Влада сваке године купује за 70 радника хиљаде оловака, маказе, држаче за визитке и кишобране...

Генерални секретаријат Владе Републиксе Српске потрошио је стотине хиљада марака у посљењих неколико година на набавку потрошног канцеларијског материјала којег је немогуће потрошити.

Buka tim / 09. фебруар 2021

Па се тако у посљедње три године за канеларијски материјал сваког јануара издвајало од 80.000 до 100.000 КМ без ПДВ-а за нове маказе, сиљила за оловке, калкулаторе, држаче за визит карте, флипцхарт табле, подлоге за мишеве, хефт машине....

 Посљедња набавка датумирана је на 30.12.2020. године и то на 79.960 КМ без ПДВ-а. Фирма која је шпобиједила на тендеру је Примапром д.о.о. из Бањалуке као једина пријављена.

Иста ова фирма је побиједила и претходне године на конкурсу за добављача потрошног канцеларијског материјала. Тада су добили 99.951 КМ без ПДВ-а.

А годину прије тога, цијена овог материјала је била 79.352 КМ без ПДВ-а и тада је најбоља фирма на конкурсу била Цомпеx д.о.о из Бањалуке.

И наравно, увијек су ове фирме биле једини понуђачи.

Оно што је итетакао занимјиво и јединствено у овим набавкама јесте чинејница да се сваке године набавља идентичан материјал. Јесте да је ријеч о потрошном материјалу, како се то наводи у обавјештењу о јавној набавци, али тешко да неко може повјеровати да се маказе, хефт машине, држачи за виситке тако лако потроше.

Посебно, ако знамо о коликим количинама набављене робе се ради и за колико радника се то набавља.

Да подсјетимо, према подацима Главног ревизора, на дан 31.12.2019. године у Генералном секретаријату Владе РС укупно је запослено 70 извршилаца, од чега 13 именованих лица, 12 државних службеника, 42 намјештеника и три приправника.

Е сад, погледајмо мало у тенхичку спецификацију набављене робе, односно потрошног канцеларијског материјала.

Тако се за 2019. годину и 70 радника у Секретаријату набавило преко 2.000 оловака. Које су се изгледа потрошиле за годину дана од константног писања, па је већ сљедеће године Влада морала набавити тим истим радницима још 1.800 таквих оловака. 

Пошто доста пишу, а посебно графитним оловкама, за раднике је набављено прво 100 шиљила, 1,5 по човјеку, да би се за само годину дана створила потреба за додатних 50 комада. 

Занимљиве су и потребе Секретаријата за хефт машинама који је у једној години набављено 90, а у сљедећој још 55. Такоше, зачуђује и брза потрошња маказа, гдје је након 80 првобитно набављених, већ сљедеће године било потребно купити још 30, као и наљепница за ЦД, којих је за 2019. купљено 6.000, а за 2020. још 3.000. 

У потрошни материјал спада и држач за кишобране које сваке године изнова набављају, као и држачи за визит карте који се набављају из године у годину. Ту су стотине свесака, блокова, роковника... Разне чаше за оловке, фломастери, гумице за брисање, налив пера и још много тога што тешко да могу за годину дана потрошити радници у Секретаријату. А поред тога, тешко да се већина ових ствари из техничке спецификације икад употријеби.

Ипак, можда је и најзанимљивије то што се цијене набавке идентичног, одсноно преписаног списка материјала, са различитим количинама скоро па поклапају.

 
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.