Edinu Vranju određen pritvor u Beogradu

U Višem sudu u Beogradu danas je okončano ročište Edinu Vranju, uhapšenom u Srbiji prije dva dana, na graničnom prelazu Uvac.

Avaz / 14. Septembar 2021

 

Kako je potvrđeno određen mu je jednomjesečni pritvor zbog okolnosti koje ukazuju da postoji opasnost da bi okrivljeni, ukoliko bi se našao na slobodi, mogao pobjeći.

- Protiv tog rješenja osumnjičeni i njegov branilac imaju pravo žalbe u roku od tri dana od prijema rešenja krivičnom vanpretresnom vijeću Višeg suda u Beogradu -  naveli su na stranici Višeg suda u Beogradu.

On se sumnjiči za navodne ratne zločine na području Goražda. 

 

  • Saopćenje Suda u Beogradu

    Saopćenje Suda u Beogradu

    FOTO: AVAZ


Za Vranja je Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu tražilo određivanje pritvora, a ročište je završeno prije nekoliko minuta.

Tužilaštvo Vranja tereti za ona krivična djela za koja je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine već donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Ovi dokumenti još jučer su proslijeđeni tužiocima u Beogradu i imali su ih na uvid tokom ispitivanja. Ista dokumentacija proslijeđena je i Višem sudu u Beogradu, koje će odlučivati o prijedlogu.

 - Vranj se tereti da je u periodu od januara 1993. do oktobra 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu učestvovao u maltretiranju i prebijanju ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske - navedeno je ranije u saopćenju MUP-a RS.

Njegovo hapšenje uzburkalo je regiju i naređeno je vraćanje bh. ambasadorice iz Beograda u Sarajevo.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.