Била је деградирана и одбијена много пута: Сада је њен рад основа за Цовид-19 вакцину

Она је једна од научника који су утабали пут за развој вакцине против Цовид-19.

M.P. / 18. децембар 2020

 

Цовид-19 вакцине почињу се примјењивати у неколико земаља, што представља велики напредак и даје наду у скоро окончање пандемије. За Каталин Карикó, овај тренутак је нарочито посебан.

Карикó је провела деценије своје каријере истражујући терапеутске могућности мРНА, компоненте ДНА која се сматра једном од главних елемената живота. Уз многобројне неуспјехе, губитак посла, сумње и пресељење преко океана, Карико је остала при свом убјеђењу: Да би се мРНА могла користити за нешто заиста невјероватно. Сада је њен рад основа за развој Цовид-19 вакцине.

Из Мађарске у Америку

Карикó, 65, започела је своју каријеру у родној Мађарској 1970-тих година, када су истраживања мРНА била новина и могућности су се чиниле бескрајним. Али зов америчког сна (са више могућности за финансирање истраживања) је превладао.

У 1985. години  Карико је са мужем и малом кћерком напустила Мађарску и отишла у Америку након што је добила позив од Универзитета Темпле у Филаделфији. Продали су своје ауто, казала је Карикó за Тхе Гуардиан, и стрпали новац (око 1200 долара) у плишаног меду.

"Таман смо се били уселили у нови стан, кћерка је тада имала 2 године, све је било добро, били смо сретни", казала је Карико за мађарски портал Г7 о одласку своје породице. “Али морали смо да идемо.”

Наставила је истраживање на универзитету Темпле, а затим на Медицинском факултету Универзитета у Пенсилванији. Али до тог тренутка спласнуло је одушевљење истраживањима мРНА и њена идеја да би се она могла користити у борби против болести сматрала се сувише радикалном, сувише финансијски ризичном да би се финансирала.

Пријављивала се за грантове, али је добијала одбијенице, а 1995. године деградирана је са своје позиције на унвиерзитету. У исто вријеме дијагностификован јој је карцином.

"Обично тада људи једноставно одустану јер је сувише тешко", казала је за Стат, медицински портал у новембру. "Размишљала сам да одем негдје друго, да радим нешто друго. Такође сам мислила да можда нисам довољно добра, довољно паметна."

Од сумње до открића

Али није одустала.

На крају су Карикó и њена бивша колегиница са Универзитета у Пенсилванији, Дреw Wеиссман, развила методу којом се синтетичка мРНА користи за борбу против болести која мијења начин на који тијело производи материјал за борбу против вируса, објаснила је за ЦНН.

То откриће сада је основа Цовид-19 вакцине, а неки кажу да Wеиссман и Карикó, која је сада потпредсједница њемачке фирме БиоНТецх, заслужују Нобелову награду.

"Ако би ме неко питао за кога бих гласао, ја бих њих двије прве предложио," казао је Дерек Росси, један од оснивача фармацеутског гиганта Модерна, за Стат. "То фундаментално откриће ће се користити за лијекове који ће помоћи свијету."

Иако је лијепо добити признање након толико времена, Карико каже да тренутно не размишља о научној слави.

"Славићемо када ова људска патња прође, када се заврши ово тешко вријеме, надам се на љето када заборавимо на вирус и вакцине. Тада ћу славити," казала је она за ЦНН.

Карикó каже да планира ускоро да се вакцинише, заједно са Wеиссман, и каже да је веома сигурна да ће вакцина бити дјелотворна. На крају крајева, њена открића су томе и допринијела.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.