Države bez korone

Koronavirus zasad nije potvrđen u svega sedam od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev Antartika.

BUKA portal / 12. Januar 2021

 

Posljednja zemlja u kojoj je registrovan ovaj virus su Savezne Države Mikronezije, a taj pacifički arhipelag nalazi se u sastavu Australije i Okeanije, kontinenta sa najvećim brojem zemalja koje nisu pogođene koronavirusom.

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Sjeverna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong, nedaleko od granice sa Južnom Korejom, nakon što je otkrivena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena virusom. Ipak, te sumnje nisu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svjetskih medicinskih stručnjaka, Sjeverna Koreja zvanično vodi kao država u koju koronavirus nije ušao.

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je registrovano više od 800.000 zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji bilježi skoro 125.000 slučajeva zaraze.

Sporadično su se pojavljivali izvještaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostalih pet država u kojima nije potvrđen koronavirus nalazi se u Okeaniji, a najmnogoljudnija od njih su Kiribati, koji imaju oko 120.000 stanovnika. Najmanja zemlja bez koronavirusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika.

U nastavku je spisak država punopravnih članica UN u kojima nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom:

Azija (2): Sjeverna Koreja, Turkmenistan.

Australija i Okeanija (5): Kiribati, Nauru, Palau, Tonga, Tuvalu.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.