Ученици у Високом насликали највећи мурал у БиХ

Највећи мурал у БиХ освануо је на више од 720 квадратних метара на асфалту испред Конвикта Фрањевачке класичне гимназије у Високом.

Radio Sarajevo / 24. октобар 2019

foto: Radio Sarajevo

Мурал је само један дио вишемјесечнога пројекта “Упознај моје писмо. Један свијет с мноштвом писама – поглед у заједничку културу” који је посљедњих шест мјесеци водио др. сц. фра Звонко Бенковић.

"Пројекат је почео у фебруару 2019. године када смо контактирали све амбасаде у Босни и Херцеговини и замолили их  да нам пошаљу писмо (абецеду или азбуку) којом се служе, једну књигу, као и ријеч која је обиљежила њихово дјетинство. Уз ово смо покренули и анкету гдје смо младима поставили више од 30 питања из писмености, културе, опћег образовања", казао је за Радиосарајево.ба фра. Звонко Бенковић.

Како нам је казао, одговоре које су добили од представника амбасада и ученика уврстили су у мурал у облику илустрација, тако да гледајући културолошки он сублимира многе културе и нације свијета.

"Идејно рјешење мурала под називом 'Ријеке слова' дао је сликар Дамир Сарач, а разлога је било много. Један од главних је била жеља да приближимо босанчицу нашим ученицима и посјетитељима наше Школе на један несвакидашњи начин. То нам је на концу и успјело након вишемјесечних припрема и помно испланираног сваког симбола и илустрације. Господин Сарач је заједно с ученицима и професорима наше Школе у двадесетак дана насликао 58 слова и 16 илустрација", истичу из ФКГ Високо, из које наводе и да је ријеч о највећем муралу у Босни и Херцеговини.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.