Марко Видојковић: БЕОГРАДСКИ ДАВИТЕЉ У ДАВОСУ

Да ли је београдски давитељ претерао? Да ли ће попустити свој стисак?

Marko Vidojković / 23. јануар 2019

 

Овогодишњи Економски форум у Давосу сав је у знаку дављења.  Највећа звезда форума, Доналд Трамп, лик који дави читаву планету, а чија се председничка каријера од самог почетка дави у аферама, у последњи час отказао је присуство, што је омогућило другим, мање познатим давитељима и дављеницима, да дођу до изражаја.

У одсуству Трампа, највеће звезде форума су давитељ француске економије и заштитник богаташа, Емануел Макрон, те Ангела Меркел, немачка канцеларка, давитељка Грчке и Балкана, чија се политичка каријера управо удавила у избеглицама са Блиског истока. Не смемо занемарити ни европски ваздух, који се удавио у издувним гасовима хиљаду седамсто приватних летелица које су учеснике форума допремале у Швајцарску, да тамо даве о климатским променама.

На маргинама овог давитељског спектакла нашао се и наш адут, Александар Вучић, популарни београдски давитељ! Мали Алек, који придави све чега се дохвати, усавршио је вештину дављења до те мере, да је довољно погледати га, па да вам кнедла застане у грлу! Он је у стању да удави све - економију, школство, судство, здравство, будућност, демократију, yоу наме ит - Алек ће да придави.

Богато искуство у дављењу медија и придављивању новинара препоручило га је за учешће на панелу о слободи медија, који смо могли јуче уживо да пратимо на једној регионалној кабловској телевизији. Мазохисти, жељни дављења, нестрпљиво су чекали наступ београдског давитеља. Прво што је упало у очи када је шоу коначно почео, јесте опрема коју је обукао за наступ, то јест раскопчана кошуља и голи дебели врат, који треба да нас, у сваком тренутку његове давитељске тачке, подсети на то колико је лепо слободно дисати.

Већ на самом почетку, давитељ је оправдао своју репутацију. Кад су га питали о стању у медијима, он је сместа кренуо да дави лажима о економском напретку банана-државе коју је, уз благослов давитељског форума, пре седам година окупирао са својом бандом. Било је довољно двадесет секунди, да гледаоци почну да се боре за живот, толико Алек успешно гуши. Кад је почео да дави о томе како су једном маргиналном новинару у Србији запалили гаражу, па се пожар случајно проширио на кућу у којој маргинални живи, све бечећи се, колачећи очи и облизујући своје давитељске усне, ужас је био толики да више нисам могао да гледам.

Наивни су се питали како је могуће да нико од присутних није покушао да узврати давитељу, како је могуће да ти људи не проваљују шта тај монструм ради, како је могуће да му нико није рекао: „Ало, кретену, не гуши! Прекини да давиш, сомино!“, али - све је то део давитељеве тачке. Уколико би се давитељ нашао на сцени са неким ко би му, фигуративно речено, дркнуо две шљаге чим почне да дави, од дављења не би било ништа. Стога давитељ дави у строго контролисаним условима, односно када је окружен давитељима сличним себи.

У складу с тим, на маргинама маргина Економског форума у Давосу, појавио се и перспективни давитељ из Приштине, Хашим Тачи, који је, у склопу своје давитељске тачке, изјавио како је уједињење две Митровице на Косову* неизбежан и незаустављив процес. Његов колега Рамуш Харадинај, раније је тог дана, у Приштини изјавио како ће царине на производе из Србије бити укинуте – кад Србија призна Косово*.

Ако мислите да су ови потези били уперени против београдског давитеља, варате се. Они су били усмерени на то да придаве вас и становнике Косова*, а посебно снажно је удавила реакција Александра Вучића, који вас је, бечећи се, облизујући се, гласом додатно сниженим не би ли вам сугерисао да се давите, угушио готово до смрти бедном причом о томе како му не преостаје ништа осим чекања да Приштина промени своје одлуке, праћеног молбама давитељима са запада да се нешто у том смислу промени.
Дакле, опште дављење народа Србије и Косова* се наставља, јер, увек то имајте на уму, сви давитељи са давитељског форума у Давосу су партнери у дављењу и никада неће давити једни друге, већ само вас. Но, да се вратимо ми нашем хероју, београдском давитељу, Александру Вучићу. Јучерашњи давитељски дан завршио је тако што нас је удавио полудраматичном најавом свог петнаестог по реду сусрета са давитељком Грчке и Балкана, а испоставиће се и Европе, као такве, Ангелом Меркел.

Давио је и давио о томе како му никад није лако када се с њом сусреће, како за тај сусрет мора увек бити спреман, посебно су нам вратови поплавели од његове најаве тема овог најновијег историјског дављења које нас данас поподне чека: Косова*, брижљиво ушушканог између на брзину смишљеног спина о некаквим таксама на некакав усрани челик и посебно широке теме „економија“. Дакле, Косово ће бити једина тема, толико смо успели да схватимо, борећи се за ваздух.

Наивни ће помислити како ће давитељ и сам данас бити помало придављен, јер не испоручује оно што је обећао, међутим, он то и те како испоручује, а данашњи састанак, можда и његов последњи са давитељком Меркел, протећи ће у утврђивању наредних давитељевих потеза на терену, који ће се сводити на то да нас дави и дави, све док Приштина не одради посао до краја. На крају ће давитељка Ана Брнабић потписати све што треба, једва да ћемо тај тренутак и приметити, колико ћемо се борити за ваздух.

Кад Ангела заврши са београдским давитељем, послаће га кући. А код куће ће га сачекати десетине хиљада дављеника, који, у стању потпуног очаја, бежећи од сигурне смрти дављењем, излазе на улице све већег броја градова, не би ли ухватили мало ваздуха.

Шта то треба да значи? Да ли је београдски давитељ претерао? Да ли ће попустити свој стисак?

Какав би то давитељ био, ако би сада, када је најузбудљивије, почео да попушта.

Он ће свој стисак, свакако, појачати.  Да ли сте спренни?


Бука препорука

Колумне

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.