonomska situacija u zemlji, dobila je svoju parlamentarnu formu. Da li će i na koji način reagovati međunarodna zajednica, pokazaće naredni dani. U svakom slučaju, narod vremena za čekanje više nema.

A dilema vječna : referendumska ili reformska agenda.

 

Vezani tekstovi:

 

Dodik i Cipras – Nas dva brata, oba referendujemo, ne plač majko...

Dragan Bursać: Dodik - Pola čovjek, pola referendum

 

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.